Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Zelf speculaaskruiden maken

Laura Kieftdoor Laura Kieft
14 november 2017
in Feestdagen, Sinterklaas, Vullingen en Toppings, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

Dit jaar kunnen we twee hele mooie basisrecepten toevoegen die echt bij Sinterklaas horen. Vorige week kwam er amandelspijs online en nu kunnen we daar ook zelfgemaakte speculaaskruiden aan toevoegen. Ter voorbereiding heb ik mijn kruidenkastje overhoop gehaald, nog wat extra kruiden in huis gehaald en de ingrediëntenlijst van mijn favoriete speculaaskruiden bestudeerd. Er zijn nog meer kruiden die je kunt gebruiken voor speculaaskruiden, maar ik heb nu kruiden gemaakt die je in vrijwel elke (grote) supermarkt kunt vinden. Ik geef ook nog tips voor extra mogelijke smaakmakers, zo kun je de kruidenmix helemaal maken zoals jij het lekker vindt. Want dat is het leuke van zelf een kruidenmix maken, iedereen vindt iets anders lekker en door het zelf te maken kun je het precies naar wens maken.

Recept afdrukken

Speculaaskruiden

Een zelfgemaakte kruidenmix kun je precies maken zoals jij hem wilt. Hier een lekker recept voor speculaaskruiden in het thema van Sinterklaas.
Porties: 1 klein potje

Ingrediënten

  • 8 el kaneel
  • 2 el nootmuskaat
  • 2 el kruidnagel
  • 1 el gember
  • 2 tl foelie
  • 2 tl kardemom

Instructies

  • Alles bij elkaar in een kommetje en goed doorroeren, meer hoef je niet te doen.
  • Als je wilt experimenteren voeg dan niet alles tegelijk toe, maar doe het in delen. Tussendoor steeds goed ruiken om tot jouw ideale mix van speculaaskruiden te komen.
  • En nu wil je je zelfgemaakte speculaaskruiden natuurlijk gebruiken! Dit zijn recepten waar het tussen de ingrediënten staat:
  • kruidnoten
    gevulde kruidnoten
    spelt kruidnoten met karamel en zeezout
    gevuld speculaas
    speculaasbrokken
    speculaasjes
    gevuld speculaas boterkoek
    taaitaai
    speculaas crumble
    speculaas galette met appel en peer
    speculaas madeleines
    speculaas granola met kruidnoten
    speculaas muffins
    kruidnotencake

Tips

  • Korianderzaad en piment zijn ingrediënten die je ook regelmatig ziet in speculaaskruiden. Deze zijn iets lastiger verkrijgbaar (ik heb het niet kunnen vinden), maar als je ze hebt zijn ze een hele goede aanvulling. Je kunt ze naar smaak toevoegen, maar begin met 1-2 tl van elk.
Tips

Ik gebruikte de gemalen versie van alle kruiden, al zou je het natuurlijk ook met een vijzel eerst zelf fijn kunnen malen.

Vorige post

Volgende post

Taaitaai + strooigoed review
Sinterklaas sloffentaartjes

Related Posts

Volkoren appel-kaneel pancakes

door Laura Kieft
23 januari 2021
3

Het...

Vanillecake zonder ei

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft
16 januari 2021
19

Mijn...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft
13 januari 2021
23

Het...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 22

  1. Anne-Jolijn says:
    3 jaar geleden

    Ff een tip. Gemalen koriander en piment kan je in het Aziatisch vak bij Jumbo en bij een goede kruidenwinkel of kraam op markt vinden.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Dank je wel voor de tip!

      Beantwoorden
  2. Martine says:
    3 jaar geleden

    Lijkt me leuk om eens zelf te maken! Tip, bij de supermarkt hier in het dorp staat de korianderzaad (dat heet ook wel ketoembar) niet bij de kruiden, maar in het schap waar de ketjap/sambal en dergelijke staan. Wie weet kun je het daar vinden!

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Goede tip, dank je wel. Dat schap sla ik vaak over, volgende keer dus niet 🙂

      Beantwoorden
  3. Lindsey says:
    3 jaar geleden

    Hallo Laura, een vraagje; ik heb jouw recept voor de kruiden naast een ander recept gelegd, alleen wat mij opvalt is dat je geen anijs gebruikt.

    Kan ik dit alsnog aan jouw recept toevoegen, of is dat niet lekker ??

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Kan zeker, sommige recepten bevatten inderdaad anijs. Zelf vind ik het lekkerder zonder, maar dat is het leuke van zelf een mix maken. Alles kan 🙂

      Beantwoorden
  4. Dominique says:
    3 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Beide zowel korianderzaad (ketoembar) en piment zijn te vinden in de toko.

    Gr,
    Dominique

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Thanks voor de tip, moet ik daar weer eens heen 🙂

      Beantwoorden
  5. sylvia cabo says:
    3 jaar geleden

    Hoi Hoi Laura
    Ik heb de speculaas kruiden gisteren gemaakt , geweldig en ruikt ook nog super lekker!!!

    nu nog ge gerechten maken !!!
    laat het u weten !!

    Bedankt alvast S ylvia

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      3 jaar geleden

      Wat leuk dat je het zelf gemaakt hebt!

      Beantwoorden
  6. Rudolf says:
    2 jaar geleden

    Wat moet ik verstaan bij een eetlepel/theelepel: volle lepel of afgestreken lepel?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      een eetlepel is 15 ml, een theelepel 5 ml. Ik gebruik altijd zo’n setje spoons, afgestreken lepels geeft die exacte hoeveelheid.

      Beantwoorden
  7. Karin R says:
    2 jaar geleden

    Alle kruiden haal ik bij de toko, is echt veel voordeliger dan de pitjes of zakjes uit de supermarkt. En ze hebben zo veeeeeeellllll
    Heerlijk!!
    Maar dank voor deze mix. Altijd leuk om zelf te knutselen.

    Beantwoorden
  8. Benno Moorkamp says:
    1 jaar geleden

    Dag laura
    Met verbazing lees ik dat je moeite hebt om koriander zaad te vinden. Koop wat in een tuinwinkel, zaai, laat groeien, oogst wat blad voor door het eten. Laat een gedeelte schieten (dat gebeurt al snel) en laat het lekker bloeien. Insecten zijn er blij mee, en later jij ook. Planten laten afsterven, en de zaden oogsten. Een gedeelte voor het volgende jaar bewaren, en de rest met een vijzel vermalen (ketoembar) of heel gebruiken. Groeten Benno

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Bedankt voor de tip!

      Beantwoorden
  9. Pingback: pumpkin spice specerijen - Laura's Bakery
  10. Martha says:
    1 jaar geleden

    Hoi Laura
    Ik heb van de mix een (kruiden)boter gemaakt, echt de moeite waard. Heb wel als extra smaakmaker wat (platte) peterselie toegevoegd (ook voor het kleurtje). Leuk om te lezen dat er diverse mogelijkheden zijn om een mix te maken.

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      1 jaar geleden

      Echt waar, een speculaaskruidenboter? Wat een lekker idee!

      Beantwoorden
  11. Saskia says:
    2 maanden geleden

    Gaaf; vandaag voor het eerst met deze kruiden zelf speculaaskruiden gemaakt. Ik ben klaar voor de Sinterklaas-recepten 🙂

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Goed bezig! Geniet ervan, zelfgemaakte speculaaskruiden zijn het allerlekkerst 🙂

      Beantwoorden
  12. Rosa says:
    2 maanden geleden

    Ziet er superlekker uit! Ik kan het van hier al ruiken 🙂

    Hoelang blijven ze goed in zo een glazen potje zoals op de foto?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Zeker een jaar, maar zolang overleven de kruiden het niet hoor 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUW! Al eens volkoren pancakes geprobeerd? Dat is dus hartstikke lekker! Ik deel vandaag op het blog het recept voor een variant met appel en kaneel met jullie. Fijne zaterdag 🤗.⁠
⁠
De link naar het recept vind je in mijn bio > @laurasbakery⁠
⁠
#zaterdagbakdag #weekend #pancakes #volkoren
  • 1 RECEPT, 5 LAYOUTS! Om jullie te laten zien hoe multifunctioneel Het Receptenboek is, heb ik 1 recept op 5 verschillende manieren opgeschreven of ingeplakt.⁠⠀
⁠⠀
1. Simpel. Balpen en wat stickers zijn voldoende.⁠⠀
2. Gebruik een handletterpen voor toffe titels en je kunt ook heel handig een foto bij het recept plakken!⁠⠀
3. Ook met foto, maar een andere indeling, daarvoor gebruik je een blanco pagina en de receptstickers.⁠⠀
4. Knip een recept uit een magazine en plak het in! Dit recept staat op een promotiekaartje voor Het Receptenboek en heeft toevallig dezelfde styling.⁠⠀
5. Print het recept vanaf de website uit op 90% en dan past het qua breedte perfect in Het Receptenboek!⁠⠀
⁠⠀
Dit zijn 5 simpele verschillende manieren om recepten in te schrijven, maar ik kan er nog wel 20 bedenken. Met toffe tekeningetjes erbij bijvoorbeeld!⁠⠀
⁠⠀
Vertel, hoe zou jij je recept inschrijven (of plakken)?⁠⠀
⁠⠀
RESERVEER NU! Via de link in mijn profiel kun je jouw exemplaar van Het Receptenboek reserveren, dan ben je ook nog op tijd om mee te doen aan een toffe winactie > @laurasbakery⁠⠀
⁠⠀
#hetreceptenboek #receptenboek #hetlaurasbakeryreceptenboek
  • NIEUW! Wist jij al dat het helemaal niet moeilijk is om zelf sweet chili saus te maken? En zo ontzettend lekker zeg! Dan smaken de borrelhapjes die je erin gaat dippen extra lekker kan ik je beloven 😉.⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#sweetchilisaus #borrelhapjes
  • BAKTIP! Appel-kaneelcake met een lekkere laag fudge er bovenop. Je maakt de fudgelaag ontzettend snel en makkelijk, doordat je er kant-en-klare fudge voor gebruikt! Maar je kunt het bijvoorbeeld ook vervangen door dulce de leche, ook erg lekker 😉.⁠
⁠
Het recept staat al even online en is te vinden via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#fudge #cake #appelkaneelcake #baktip #bakken
  • NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/139832269_281229826684238_2033910250201291457_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=VLo3mtiOg-4AX90mgRy&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=b0cf33e8be8e4a3349cbb9ed41833328&oe=6031CD8B' title='NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura's Bakery. Daar werd namelijk ontzettend vaak naar gevraagd! Heb jij nog meer verzoekjes op het gebied van brood? Laat ze maar horen in de comments 👇🏻.⁠ ⁠ Het recept voor dit wit brood en nog vele andere broden vind je op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken'>
  • KOOKTIP! Ooit al eens een hartige galette gemaakt of gegeten? Deze met pompoen en geitenkaas is een heerlijke hartige taart voor bij het avondeten.⁠
⁠
Het recept staat al even online en vind je via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#galette #hartigetaart #pompoen #geitenkaas #vegetarisch

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

Recept Royal Icing

Lemon Curd

Basisrecept vanillecake

Oma’s Appeltaart

Volgende Post
Sinterklaas sloffentaartjes

Sinterklaas sloffentaartjes

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Volkoren appel-kaneel pancakes

23 januari 2021

Sweet chili saus

22 januari 2021

Wit brood

20 januari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Champagne snoepjes

door Laura Kieft-27 december 2020-3

Deze champagne snoepjes maakte ik vorig jaar voor mijn column in Vriendin en ik heb nog nooit zóveel gelachen bij het maken van een recept. Ik doopte ze op een gegeven moment om tot drilsnoepjes...

Dit was de advent van 2020

door Laura Kieft-26 december 2020-2

Het is weer Tweede Kerstdag, en dat betekent dat ook alle recepten voor de Laura’s Bakery Advent van 2020 inmiddels online staan. Elk jaar is het weer zo leuk om alle recepten voor deze advent...

Chocolade-pecan gingerbread koekjes

door Laura Kieft-24 december 2020-5

In december zit mijn koektrommel altijd bomvol met gingerbread koekjes. Dit jaar voegde ik daar deze gingerbread koekjes met chocolade en pecannoten aan toe. Dat waren ook de koekjes die het snelst uit de trommel...

Printable: kleurplaat zoete kerstboom

door Laura Kieft-23 december 2020-0

Aangezien het gingerbread huis al door velen van jullie is ingekleurd denken we dat jullie ook heel blij gaan worden van deze zoete kerstboom kleurplaat! Een boom die vol hangt met allerlei lekkers. Ik ga...

Deconstructed lemon meringue pie dessert

door Laura Kieft-22 december 2020-4

Alweer heel wat jaren geleden at ik voor het eerst een deconstructed taart dessert, een appeltaart om specifiek te zijn. Een ‘deconstructed’ taart houdt simpelweg in dat je alle onderdelen van een taart los serveert...

Bieten carpaccio

door Laura Kieft-21 december 2020-0

Ik ben dol op carpaccio, maar vorig jaar voor het kerstdiner wilde ik graag een vegetarisch voorgerecht serveren aangezien het hoofdgerecht met de mini beef wellington al genoeg vlees bevatte. Uiteindelijk viel de keuze op...

Bakwedstrijd Kinderbakboek

door Laura Kieft-20 december 2020-5

Het is alweer een driekwart jaar geleden dat ik op het idee kwam om een volledig geïllustreerd Kinderbakboek te maken. Wat bizar, de tijd vliegt! Inmiddels is het boek al sinds juni te koop en zijn...

Citroen-maanzaad wafels met lemon curd

door Laura Kieft-20 december 2020-8

Deze citroen-maanzaad wafels met lemon curd zijn een echt feestontbijt, dat kan ik je alvast beloven. Citroen-maanzaad is natuurlijk een klassieke combinatie. Ik heb er al meerdere lekkere recepten mee online staan, zoals shortbread koekjes...

Candy cane kersttaart (zebra taart)

door Laura Kieft-19 december 2020-5

Voor de kersttaart die ik dit jaar wilde maken ben ik wel tien keer veranderd van idee. Uiteindelijk werd ik geïnspireerd door mijn eigen zebra taart. Het recept is anders, maar het principe om die...

Risotto bitterballen met mozzarella – arancini

door Laura Kieft-18 december 2020-4

Mocht de frituur aangaan een dezer dagen: probeer dan deze risotto bitterballen met mozzarella uit! Of arancini, dat klinkt wat chiquer. Hoe dan ook, uiteindelijk draait het om de smaak en dat zit bij deze...

Kerstboom M&M koekjes

door Laura Kieft-17 december 2020-3

Koekjes bakken en decoreren, daar maak je mij erg blij mee. Ik kan dagen achter elkaar lopen pielen om koekjes te decoreren met royal icing, hoe kleiner de details hoe beter. Maar ook snelle gedecoreerde...

Printable: kerstlampjes vlaggenlijn

door Laura Kieft-16 december 2020-0

Wat ben ik blij dat jullie zo enthousiast worden van alle printables dit jaar! Het Kinderbakboek is er bijvoorbeeld gekomen naar aanleiding van de eerste twee recept printables, maar inmiddels hebben we allerlei verschillende printables...

Feestelijke dame blanche

door Laura Kieft-15 december 2020-1

Als we vroeger met het gezin uit eten gingen, koos ik weleens voor een dame blanche als toetje. Heerlijk vanille-ijs met chocoladesaus, heel veel chocoladesaus als het aan mij lag haha. Voor de kerstdagen besloot...

Mini beef wellington

door Laura Kieft-14 december 2020-2

Vorig jaar maakte ik naast de zoete aardappelgratin ook zelf mini beef wellington. Zo had iedereen zijn eigen portie op het bord liggen. Ik had ze zelfs gedecoreerd met kerststerren, want ook bij hartige dingen...

Red velvet poffertjes

door Laura Kieft-13 december 2020-6

Alweer bijna drie jaar geleden bakte ik voor het eerst zelf poffertjes voor het blog. Ontzettend lekker vind ik dat. Daarom bedacht ik voor deze advent een extra feestelijke twist op dit recept: red velvet...

Karamel-stoofperen kerstdessert

door Laura Kieft-12 december 2020-13

Ik kook al sinds ik uit huis ging met mijn BK kookpannenset en kook nog bijna dagelijks met die pannen, ook voor het kerstdiner. Vandaag wil ik jullie inspireren met een overheerlijk dessert waar je...

Kerstboom laagjestaart

door Laura Kieft-12 december 2020-13

Groots uitpakken met een kersttaart, maar niet al te ingewikkeld willen doen? Probeer dan deze kerstboom laagjestaart! Ziet er spectaculair uit, maar is dus helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken. Je bakt 1...

Brie-pecan bladerdeeghapjes

door Laura Kieft-11 december 2020-0

Weer een heerlijk borrelhapje in kerstsferen uit Het Borrelhapjes Bakboek. Heb ik gelijk een goede cadeautip: staan mijn bakboeken al op jouw verlanglijstje voor de kerstdagen? Je kunt nu in ieder geval alvast aan de...

donut balletjes met dulce de leche

door Laura Kieft-10 december 2020-5

Het is alweer even geleden dat ik met Mariette een dag in de keuken stond om donuts en oliebollen te maken. Ik weet echter nog heel goed dat ik iedere keer dat ik in de...

Printable: gingerbread koekjes recept

door Laura Kieft-09 december 2020-1

Op social media heb ik gezien dat Sinterklaas Het Kinderbakboek aan heel veel lieve kinderen cadeau heeft gedaan, zó leuk! Nu kunnen jullie met die recepten nog genoeg bakdagen vullen, maar ik snap ook dat...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 114
  • 115
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan