Ijsthee is ontzettend makkelijk om te maken en niet onbelangrijk, ook erg lekker. Probeer zeker eens deze heerlijke blauwe bessen ijsthee uit!
Porties: 6glazen
Ingrediënten
150mlwater
150gramrietsuiker
100gramblauwe bessen
1Lwater
6x 1kops zakjes groene thee met citroen*
Instructies
Begin met het maken van blauwe bessensiroop, hiervoor breng je 150 ml water aan de kook in een pan. Als het kookt voeg je de rietsuiker en blauwe bessen toe. Roer tot de rietsuiker is opgelost, laat het dan nog 5-7 minuten zachtjes doorkoken. roer af en toe even door.
Met een staafmixer of blender mix je de siroop basis tot een glad mengsel. Haal het door een zeef om pitjes en velletjes te verwijderen en laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur.
Kook dan water en meet 500 ml van het water af. Laat afkoelen tot ongeveer 80 graden (ik liet het gewoon een klein kwartiertje staan) en hang dan de theezakjes erin. Laat de thee 3 minuten trekken en verwijder dan de zakjes zodat de thee kan afkoelen tot kamertemperatuur.
Wanneer zowel de thee als de siroop zijn afgekoeld, kun je deze samen met de resterende 500 ml water mengen tot één geheel. Zet de ijsthee in de koelkast zodat hij goed koud wordt.
Serveer de ijsthee eventueel met wat ijsklontjes om hem goed koud te houden.
Tips
*In het boek staat de thee iets anders vermeld, namelijk als 4 zakjes groene thee. Ik ging er vanuit dat dit zakjes waren voor een pot thee, en gebruikte er daarom iets meer omdat ik alleen maar zakjes thee voor 1 kopje heb. En ik gebruikte dus ook groene thee met een vleugje citroen, en dat werd heel erg lekker.