Zo heb ik leren bakken

Gepost: 26 september 2017 Laatst bewerkt: 15 juli 2022

Laura bakken in de keuken

Een vraag die ik veel krijg over mijn bakkunsten: ‘Welke opleiding heb jij gedaan om dit allemaal te kunnen?’. Mijn antwoord: ‘Geen, ik heb het mijzelf aangeleerd’. Na de middelbare school studeerde ik Commerciële Economie en die studie gebruik ik nu maar beperkt. De commerciële kant komt natuurlijk van pas bij het bloggen, maar dat is maar een klein deel. Alles op het gebied van bakken heb ik zelf geleerd door het gewoon te doen. Ik bakte vroeger al graag met mijn ouders en dat is zich in de loop der jaren alleen maar verder gaan ontwikkelen. Als kleine uk bakte ik koekjes met mijn ouders en toen ik helemaal zelf in de keuken mocht bakken maakte ik bijna altijd hetzelfde. Namelijk een grote tulband met een pak cakemix voor 2 cakes en pakjes Blue Band margarine. Iedere keer weer een succes en ik kon er geen genoeg van krijgen, ik ben zelfs eens in een tussenuur naar huis gegaan om deze cake te bakken. Op een gegeven moment wilde ik meer proberen en zo heb ik mijzelf van alles aangeleerd. Vandaag vertel ik je meer over dit proces en hoe ik mijzelf heb leren bakken.


Laura koekjes bakken met vader

Met de paplepel ingegoten

Zolang ik mij kan herinneren sta ik graag in de keuken om te bakken. Mijn ouders betrokken mij en mijn zusje al vlot bij het koken en bakken door ons op het aanrecht te zetten terwijl zij aan het koken waren. Het duurde uiteraard niet lang voordat ik wilde helpen en dat mocht. Roeren in een pan, ingrediënten aangeven en op een gegeven moment ook zelf groenten snijden. Zelfs de afwas vond ik vroeger fantastisch om te doen, als ik maar mocht helpen. Dat ik dit met koud water en zonder afwasmiddel deed laten we maar even achterwege, de goede wil was wel aanwezig 😉 .

Wat mij het meest is bijgebleven zijn de baksessies als kleine uk. Vooral koekjes maakte ik graag met mijn ouders. Kruidnoten maakten we in het najaar veel, het recept dat we altijd gebruiken staat ook online. Nog iets dat mij is bijgebleven zijn de meringues die wij maakten uit het Blue Band bakboekje. Die specifieke receptpagina in het boekje van mijn moeder zit vol met vlekken van restjes meringue, zo vaak maakten we ze. Ik vind dat trouwens altijd leuk, dat je ziet dat een kookboek wordt gebruikt. Ik heb inmiddels zelf ook hetzelfde bakboekje in mijn bezit, nog zonder vlekken 😉 .

Bakken met Blue Band

Bij mijn moeder thuis stond er vroeger altijd margarine in de koelkast, zowel voor op brood als om mee te bakken. Bij mijn vader stond juist vrijwel altijd roomboter in de koelkast. Voor op brood en om te bakken en braden. Roomboter werd bij mijn moeder alleen in huis gehaald voor speciale dagen als Pasen en Kerst. En met die traditie ben ik ook opgegroeid. Altijd margarine, behalve voor de speciale en feestelijke ontbijtjes.

Hoewel ik tegenwoordig bak met ongezouten roomboter, is dit dus lang niet altijd zo geweest. Thuis bakten wij vroeger altijd met Blue Band margarine, zo had mijn moeder dat vanuit huis meegekregen en dit bracht ze zo dus ook op ons over. Naast de pakjes margarine stonden er bij ons thuis ook de kuipjes Blue Band voor op brood in de koelkast. In het verleden hebben we volgens mij een tijdje Latta gehad, ik herinner mij die felgekleurde letters op de kuipjes nog.

BlueBand kookboek gebak

Wat ik mij ook nog kan herinneren is het sparen van zegeltjes. Bij ons in de keuken stond een ovaal stenen bakje waar als die plakkerige, vette zegeltjes in werden bewaard. Dat heeft mijn moeder ook van huis uit meegekregen trouwens, daar werden de Gouda’s Glorie zegeltjes gespaard. Ze wist het nog tot in detail te vertellen. Als ze de (zelfklevende) spaarboekjes vol hadden, stuurden ze die op. Je kreeg dan een paar gulden op je rekening gestort en er werd automatisch een nieuw spaarboekje thuisgestuurd.

Tegenwoordig gaat dat weer iets anders. Ik heb in mijn studietijd bij Blokker gewerkt en daar hadden we altijd boekjes liggen voor Blue Band zegeltjes. Ik weet nog dat de keukenhulpjes en ontbijtbordjes de winkel uitvlogen, die acties waren ontzettend populair. Mensen kwamen met stapels spaarboekjes vol vettige zegels om ze in te ruilen voor producten. Ze hebben overigens nog steeds leuke spaaracties, momenteel kun je bijvoorbeeld voor naamstickers sparen.

Meer leren en experimenteren

Toen ik meer wilde bakken ben ik eerst gaan minderen met bakmixen. In plaats van mijn favoriete pak mix, gebruikte ik nu een recept. Zo’n mix is vaak niet meer dan meel, suiker en smaakstoffen dus dat is een vrij eenvoudige aanpassing. Stapje voor stapje ging ik iets verder, ik legde de lat steeds iets hoger en probeerde verschillende recepten uit.

De eerste cake die ik maakte met roomboter was tot mijn grote teleurstelling geen succes bij de familie. Vooral de structuur zorgde ervoor dat niet iedereen gelijk overtuigd was. Roomboter is steviger dus dat maakt de cake ook steviger dan wanneer je margarine gebruikt. Ik was zwaar teleurgesteld dat ze mijn cake niet lekker vonden. Nu zijn ze overigens wel overtuigd van mijn bakkunsten 😉 .

De cakes en andere baksels werden na verloop van tijd steeds beter, want ik wist na een paar keer proberen hoe lang ik moest mixen, ging M eieren gebruiken in plaats van het L formaat en deed nog wat andere wijzigingen in mijn bakgebruiken. Kwestie van oefening baart kunst zeg ik altijd. Destijds was er op internet nog niet heel erg veel te vinden over bakken, dus door te proberen ontdekte ik steeds weer hoe ik een beter resultaat kon krijgen.

Laura koekjes bakken met moeder

Jezelf leren bakken

Om goed te leren bakken heb je dus geen speciale opleiding nodig. Het belangrijkste is dat je het gevoel voor bakken te pakken krijgt, iets dat alleen maar lukt door het gewoon te doen. Gaat het niet goed? Jammer, maar daar leer je wel heel van. Er zijn bij mij heel wat baksels geweest die niet goed gingen, maar inmiddels wel lukken.

Ik begon altijd met simpele basisrecepten. Cake en koekjes zonder poespas maakte ik het meest. Pas toen ik die basis beheerste ging ik verder experimenteren. Door ingrediënten toe te voegen aan de basis, maar ook door gewoon hele nieuwe recepten op te zoeken en te maken. Ik heb zelf vooral leren baken door gewoon van alles te maken en logisch na te denken wanneer iets niet lukte. Als ik het echt niet kon verklaren ging ik op zoek naar meer informatie.

Om jou al die zoektochten deels te besparen heb ik een tijd geleden het artikel ‘de basis van het bakken‘ geschreven. Zo’n beetje alles waar je als (beginnende) bakker tegenaan kunt lopen bespreek ik hier of ik link naar uitgebreidere artikelen. Dan zal je vast een stuk beter starten dan toen ik net begon.

Hoe bak jij?

Ik ben wel benieuwd, hoe heb jij leren bakken? Geleerd van de familie, of ben je het gewoon gaan proberen? En gebruikte je altijd al roomboter, of ben je gestart met margarine? Of gebruik je misschien nog steeds margarine? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Kleine update voor dit artikel over margarine: ik heb ontzettend veel vragen en reacties gekregen van jullie, heel erg fijn! Ik ben al druk bezig met het opzoeken van informatie, jullie gaan daar snel meer over lezen!

Update 2: weten wat ik inmiddels al allemaal heb geleerd en geschreven? Hier een overzicht van de artikelen.

Dit artikel is in samenwerking met Becel gemaakt, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Carola schreef:

    De bluebandkookboekjes waren echt heel fijn in een tijd dat je nog geen internet had om alle info te vinden. Mijn pannenkoekenrecept komt nog steeds uit het boekje, mijn eerste boeuf bourguignon, gevulde witte kool rolletjes. Ik heb de boekjes allemaal en netjes bewaard. Met de “bluebandboekjes” geef je een bepaalde bijzondere tijd aan, die heel bijzonder was, want ik was net zelfstandig. 🙂

  2. Gina schreef:

    Op Sardinie waar mijn roots liggen ,werd alles bijna zelf gemaakt, ik heb het koken en bakken een beetje van mijn vader meegekregen , mijn moeder hield er niet zo van. Nu ik door ziekte niet meer mag werken heb ik wat workshops gevolgd en bak nu eigenlijk van alles en ben leergierig dus probeer alles uit ook de boekjes van blue band heb ik nog ,maar ook van heel veel andere baksters en chefs. ja ik vindt het altijd een feest om wat te mogen bakken .

  3. Tessa schreef:

    Leuk om te lezen en wat leuk ook die foto’s. Ik heb het met name uit de libelles en margrieten geleerd, die werden dan gedeeld met oma en tante dus dat werd overschrijven van recepten om ze te kunnen bewaren. Pre-historic bloggen ook dus ;-). Ik kan me alleen niet meer herinneren wat voor boter we gebruikten. Als boerendochter altijd melk in overvloed en kaas rechtstreeks van de melkfabriek, maar boter? Ik zal dat eens vragen thuis…

  4. Astrid Keereweer schreef:

    Hoi. Ik heb het bakken echt van mijn vader. Hij gebruikte ook altijd Bleu Band dus ik ook. Nu gebruik ik door al die mooie bakboeken van nu ook ongezouten roomboter. Bedankt voor alle recepten en veel succes verder. Ik ben nu aan het sparen voor jou 2e boek. ??

  5. Geke schreef:

    Van uit thuis niks geleerd over het bakken. Dat werd niet gedaan. Door het kijken naar bijv. 24 kitchen en een workshop van Soezie ben ik pas gaan bakken. Ik had wel es een cake geprobeerd met inderdaad kant en klare mix maar vond dit niet altijd even lekker. Maar zien hoe het gedaan wordt en waar op te letten maakt het lezen van recepten makkelijker. En nu….. nu vragen de gasten niet meer of ik het zelf heb gebakken. Dat is heel gewoon.

  6. Ger schreef:

    Wat een leuk verhaal! Ik heb veel van mijn moeder geleerd en zij had weer heel veel tips van haar moeder meegekregen. Maar pas sinds 4 jaar ben ik wat serieuzer gaan bakken en heb ik heel veel geleerd door goed te lezen en de goed gelukte recepten over te schrijven in een schriftje. De misbaksels geef ik altijd een nieuwe kans. Als de 2e poging dan wel lukt, geeft dat zo’n goed gevoel! Never give up is mijn lijfspreuk. Met vallen en opstaan heb ik veel geleerd. Bakken moet je begrijpen, en dat lukt met kennis en ervaring. Dus: veel lezen en uitproberen.
    Maar jij krijgt ook een ereplaats in mijn ‘bak carrière’. Door je blog te volgen, je recepten uit te proberen, heb ik veel zelfvertrouwen en succes gekregen. Jouw recepten zijn nog nooit mislukt! Ook aan Rutgers boeken heb ik veel gehad. Je 2e boek kwam vandaag binnen, een prachtige aanwinst voor mijn inmiddels zware plank met bijna 50 bakboeken.

  7. Hallo Laura!

    Ik vind jouw verhaal heel inspirerend en heb hier zelf ook ideetjes van opgenomen! Je bent super bezig!

    Liefs,
    Maaike

  8. Carina schreef:

    Hoi Laura,
    Mijn opa was bakker van moeders kant.
    Ik ben met dr Oetker begonnen en naar verloop van tijd
    wil ik geen kant en klaar maar zelf met bloem bakken.
    Op fb kom ik jou tegen en heb wat gemaakt mmm curt is lekker en de cake.
    Ik bak voor me werk en wat ik maak vinden ze geweldig lekker cupcakes taart of cakepops.

  9. Melissa schreef:

    Ook bij mij is het van huis uit geleerd. Ook met de kant en klare pakjes met margerine. Voornamelijk cake en koekjes. Na het overlijden van mijn moeder ben ik doorgegaan met bakken en de kant en klare pakjes voor cake en appeltaart gingen al snel de deur uit. Met bloem is vaak goedkoper. Ik woon nu sinds een half jaar in Denemarken en mijn standaard bak en kook mixen zijn hier niet te krijgen. Ben dus verder gaan experimenteren en maak nu met bakken alles zelf,met roomboter! Ook koken ben ik leuker gaan vinden zonder mixjes en potjes, heel veel lijkt moeilijk maar is eigenlijk heel simpel. Het brood vind ik hier overigens niet lekker. Het is of heel stug of heel zoet. Dus dat bak ik tegenwoordig ook zelf.

  10. Astrid schreef:

    Bij ons thuis kan ik mij nog heel goed herinneren stond er altijd roomboter op tafel, daarbij mochten wij deze alleen maar gebruiken met een speciaal botermesje. Later kocht mijn moeder een boterkruller, het duurde altijd vrij lang dat de boter goed smeerbaar was. Ik zelf gebruik Alpro soja, en voor het bakken heb ik altijd ongezouten roomboter in huis. Ook ik heb mij zelf meer en tot hogere niveau’s leren bakken. Veel bakken werd er bij ons thuis niet gedaan. Ik ben nu zelf moeder van een 7 jarige dochter. Wij bakken juist wel erg veel samen. Nu al eind Augustus zitten mijn dochtertje en ik uit te vogelen wat we zullen maken voor op school met het kerst diner. Ik heb een 3 in 1 cake pop maker besteld, en als het goed is wordt deze morgen bezorgd. Donuts en cup cake’s maken we met enige regelmaat, maar cake pop’s heb ik echter nog nooit gemaakt. Ik dus op zoek naar leuke recepten, zo kwam ik op deze site terecht. Wij gaan de Ginderbread Cake Pop’s uittesten. En maken er rendier hoofdjes van. Graag wil mijn dochtertje sushi op tafel zetten op school, maar mijn ervaring leert niet elk kind lust dit. Zodoende zal het een bord sushi worden met daarnaast de zoete lekkernij als toetje. 2 jaar terug had ik iets te uitgebreid uitgepakt, voor de hele school voor elk kindje en elke docent een gembermannetje gebakken. 286 koeken staan bakken en versierd, elk ook nog eens apart verpakt in een sta zakje met een lintje eromheen, dat nooit meer hahahaha heeft me 3 dagen en 2 halve nachten werk gekost. Vorig jaar een groot peperkoek huis gemaakt waarmee mijn dochtertjes klas het diner mee opende door die te slopen. De kaneelrollen die ik voor het diner gemaakt had was overigens een groot succes. Dus nu wachten dat de cake pop maker bezorgd word en dan eens een oefen baksel maken, testen en vooral veel plezier maken samen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een leuk bericht, dankjewel. Heerlijk al die persoonlijke bakverhalen! Veel bakplezier samen met je dochter en de cake pop maker 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *