Zelf gehaktballen maken

2 juni 2021
Zelf gehaktballen maken
39

Zelf gehaktballen maken is hartstikke makkelijk en het wordt veel gedaan in Nederland. Ik denk daarom ook dat er best wel wat mensen zullen zijn die een eigen ‘familiereceptuur’ hebben hiervoor. Maar voor iedereen die dat niet heeft heb ik hier een recept om zelf zalige gehaktballen (met jus natuurlijk) te kunnen bereiden.

ZO BAK JE SMEUÏGE GEHAKTBALLEN IN JUS

Iedereen wil natuurlijk een smeuïge gehaktbal maken. De beste manier om dat te bereiken is door half-om-half gehakt te gebruiken. Dit is namelijk wat vetter dan mager rundergehakt. Toch heb ik deze gehaktballen gewoon met mager rundergehakt gebakken en de ballen waren hartstikke smeuïg. De truc om droge gehaktballen te voorkomen is dat je ze simpelweg niet te lang moet braden. Daarnaast maakt de jus bij dit recept ze ook onweerstaanbaar lekker. 

Zelf gehaktballen maken

Gehaktballen in jus zijn echt een typisch Nederlandse lekkernij en hartstikke makkelijk om te maken.
Porties: 7 ballenn

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • 60 gram paneermeel
  • 1,5 el grove mosterd
  • 1,5 el ketchup
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl nootmuskaat

JUS

  • 250 ml runderfond
  • 1 el ketjap manis
  • 25 gram roomboter

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor de ballen samen in een kom en voeg een mespunt peper en zout toe. Vorm zeven ballen die gelijk zijn in grootte (zo garen ze straks gelijkmatig) en laat deze afgedekt een half uur rusten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten in de gehaktballen zullen binden.
  • Na dat half uur verhit je een braadpan op middelhoog vuur met een beetje olie erin. Leg de ballen in de hete pan en braad ze hierin 10 minuten gelijkmatig aan alle kanten.
  • Verwarm de fond in een ander pannetje en voeg ondertussen de roomboter toe aan de pan met gehaktballen. Braad de gehaktballen ook hier gelijkmatig aan alle kanten in totdat ze mooi bruin zijn.
  • Als de fond warm is voeg je deze ook toe, samen met de ketjap. Laat dit geheel nog 30 minuten pruttelen op een lager vuur.
Tips

Je kunt de nootmuskaat in dit recept ook vervangen door paprikapoeder of andere kruiden. Zo kun je heel makkelijk variëren in smaak met dit recept voor gehaktballen met jus.

Blijft het gehakt te erg aan je handen plakken met het rollen? Smeer dan wat olie op je handen.

Bewaren

Je kunt de gebraden gehaktballen tot twee dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

  1. Elise van Rijswijk schreef:

    Wat voor olie gebruik je om te braden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan verschillende soorten zijn, olijfolie of zonnebloemolie bijvoorbeeld.

    2. Elise Goes schreef:

      Oké dank! Ik had sesamolie gebruikt was geen succes 😆

  2. Lisa schreef:

    Wat een verrassing, dit recept. Echt tof en zo fijn! Smeuige gehakballen lukt me nooit dus dit ga ik proberen. Super bedankt.

  3. Kelly schreef:

    Mag ik vragen wat fond is?

    1. Laura Kieft schreef:

      dat is ingekookte bouillon

  4. Renske schreef:

    Lekker recept. Heb de gehaktballen even door de bloem gerold. Geeft een ietwat dikkere jus. (van croma).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuke tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *