Vers en net uit de oven is een wit brood het lekkerst. Met dit recept doe je dat eenvoudig zelf.
Porties: 1brood
Voor een 25 cm cakevorm.
Ingrediënten
500grambloem
10gramzout
7graminstant (droge) gist
25gramongezouten roomboterzacht
300mlwaterlauwwarm
Instructies
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed in ongeveer 10-15 minuten tot een soepel deeg (zie tip). Ik gebruikte een staande mixer, met een handmixer (of met de hand) zul je wat langer moeten kneden.
Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
Stort het deeg op je aanrecht en druk de lucht eruit. Maak er een rechthoek van die aan de korte zijde iets smaller is dan 25 cm.
Rol de lap deeg op en leg met de naad naar beneden in een (eventueel ingevette) bakvorm.
Dek de vorm af en laat het brood 45-60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Bak het brood in ongeveer 35-40 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) tot het goudbruin en gaar is.
Tips
Om te kijken of het deeg soepel genoeg is, neem je een klein bolletje en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (denk aan kauwgombellen blazen, het moet heel dun worden).Ik bakte dit wit brood in een cakevorm, dat werkt goed. Je hebt ook broodvormen, die zijn vaak wat breder (en hoger).
Bewaren
Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.