Heerlijke broodjes voor bij het ontbijt, om bij een brunch of high tea te serveren of om voor bij de soep of borrel te bakken.
Porties: 16broodjes
Ingrediënten
500gram volkorenmeel
7graminstant (droge) gist
10gramfijne kristalsuiker
10 gramzout
30gramongezouten roomboter, zacht
125mlmelk lauwwarm
200mlwater lauwwarm
Instructies
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed in ongeveer 15 minuten met een staande mixer of in 25 minuten met de hand tot een soepel deeg. Om te testen of het deeg goed is neem je een klein bolletje deeg en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren.
Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
Stort het deeg op je aanrecht en druk de lucht eruit. Verdeel in 16 delen en draai er bolletjes van. Laat 10 minuten rusten. Vet de vorm ondertussen licht in met olie.
Vorm de balletjes tot langwerpige deegballetjes die precies in de vorm passen en leg ze hierin. Dek af met een schone doek en laat 45-60 minuten rijzen.
Smeer de broodjes licht in met een beetje melk en bestrooi met zaden; ik gebruikte maanzaad en sesamzaad. Bak in 12-15 minuten op 220 graden (boven- en onderwarmte).