Zelf granola maken

104

granola 1a

Of het nou muesli of cruesli is, als het door de yoghurt kan vind ik het lekker. Als ontbijt, lunch of een klein schaaltje als toetje. Ik kan het daadwerkelijk op elk moment van de dag eten. Wel ben ik zo’n pietlut die de rozijnen eruit vist. Het zijn vaak van die droge keiharde dingen en die maken mijn schaaltje yoghurt en nu niet bepaald lekkerder op. Daarom ging ik zelf aan de slag met granola voor in mijn yoghurt. Het fijne van zelf maken is dat je zelf bepaalt wat je erin doet. Die van mij zit boordevol noten, dat vind ik het lekkerst.

granola 2a

Granola

Wist je dat zelf granola maken helemaal niet zo moeilijk is? Het leuke ervan is dat je er alles in kunt doen wat jij lekker vindt. Onderstaande recept in mijn favoriet.
Porties: 1 flinke pot vol

Ingrediënten

  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram gemengde ongezouten noten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 1 tl kaneel
  • 4 el honing
  • 3 el zonnebloemolie

Instructies

  • Heel simpel: doe alles in een kom en roer door elkaar. Stort het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de granola 15-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte), schep de granola halverwege even om.
  • Laat de granola afkoelen voordat je het in een pot doet.
  • That’s it! Simpel hè? Ik maakte zelf een basis granola. Je kunt na het afkoelen nog gedroogd fruit, kokossnippers of wat je dan ook lekker vindt toevoegen. Ikzelf vind zo’n basis juist wel fijn. Daar kan ik ook weer prima mee variëren. Soms houd ik het bij de basis, maar ik voeg er ook vaak vers fruit of stukjes chocola aan toe.
Bewaren

In een afgesloten pot minstens 2 weken houdbaar.

Heb jij wel eens zelf granola gemaakt?

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

99 reacties

  1. Curly Creative schreef:

    Mmm ik maak t wekelijks en probeer elke keer weer wat nieuws te bedenken.

    xx

  2. Denise schreef:

    Dit staat al eeuwig op mijn ‘to-bake’ lijstje, terwijl het zo simpel is. Van het weekend toch maar eens maken!

  3. laura schreef:

    Hoi,

    Hoe kan je de granola het beste bewaren?

    Groetjes laura

    1. Laura schreef:

      Ik bewaar hem in een glazen (weck)pot

      1. celine schreef:

        in de koelkast of droog?

        1. Laura Kieft schreef:

          buiten de koelkast.

  4. Margot schreef:

    Haha ik vind die rozijnen ook maar niks en maak graag mijn eigen granola!

  5. Nicole schreef:

    Ik maak granola ook het liefst zelf. Daarna gooi ik er lekker noten, etc. doorheen. Hmm binnenkort maar weer eens maken.

  6. Sylvia schreef:

    Hoi Laura, hoe lang kun je de granola bewaren?

    1. Laura schreef:

      1-2 weken in een afgesloten pot 🙂

  7. Tina schreef:

    Dit lijkt mij erg lekker. Maar wat is nu het makkelijkste om erbij te doen?

    1. Laura schreef:

      In het artikel heb ik wat ideetjes genoemd 🙂

  8. Megan schreef:

    Ik ben echt gek op granola, eet het het liefst iedere dag als ontbijt! Meestal doe ik er zelf gedroogde cranberries door, lekker een beetje zuur tegenover de zoete honing. Ik krijg door je mooie foto’s echt heel erg veel trek in granola!

  9. Rowan schreef:

    Haha, ik ben ook zo’n pietlut die de rozijntjes eruit vist! Ik heb zelf ook een keer granola gemaakt, op zich wel lekker maar vond het niet perfect gelukt. Daarom ook daarna nooit meer gemaakt. Jouw granola ziet er eerlijk gezegd veel lekkerder uit! Misschien toch nog maar een keertje proberen te maken! 😉

  10. Linda schreef:

    Wat een mooie overzichtelijke weblog! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten over zelf granola maken. Dit recept ga zeker maken. Deze ingrediënten heb ik altijd standaard wel in huis. En de foto’s zorgen er voor dat ik er al weer trek in krijg. Granola in mijn Griekse yohurt is altijd een perfecte start van mijn dag.

    1. Foezie schreef:

      Inderdaad Linda , ik eet dat ook altijd met Griekse yoghurt en wat ongesuikerd gedroogd fruit doe ik er ook nog bij. Ik krijg al goesting als ik er aan denk. ?

  11. Carolien schreef:

    Hallo Laura,bedoel je met havervlokken havermout of is dat weer wat anders,heb namelijk wel havermout in huis en wil het gaan maken

    1. Laura schreef:

      havervlokken zijn anders dan havermout. Maar havermout kun je ook gebruiken, al krijg je dan wel een iets ander effect (minder grof en crunchy)

      1. Carolien schreef:

        oké bedankt ik ga dan toch maar voor de havervlokken

  12. Laura schreef:

    Hoi Laura! Weet je ook hoeveel calorieën er ongeveer in een portie (40 gram) zitten? Heb dit recept gevolgd en het is overheerlijk!

    1. Laura schreef:

      Nee helaas, ik tel geen calorieën.

  13. Marrit schreef:

    Hoi Laura,
    Zijn havervlokken glutenvrij? Ik wil nl een tijdje glutenvrij / glutenarm eten.

    Groeten,
    Marrit

    1. Laura schreef:

      Ja, maar je moet wel even op de verpakking checken of het ook echt zo gecertificeerd is (en geen sporen van gluten kan bevatten), dat verschilt per merk.

  14. Anoniem schreef:

    Mijn granola staat nu voor het eerst in de oven! Wil even kwijt dat ik je site echt aanbid, iedere keer als ik iets wil bakken kom ik toch weer bij deze site uit 🙂 Lekkere recepten, duidelijke instructie en niet te veel poespas! Ga zo door!

    XX

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen, thanks! 😀

  15. Richtsje schreef:

    Denk je dat ik ipv zonnebloem olie ook arachideolie kan gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Ik heb er geen ervaring mee, maar je kunt het zeker proberen.

      1. Eveline schreef:

        Ik doe het altijd met kokosolie. Heerlijk!

  16. Keetie schreef:

    Mjum, mjum, mjum…. wat is dit heerlijk zeg!
    Er is al flink van gebunkerd voor er yoghurt of iets anders aan te pas kwam ?

    Nu ik meer en meer op de gezonde tour ga, zou het leuk zijn om meer van dit soort recepten te zien. Maar ik vind je blog überhaupt fantastisch en de recepten zijn allemaal goed te volgen.

    Ga zo door??????

  17. Marga schreef:

    Honing kun je toch ook weg laten als je wat minder calorieën en niet zo’n zoetekouw bent?

    1. Laura schreef:

      Nee, je hebt de honing nodig om het aan elkaar te laten plakken.

  18. Anneke schreef:

    Beetje domme vraag misschien hoor, maar maakt het uit of je gebrande of ongebrande noten gebruikt? Lijkt me super lekker overigens!

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik ongebrande noten

  19. Marit Christensen schreef:

    Zo snel klaar en zo ontzettend lekker!!! Ik heb overigens kokosolie gebruikt ipv zonnebloemolie.

    1. Renate schreef:

      Super bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb de kaneel vervangen door koek/speculaaskruiden. En na het afkoelen gedroogde cranberry’s en pure chocolade toegevoegd… zelfs mijn man die er normaal niks om geeft,vraagt wanneer ik het weer ga maken! (Want het was dus zo op hahaha)

  20. Rob schreef:

    Top recept.
    Wij gebruiken ahornsiroop. Iets minder zoet, plakt even goed ?

  21. Rik schreef:

    Dag,

    Als complete keukenanalfabeet, ligt het “componeren” van granola zelfs in mijn bereik. Extra voordeel: je kan eindeloos variëren naar gelang je smaak en wat je op dat moment in huis hebt.
    Toch heb ik een vraag.

    Noten eet je standaard “rauw”. Waarom zou je dat noten- en zadenmengsel dan opwarmen in een oven ?

    1. Laura schreef:

      Dan komen de smaken nog meer naar boven. Veel noten worden gebrand, ook die in de winkel liggen 🙂

  22. laura schreef:

    Hoi Laura, als ik meer “klontjes” wil van havermout en nootjes, moet ik dan meer honing toevoegen? Gelr Laura

  23. laura schreef:

    Is er nog een verschil of je het met zonnebloemolie of olijfolie maakt? Groetjes Laura

  24. Marja schreef:

    Heeft iemand het met olijfolie ipv zonnebloemolie gemaakt? Ik heb nl standaard olijfolie in huis en geen zonnebloemolie.
    Btw Laura, ik heb al veel heerlijke recepten van jou gemaakt, mmmmm.

    1. Lian van Rens schreef:

      Dan krijgt je granola de smaak van olijfolie mee. Wellicht heb je een andere smaakloze plantaardige olie in huis. Anders even naar de winkel 😉

  25. Miriam schreef:

    Hallo Laura, wil graag de granola maken. Vraag me alleen af waar ik al de producten kan kopen. De zonnebloempitten zijn neem ik aan niet de grijs met wit gestreepte. En waar haal je de noten en zaden vandaan. Ook wil ik graag fruit toevoegen. Welke zou ik kunnen doen en waar koop je die. Je hebt altijd hele fijne en lekkere recepten.

    1. Laura Kieft schreef:

      Die koop je gewoon in de supermarkt, vind je meestal wel op de bakafdeling.

      1. Geenens, Pauline schreef:

        Kijk eens bij de notenshop.nl of bij pit en pit

  26. Sophie schreef:

    Ik heb gisteren deze granola gemaakt en het is echt super lekker! Veel lekkerder en gezonder dan de crueslis en granolas die te koop zijn in de winkel.
    Ik ben echt weg van je boeken en website dus bedankt voor de inspiratie weer Laura!

  27. Sylva schreef:

    Beste Laura,
    Ik geniet elke ochtend van jouw granola, maar ik zou heel graag willen weten wat de voedingswaarden zijn.

    Zou je mij kunnen vertellen hoeveel kcal, eiwitten, koolhydraten en vetten dit bevat?

    Lieve groet Sylva

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik bereken dit nooit voor recepten, dan zou je het zelf moeten uitrekenen aan de hand van de gebruikte ingrediënten.

  28. Els schreef:

    Bedankt voor het makkelijke recept. Mijn granola staat in de oven.

  29. Ilonka schreef:

    Heb een vraagje ove de havervlokken.
    Op de verpakking staat dat je ze eerst moet wellen, doe jij dat ook en laat je ze dan weer drogen voor gebruik of sla je het wellen over?
    Dacht dat het wellen nodig was voor gezondheidsredenen, dus ben wel benieuwd…..

    Alvast bedankt voor je reactie

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik laat ze niet wellen, anders zou dat in het recept staan. Als je dat wel doet zul je geen knapperige granola krijgen.

  30. silvia schreef:

    hoeveel is dat kcal ? ik vind het zoooo heerlijk. bedankt voor de recept. ik maak het elk week!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik bereken geen calorieën, dat zou je zelf dan even moeten doen aa nee hand van je gebruikte ingrediënten.

  31. Nele schreef:

    Supermakkelijk om te maken en héél lekker!

  32. Marijke schreef:

    hey Laura

    deze ga ik ook eens proberen. die kokosschilfers eerst even roosteren voor je ze toevoegt op het eind?

    groetjes
    Marijke

    1. Lian van Rens schreef:

      In dit recept zit geen kokos.

  33. Patty schreef:

    Hallo Laura, ik heb net jouw recept van granola gemaakt. Echt super lekker! Bedankt!

  34. Anne schreef:

    Gister voor het eerst gemaakt, echter blijft het niet echt plakken. Het is juist mega knapperig geworden. Heb ik het dan te hoog te lang in de oven gedaan? Of moet ik er als het uit de oven komt en afgekoeld is nog eens een beetje honing bij doen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je misschien een hetelucht oven? Dan zet je de temperatuur 10-20% lager. Honing na afloop hoeft niet.

      1. Anne schreef:

        Ja klopt, een hetelucht combi oven/magnetron. Dank je wel, ga ik proberen van het weekend

    2. Martine schreef:

      Hoe vaak kan je er ongeveer van eten?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat hangt een beetje van je porties af 😉

  35. Vera schreef:

    Ik had er al meer gemaakt maar deze is top!!:) ga ik vaker doen. Dankjewel en keep up the good work!

  36. Martini schreef:

    Hoi, ik mag van het FODMAP dieet geen honing eten, is er misschien iets wat vervangend zou kunnen werken voor de honing?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou het dan gewoon weglaten.

      1. Linda schreef:

        Je kunt hier dan ook ahornsiroop voor gebruiken. Is FODMAP goedgekeurd.

  37. Maike schreef:

    hoi Laura,
    Blijft de granola ook knapperig in de pot, of wordt het zacht?

    Maike

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je pot goed luchtdicht afsluit blijft hij knapperig.

  38. Sara schreef:

    Super handig recept! Mijn granola is net uit de oven. Ik hoor hem “kraken” nu die afkoelt. Bedankt om te delen!

  39. Leonie schreef:

    Zojuist een dubbele portie gemaakt voor mij en mn huisgenoot! Heerlijk zeg! Heb er nog wat cacao aan toegevoegd, dat was lekker! De volgende keer doe ik wel iets minder honing ivm de zoetheid denk ik.

  40. Chris schreef:

    Ik maak mijn granola ook zelf en vervang de rozijntjes door moerbeien. Super lekker

  41. J schreef:

    Ik maak wekelijks granola met gepofte spelt, amandelmeel, kokosvlokken, zonnebloem- en pompoenpitten. Sesamzaadjes en gebroken lijnzaad.
    Ongezouten noten haal ik bij Lidl…
    Heerlijk!

  42. Margo schreef:

    Hi Laura,
    Je weet dat zonnebloem olie vrij ongezond is? Gezien de omega 3 / omega 6 verhouding. & dan ook nog de transvetten die loskomen bij het verhitten.
    Just a tip!
    Liefs,
    Margo

    1. Laura Kieft schreef:

      Die 3 eetlepels op al die porties geloof ik wel hoor, daarnaast heb ik geen blog voor (hele) gezonde recepten.

  43. Paula schreef:

    Heerlijk recept wat ik bijna wekelijks maak, met een eigen twist erbij!
    (Gedroogde abrikozen, cranberry’s etc.)
    Dank je wel

  44. Linda schreef:

    De granola voor de eerste keer gemaakt. Niet sticky, maar wel erg lekker. Volgende keer iets meer ahornsiroop, denk ik.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn! Lekker aanpassen naar je eigen smaak 🙂

  45. Anna schreef:

    Ik start ook altijd de dag met zelfgemaakte granola in m’n kwark. Ik gebruik in plaats van honing maple syrup en voeg cranberry’s toe ipv rozijnen. Heerlijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Inderdaad heerlijk en je kan er alle kanten mee op!

  46. Miriam de bruin schreef:

    Hallo Laura,
    Vind deze granola overheerlijk, wil alleen graag weten welk gedroogd fruit jij dan toevoegt. Of andere suggesties. Heb al eens wat geprobeerd maar vind de voorverpakte fruitdingen vaak niet lekker. En vers is in de zomer voldoende te vinden, maar in de winter vind ik het moeilijker wat er in te doen. Vind je site overigens heel goed, gebruik hem vaak.
    Groet Miriam

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben zelf niet zo van het gedroogde fruit, maar je kunt denken aan cranberry’s, gedroogde abrikozen, rozijnen etc. In de winter kun je wel goed diepvriesfruit gebruiken, dat is vaak niet zo duur.

  47. Cici schreef:

    Beste Laura,

    Ook dit ga ik proberen! Maar heb een vraag, ik heb havervlokken met notenmix thuis staan. Kan ik die ook gebruiken?

    Gr. Cici

  48. Sonja schreef:

    Hallo,
    Bedankt voor dit super lekkere recept!
    Vorige week voor de eerste keer gemaakt en nu net weer gemaakt 😉. Ik doe er gedroogde cranberries bij als hij afgekoeld is, overheerlijk 😁

  49. Lot schreef:

    Zijn er alternatieven voor de honing die minder zoet maar het toch aan elkaar te laten plakken?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet voor zover ik weet.

    2. Mario schreef:

      Ik gebruik een mengsel van kokosolie en honing.

  50. Verena schreef:

    Kun je ook maple syrup gebruiken ipv honing? Zo ja gebruik je het dan gewoon in dezelfde verhouding?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me prima, honing zal misschien net iets plakkeriger zijn.

  51. David schreef:

    Vanmorgen maakte ik granola.
    Dankzij een heleboel rozijnen heerlijk zoet zonder honing!
    Ik stopte er enkel hazelnoten in.
    En een beetje geraspte 99% pure chocolade. Met kokosolie i.p.v. zonnebloemolie. Hij was zo lekker dat hij nu al op is!

    Dankjewel voor het delen Laura!

    Dag allemaal!

  52. Susan schreef:

    Moet het bewaard worden in een glazen pot of kan het ook in Tupperware?

    1. Laura Kieft schreef:

      Iedere afgesloten verpakking kan.

  53. Lol schreef:

    Onze granola is aangebrand

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heb je hem te heet/lang gebakken, volgende keer wat korter en dan komt het goed.

  54. Mariska schreef:

    Hallo Laura ,
    We zijn echt fan van je granola hier in huis .
    Kun je er ook granolabars van maken en hoe kan ik dat doen .

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Voor bars staat dit recept online: https://www.laurasbakery.nl/mueslirepen/

  55. De Pauw schreef:

    Kan je dit ook maken met enkel zaden? Ik mag geen noten en geen havermout eten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor!

  56. Heidi Verhorik schreef:

    Ik ga nu de granola voor de tweede keer maken. Vorige keer naturel, nu ga ik er cranberries doorheen doen.
    Heerlijk door de kwark als stevig ontbijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *