Appel en kaneel, een van mijn favoriete smaakcombinaties. Ik bak ieder jaar heel wat recepten met deze twee ingrediënten. Nu maakte ik een cake met kwark wat het extra smeuïg maakt.
Porties: 12personen
voor een 20 cm springvorm
Ingrediënten
220gramboter
200gramwitte basterdsuiker
100gramkwark
2tltvanille-extract
4eieren
1tlbakpoeder
1tlbaking soda
snuf zout
275grambloem
3-4tlkaneel
1-1,5appel(Jonagold)
2-3elgrove kaneelsuiker(optioneel)
Instructies
Mix boter en suiker romig. Voeg vanille-extract en eieren een voor een toe. Klop de kwark door het mengsel, het kan nu schiften maar dat komt straks helemaal goed.
Bakpoeder, baking soda, zout, bloem en kaneel voeg je tegelijk toe aan het mengsel, mix door tot deze zijn opgenomen.
Bekleed de springvorm met bakpapier en giet het beslag erin.
Schil de appel(s), verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Verdeel deze over het beslag. Strooi er eventueel nog wat grove kaneelsuiker over.
Bak de cake in 60-70 minuten op 160 graden gaar en goudbruin.
Tips
Als de cake na 60 minuten al goed gekleurd is, dek je de springvorm af met aluminiumfolie, zo gaart het baksel wel verder maar kleurt het niet meer.
Bewaren
De cake kun je goed verpakt 4-5 dagen buiten de koelkast bewaren. In de vriezer tot 3 maanden.