Dit recept voor lemon bars valt bij bijna iedereen in de smaak. De heerlijke smeuïge citroenrepen zijn perfect bij een high tea, maar ook bij een picknick of gewoon als toetje.
Porties: 15stukjes
voor een ovenschaal van 20 x 30 cm
Ingrediënten
Koekbodem
240gramongezouten roomboter
100gramfijne kristalsuiker
260grambloem
Citroenlaag
300gramfijne kristalsuiker
30grambloem
4eieren(M)
2 biologische citroenensap en rasp
Decoratie
poedersuiker
Benodigdheden
ovenschaal rechthoekig 30 x 17,5 cmof 25 x 25 cm
Instructies
Begin met het maken van de koekbodem. Doe de boter, suiker en bloem in een kom en mix tot tot een mooi deeg. Bekleed je bakvorm met bakpapier, en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Druk stevig aan.
Bak de koekbodem goudbruin in 25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Terwijl de koekbodem in de oven staat, kun je gelijk verder met de citroenlaag. Doe alle ingrediënten (je hebt ongeveer 100 - 120 ml citroensap nodig) in een kom en roer met een garde tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel rusten tot de koekbodem klaar is.
Haal de goudbruin gebakken bodem uit de oven en giet het citroenmengsel er overheen. Schuif de bakvorm weer terug in de oven.
Bak de lemon bars in 20-25 minuten op 180 °C. De citroenlaag moet stevig zijn, maar niet keihard.
Laat de citroen koek volledig afkoelen voordat je hem in blokjes snijdt. Strooi er voor serveren nog wat poedersuiker overheen, zo zien ze er gelijk een stuk mooier uit.
Tips
Lemon bars zijn best machtig, net zoals boterkoek. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ze 24 stukjes te snijden i.p.v. 15 stukjes.
Bewaren
In een afgesloten trommel tot 4 dagen houdbaar in de koelkast.