Zelf (snelle) clotted cream maken

113

clotted cream 1a

Hoewel het tegenwoordig steeds ietsjes makkelijker wordt om in Nederland een potje clotted cream te kopen, ligt het nog lang niet in alle schappen van de supermarkt om de hoek. Ik kan het zelf ook vaak niet vinden, daarom maak ik het gewoon zelf. Niet de officiële versie natuurlijk, want daar hoort eigenlijk geen mascarpone in thuis. Maar deze snelle versie is wel ontzettend makkelijk en de benodigde ingrediënten (dat zijn er maar twee!) kun je in elke supermarkt vinden. Nee hoor, ik ga niet meer op zoek naar potjes clotted cream, ik maak het voortaan gewoon lekker zelf.

Maak jij liever de echte, originele clotted cream en vind je het niet erg om daar een flink aantal uren geduld voor te hebben? Lees hier dan hier hoe je dat doet!

clotted cream 2a

Clotted cream

Clotted cream is hartstikke makkelijk zelf te maken. Het past goed bij verschillende toetjes en bij bijvoorbeeld scones. Zeker uitproberen dus!
Porties: 1 klein schaaltje

Ingrediënten

  • 75 gram crème fraîche
  • 60 gram mascarpone

Instructies

  • Belangrijkste is dat je de crème fraîche en mascarpone niet te stevig door elkaar klopt, als je dit wel doet wordt je clotted cream te dun. Ikzelf roer eerst beide mengsels even los van elkaar met een spatel een beetje door, voeg ze dan samen en spatel ze rustig door elkaar.
Tips

Met genoemde hoeveelheden vul je een klein schaaltje met deze room. Je kunt natuurlijk eenvoudig grotere porties maken. Houd in ieder geval altijd de volgende verhouding aan: 5 delen crème fraîche en 4 delen mascarpone.

Bewaren

Bewaar de room in een afgesloten bakje in de koelkast, hier blijft het een paar dagen houdbaar.

Clotted cream hoort natuurlijk bij scones. Wees niet bang, aankomend weekend komt daar een verrukkelijk recept voor online!

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

43 reacties

  1. Elly schreef:

    Clotted cream is dat hetzelfde als heavy cream?

    1. Laura schreef:

      Nee dat is niet hetzelfde. Heavy cream is een extra vette slagroom (in Nederland niet/nauwelijks verkrijgbaar)

      1. Elly schreef:

        Heb jij een recept om dit zelf te maken?
        Vind zoveel recepten met heavy cream

        1. Laura schreef:

          Het is niet echt te maken, je hebt een slagroom nodig met een vetpercentage van minstens 35%.

  2. Anja schreef:

    Waar gebruik je clotted cream zoal voor , heb er nooit van gehoord!

    1. Laura schreef:

      Voor bij scones 🙂

  3. Tonny schreef:

    Wat een handige tip, want meestal zijn die potjes ook nog vrij duur.

  4. Ellen schreef:

    Inderdaad een goede tip! Clotted cream is zalig op scones.

  5. Sabine schreef:

    Ik gebruik soms zure room bij de scones, ook lekker…
    Sabine

  6. Linda schreef:

    Dit is natuurlijk een heel erg lekkere variatie op clotted cream (gebruik ik zelf ook). Maar misschien leuk om dit ook een keer te proberen: http://www.cupcakeproject.com/2009/09/clotted-cream-recipe-making-clotted.html
    Staat ook nog op mijn verlanglijstje om te maken. En als het goed is zit je dan nog dichter bij de echte clotted cream.

  7. Jaap schreef:

    Bedankt Linda! Het recept op deze pagina is natuurlijk geen echte clotted cream, jouw link lijkt er veel meer op!

  8. Brenda schreef:

    Ook lekker om wat merg uit een vanillestokje toe te voegen.

  9. Jade en tineke schreef:

    Heyy laura wij willen dit graag op school bakken maar wij vroegen ons af hoeveel clottend cream je nodig hebt voor 28 stuks want we hadden clottend cream gevonden die was 3 euro 170 gram

    groetjes jade en tineke
    P.s wij hebben je loempia’s ook een keer gebakt op school en die waren super lekker

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor 28 scones zou ik dit recept ongeveer x4 doen.

  10. Jade en tineke schreef:

    Super bedankt en ik weet niet hoe ik bij de loepia’s kwam maar dat was een vergissing ik bedoelde de Italiaanse filodeeg Quiches

    Groetjes jade en tineke

  11. Marja schreef:

    Wat een goeie tip! Clotted Cream is idd erg duur. Ik maak vooral in de zomer, (blader-)deeg bakjes, doe wat Clotted Cream onderin en lekker veel vers fruit er bovenop. En dan nog een heel klein toefje Clotted Cream bovenop om het af te maken. Ik kan je zeggen dat ze altijd razendsnel verdwenen zijn. Het gebeurt nog al eens dat er voor mij niets meer is! En dan is jouw recept een stuk goedkoper want met 1 potje red ik het zeker niet, dus dan is het best prijzig. Ik ga het de eerstvolgende keer volgens jouw recept proberen. Kijken wat de reacties zijn. Bedankt voor de tip.
    Marja

  12. Jacqueline schreef:

    Ik doe als alternatief wel eens Griekse yoghurt mengen met spuitslagroom en beetje vanillesuiker, heerlijk bij scones! En ik heb dan het idee dat het ietsje verantwoorder is.

  13. Marcella schreef:

    Moet daar niets van suiker bij als je slagroom met mascarpone mengt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Clotted cream is niet per se zoet, en er hoeft geen slagroom in dit recept 🙂

  14. Wilma schreef:

    Is het mogelijk om clotted cream een kleurtje (roze) te geven?
    Ik wil scones met clotted cream maken voor een babyshower..

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat moet lukken.

      1. Wilma schreef:

        Wat voor product kan ik daarvoor het best gebruiken?

        1. Laura Kieft schreef:

          Je kunt kleurstoffen gebruiken, poeder of gel bijvoorbeeld.

  15. elly schreef:

    echt zo lekker! zaterdag 4 mei gemaakt en morgen de andere helft. Met zelfgemaakte aardbeien frambozenjam. het was zalig.

  16. Selah schreef:

    Dit is vloeken in de kerk Laura!
    Hoe goed bedoeld clotted cream is absoluut geen mengsel van mascarpone en créme fraíche!
    De beste oplossing zou zijn dat je écht tijd maakt om de slagroom met en vetpercentage van 35%(vaak op afspraak wel te vinden bij een melkboer)zijn tijd te gunnen op de juiste temperatuur.

    1. Laura Kieft schreef:

      Haha voor mij werkt dit zo prima en de smaak ligt er heel dichtbij. En vooral: zo kunnen mijn lezers het ook gemakkelijk namaken en dat vind ik erg belangrijk 😀

      1. Selah schreef:

        Dat is heel fijn om te horen!
        Ik moet er volgende keer even om denken dat ik emoticons gebruik in dit soort berichten, dan komen ze minder streng over. 😉
        Als iemand met een Schotse achtergrond vond ik het echt iets om even op te reageren.
        Maar…ik ben ontzettend blij dat créme fraíche en mascarpone een gelijkend mengsel brengen.
        Bedankt voor je reactie Laura!

      2. Vicky schreef:

        Ik ben het toch eens met Selah… Clotted cream heeft niets te maken met mascarpone en crème fraiche. Ik vind het ook een beetje heiligschennis om het clotted cream te noemen. Noem het gewoon wat het is, een alternatief… Clotted cream maken is heus niet zo moeilijk, vraagt alleen wat tijd.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Speciaal daarom hebben we ook échte clotted cream online staan: https://www.laurasbakery.nl/echte-clotted-cream-uit-de-oven/

    2. Joke schreef:

      Hou op met zeuren en sta eens open voor andere dingen. Wie niets doet, kan ook niets verkeerds doen. Een makkelijk alternatief is beter dan niets.

      1. Vicky schreef:

        Absoluut. Ik sta open voor clotted cream, mascarpone, room, melk, boter… Maar een Nederlander noem ik toch ook geen Belg? 😊

  17. de greef mariella schreef:

    wordt de room eerst opgeklopd groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Welke room? Heb je de bereiding gelezen?

  18. Annet schreef:

    Kan ik dit ook in de vriezer bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog niet geprobeerd.

  19. Sabrina schreef:

    Hey laura

    Ik ben net pas begonnen met bakken en heb veel moeite met het lezen van recepten. Ik lees dat je hier in een uitlegt schrijft voor het verdubbelen van de inhoud. Maar bedoel je met 5 en 4 delen de aantal theelepels scheppen om er bij te doen. Wand de ingrediënten kan je niet kopen in die aantal en je kan het ook niet lang bewaren als het open is.
    Ik hoop dat je me begrijpt.

    Groetjes Sabrina

    1. Laura's Bakery schreef:

      De ‘delen’ die ik omschrijf betekenen gelijken hoeveelheden. Dus bij 5 x 100 gram crème fraiche 4 x 100 gram mascarpone gebruiken. I.p.v. 100 gram kun je ook eetlepels, theelepels of wat dan ook gebruiken. Zolang het gelijke delen zijn.

  20. Jolanda P schreef:

    Op Google staat dat er een verwarmingsproces en afkoel proces nodig is om vervolgens het bovendrijvende vet dat klontert eraf te halen… is dit Dan iets anders? Ik wil het graag in beslag gebruiken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb geen idee wat je precies hebt gelezen op Google of de context ervan, dus dat durf ik niet te zeggen. Hier heb je wel het officiële recept voor clotted cream: https://www.laurasbakery.nl/echte-clotted-cream-uit-de-oven/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *