Zelf ovenfriet maken

Gepost: 7 november 2016 Laatst bewerkt: 10 april 2024
98

zelf-ovenfriet-maken-1a

Hoewel ik op nog geen 20 meter afstand van een snackbar woon, eet ik bijna nooit friet. Ik woon hier nu bijna een jaar en de keren dat ik bij de snackbar ben binnengelopen zijn op één hand te tellen. Toch vind ik een frietje op zijn tijd heel erg lekker en ik wilde dan ook wel eens zelf friet maken. Wel uit de oven want een frituurpan heb ik niet en dat wil ik eigenlijk ook wel zo laten, ik vind dat toch altijd zo ontzettend stinken in huis. Goed, ovenfriet moest het worden. Geen idee alleen waar ik moest beginnen om zelf ovenfriet te maken. Want ik wilde natuurlijk wel echt lekkere frieten die goudbruin en knapperig zijn.

Ik raadpleegde mijn grote vriend Google en kwam uit bij het recept Made by Ellen. Van de foto kreeg ik gelijk trek en de bereiding was duidelijk en niet al te ingewikkeld. Dit ging hem worden, ik kon aan de slag om zelf patat te maken! Ik vond het niet alleen heel erg leuk om zelf patat te maken, maar het was ook veel eenvoudiger dan ik had gedacht. En met een superlekker resultaat natuurlijk.

zelf-ovenfriet-maken-2a

ZELF OVENFRIET MAKEN

Recept afdrukken

4.36 van 28 stemmen

Ovenfriet

Wist je dat je zonder frituur ook hele lekkere friet kunt maken. Ook uit de oven komen ze lekker knapperig en het is hartstikke simpel!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo bloemige/kruimelige aardappelen
  • 200 ml zonnebloemolie
  • zeezout

Instructies

  • Schil de aardappelen en snij deze in repen. Doe ze in een ruime pan water met een snuf zout en breng het aan de kook.
  • Laat ze in totaal zo’n 10 minuten in de pan zitten (vanaf het moment dat je het vuur aanzet, dus ook als het water nog niet kookt). Giet ze dan af en leg ze op een schone theedoek. Dep ze goed droog, maar kijk wel uit dat je de frieten niet breekt.
  • Neem dan een braadslede of bakplaat (waarvan de opstaande rand hoog genoeg is) waar je de frieten op legt. De frieten moeten allemaal op de bodem liggen en niet over elkaar heen, anders worden ze niet knapperig. Is jouw braadslede niet groot genoeg om alles in één keer op kwijt te kunnen? Bak de frieten dan in twee keer.
  • Giet de olie erbij en hussel de frieten om, verdeel ze weer gelijkmatig over de bodem.
  • Bak de frieten nu in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Haal ze uit de oven en schep ze om, verspreid ze weer gelijkmatig over de bodem.
  • Bak de frieten nu nog in 10 minuten op 220 graden tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
  • Schep je zelfgemaakte frieten nu in een kom met keukenpapier, strooi er wat zout over en schud om.

Het is misschien niet zo snel als een bezoekje aan de snackbar, maar als je deze frieten hebt geproefd is dat het allemaal waard. Geloof mij maar 🙂

Ik gok zomaar dat ik met dit recept iets vaker frietjes zal gaan eten in de toekomst, alleen al als ik naar de foto’s kijk heb ik er weer zin in. Voor meer tips en trucs verwijs ik je naar het recept van Ellen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

54 reacties

  1. Maartje schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Ga het zeker eens uitproberen!

  2. Chantal schreef:

    Heb het ook geprobeerd ooit.. maar met veel minder olie. Zachte slappe frietjes werden het. Gewoon toch het vet erbij doen dus. Ga het ook eens proberen op deze manier!

    1. Laura schreef:

      Het grootste deel van de olie kun je na afloop gewoon afgieten en gaat helemaal niet in de frietjes zitten. Door iets meer te gebruiken frituur je ze als het ware toch een beetje, anders ben je echt meer aan het bakken.

      1. anoniem schreef:

        Kan het ook in boter?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat heb ik niet getest, maar dat lijkt me niet.

  3. Anto schreef:

    Zet je de aardappels met koud water op??

    1. Laura schreef:

      Ja, heb ik wel gedaan.

  4. Ellen schreef:

    Hi Laura,
    Wat leuk dat je mijn recept voor ovenfrietjes gemaakt hebt! Mijn vent heeft deze frietjes afgelopen weekend ook weer eens gemaakt en het blijft ook hier een groot succes;-)

    Fijne dag!

    Groetjes,

    Ellen (www.madebyellen.com)

    1. Laura schreef:

      Ze waren echt zalig, top recept! 😀

  5. Natascha schreef:

    Moet het op boven-onder warmte of op heteluchtoven?

    1. Laura schreef:

      boven- en onderwarmte

  6. Lieke schreef:

    Ik ga ze van de week maken, ben erg benieuwd! Oven friet van de supermarkt vind ik echt niet lekker en willen ook hier geen frituurpan om dezelfde reden als die jij noemt. Ook mayonaise maken schijnt simpel te zijn, dus ook die ga ik zelf erbij maken deze keee 🙂

  7. Lieke schreef:

    De frieten vanavond gemaakt. De smaak was goed, maar ze waren erg slap. Heb ze uit laten lekker op keukenpapier en ook nog afgedept daarmee maar bleven slap. Wat zou ik fout gedaan kunnen hebben? Wil het zeker nog wel eens proberen, juist omdat ze verder wel goed smaakten 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien was de oven niet heet genoeg of hadden ze nog wat meer tijd nodig? Een te dun laagje olie zou ook de oorzaak kunnen zijn.

  8. Lianne schreef:

    Ik heb een vraag moet het perse met zonnebloem olie of kan het ook met argiede of olijf olie?

    1. Lian van Rens schreef:

      Olijfolie zou ik zelf niet zo snel hiervoor gebruiken, maar een andere plantaardige smaakloze olie kan ook.

  9. Charlotte schreef:

    Is het mogelijk om dit in een (glazen) ovenschaal te maken? Ik heb namelijk geen braadslede/bakplaat, maar ik wil dit wel graag proberen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet lukken, het zou kunnen dat het iets minder snel gaat.

  10. Pieternel schreef:

    Ik wil graag veel frieten tegelijk maken (kinderfeestje 😉 ) kan ik deel 1 van het bakken al vooruit doen en dat ik dan deel 2 afbak (10 min) als de kids er zijn? Goed dat je schrijft boven en onderwarmte, ik gooi altijd alles op hetelucht. Zou dat niet goed gaan? Verder heb ik 2 ovens en 4 braadsledes, dus dat moet wel goed komen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou het inderdaad al kunnen voorbereiden. Op hetelucht kan wel, maar dan moet de temperatuur 10-20% lager. Dit geldt overigens voor alle recepten waarbij het soort oven niet wordt aangegeven, dan wordt er boven- en onderwarmte bedoeld 🙂

    2. Lia schreef:

      Ik heb de frietjes vanavond gemaakt en ze waren heerlijk knapperig. Ik zal meerdere keren maken. Bedankt voor het recept

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat leuk! Thanks voor je berichtje.

  11. Katrien schreef:

    Kan je dit recept ook gebruiken in een airfryer?

    1. Laura Kieft schreef:

      ik heb geen ervaring met een airfryer dus dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, ik denk van wel.

  12. Peter van Putten schreef:

    Ik heb de patat gemaakt van Eerstelingen. Dit is geen kruimige aardappel maar gaat heel goed en smaakt prima! Ik haal de piepers bij de boer.Geen supermarkt rommel.
    Mijn frituurpan gaat exit. Tanks!

  13. Cathelijne schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Wel een vraagje: gebruik je bakpapier op de braadslede om de frieten op te leggen? Of is het gewoon zo op de plaat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon zo op de plaat

  14. Annette schreef:

    Gemaakt met olijfolie, erg lekker en krokant alleen waren ze wel erg olie-achtig, doordat ze volgezogen waren met olie (ook altaren ze dus totaal niet slap ofzo) Is daar nog een oplossing voor? Langer laten bakken had niet gekund, dan waren ze zwart geweest.

    1. Lian van Rens schreef:

      Je zou wat minder olie kunnen proberen.

  15. Marieke schreef:

    Veel lekkerder dan bij de snackbar.

  16. Lisa schreef:

    Hi Laura!

    Dit recept klinkt geweldig! Ik wil alleen graag wat extra frieten maken om in te vriezen? Is dat ook mogelijk? En moet ik ze dan ook afbakken voordat ik ze invries?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar Ellen gaf het volgende advies: ik zou de friet dan vooral niet te lang koken. In z’n geheel af laten koelen en dan goed verpakt invriezen. Laat je me even weten hoe het gegaan is?

      1. Marjolein schreef:

        Ik heb pas twee batches gemaakt en één daarvan ingevroren. Het resultaat van de eerste batch was dat ze erg vet waren en volgezogen met olie. De tweede batch heb ik na de eerste ronde bakken laten afkoelen in wat keukenpapier en toen ingevroren. Later de ingevroren frietjes op een rooster met bakpapier 18 min op 220 afgebakken en deze waren veel lekkerder en minder vet!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Goede tip, thanks!

  17. Lauren schreef:

    Vandaag deze frietjes voor het eerst gemaakt en wij gaan nooit meer terug naar de Avika ovenfrites! Heerlijk waren ze!

  18. corine schreef:

    Ik ben echt gek op frieten. Dit zijn de lekkerste die ik zelf ooit gemaakt heb. Dank voor het delen. Smakelijke groeten,
    Corine

  19. Ruud schreef:

    Vraagje: ik eet nooit meer ovenfrites uit de winkel sinds ik een natriumbeperkt dieet heb. Omdat daar voorzover ik kan zien vrijwel standaard zout ingestopt wordt door de fabrikant.
    Bij dit recept staat ook dat je zout moet toevoegen (welliswaar bij het voorkoken). Mijn vraag is dus: is dit pér se noodzakelijk of kan het ook zonder zout?
    Ik vermoed van wel, maar wil dat graag zeker weten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is inderdaad een smaakkwestie, dus het kan absoluut ook zonder.

  20. Gilbert schreef:

    Dank je wel voor je recept. Diepvriespatat is niet echt lekker, de gekoelde is met zonnebloemolie, niet mijn ding. Nu je recept gemaakt met olijfolie, en het is heerlijk. De winkel is goedkoper, maar dit is veeel lekkerder.

  21. Hettie schreef:

    Ik bak ze regelmatig en lukt altijd. De aardappelen kook ik kort in zijn geheel en snij ze daarna pas in patatjes. Gaat prima, dank voor je recept.

  22. Pea schreef:

    Moet het in het midden van de oven of maakt dat niet uit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja, je bakt altijd in het midden van de oven (tenzij er iets anders in een recept staat).

  23. Suzanne schreef:

    Super goed gelukt ook hier we willen niets anders meer. Dank voor je recept

  24. HelpPapaMoetKoken schreef:

    Recept gevolgd en ze zijn niet volledig mislukt! In mijn geval een win!

    Bedankt!

  25. Christopher schreef:

    Hoe bak je ovenfriet in de combimagnetron?alleen warmte van boven.
    Heb het geprobeerd maar de frieten worden keihard.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet durven zeggen, want ik gebruik altijd onder- en bovenwarmte. Is er ook een hete lucht stand? Dat zou je eventueel nog kunnen proberen.

  26. J. N. schreef:

    Leuk recept, maar met deze hoeveelheid olie, wat is dan nog het verschil met dezelfde hoeveelheid olie in een pan en dan bakken? Ik wil deze wel eens proberen maar in de pan verhit je de olie toch makkelijker zegt mijn gevoel.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Naar mijn weten heb je veel meer olie nodig om deze hoeveelheid in een pan te bakken. De manier van garen is natuurlijk ook anders in een oven/pan, net wat je zelf lekkerder/makkelijker vindt.

  27. Gert Braam schreef:

    Tip….eerst de olie 5 min heet laten worden in de voorverwarmde oven. Daarna de patat erin. Twee keer 25 min omdraaien.

  28. Famke Meerhoff schreef:

    Mijn frites zijn helaas niet helemaal goed gegaan. Ze bleven slap en niet krokant. Misschien had ik ze te groot gesneden? Ik heb ze in de koekepan gestopt zonder boter omdat er al veel olijfolie op zat. Dat ging goed. Daar kreeg Ik ze knapperig.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen inderdaad. Maar fijn dat ze alsnog knapperig zijn geworden!

  29. Stefan schreef:

    Bedankt. Schillen is niet nodig, frieten afspoelen ook niet en voorkoken ook niet.
    Hele patat snijden, frieten mengen met olie en de oven in. Omdraaien na 20’ en klaar is Kees. Lekkerste frietjes ooit!

  30. Marieke schreef:

    Misschien de frietjes toch niet afspoelen met water na het koken, gewoon deppen met keukenhanddoek of ook als je ze niet eerst kookt. Ze komen tijdens het bakken niet tegen elkaar dus kunnen sowieso niet aan elkaar plakken! En juist door het niet spoelen, blijft het zetmeel wel rond de frietjes hangen. Daardoor verkrijgen ze misschien alsnog hun knapperigheid!! Ik ga het zometeen uitproberen!
    Belgische groeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *