Snijd de gewassen tomaten door midden en leg in een ovenschaal. Maak de uien en de knoflook schoon, snijd door midden en voeg toe aan de ovenschaal. Meng dit met 3 el olijfolie en 2 el bruine suiker. Zet in de oven voor 30 minuten op 200 °C (onder- bovenwarmte).
Zet een soeppan op het vuur met het geroosterde tomaten-uien-knoflook mengsel uit de ovenschaal (inclusief de sappen), 200 ml water, tijm, oregano en de bouillonblokjes. Laat dit 15 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan.
Pureer met een staafmixer tot een fijne of juist iets grover gemalen soep. Proef of je de soep op smaak vindt, voeg eventueel nog extra bruine basterdsuiker, zout of peper toe.
Serveer de soep met wat versgemalen peper, een kneepje kookroom of mascarpone, wat geraspte Parmezaanse kaas of met croutons.
Tips
Voeg eventueel nog 100 ml water extra toe als je van een dunnere soep houdt.
Bewaren
Bewaar de soep maximaal 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.