Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Zelf (snelle) clotted cream maken

Laura Kieftdoor Laura Kieft
04 mei 2016
in Vullingen en Toppings, Zoete recepten
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

clotted cream 1a

Hoewel het tegenwoordig steeds ietsjes makkelijker wordt om in Nederland een potje clotted cream te kopen, ligt het nog lang niet in alle schappen van de supermarkt om de hoek. Ik kan het zelf ook vaak niet vinden, daarom maak ik het gewoon zelf. Niet de officiële versie natuurlijk, want daar hoort eigenlijk geen mascarpone in thuis. Maar deze snelle versie is wel ontzettend makkelijk en de benodigde ingrediënten (dat zijn er maar twee!) kun je in elke supermarkt vinden. Nee hoor, ik ga niet meer op zoek naar potjes clotted cream, ik maak het voortaan gewoon lekker zelf.

Maak jij liever de echte, originele clotted cream en vind je het niet erg om daar een flink aantal uren geduld voor te hebben? Lees hier dan hier hoe je dat doet!

clotted cream 2a

Recept afdrukken

Clotted cream

Clotted cream is hartstikke makkelijk zelf te maken. Het past goed bij verschillende toetjes en bij bijvoorbeeld scones. Zeker uitproberen dus!
Porties: 1 klein schaaltje

Ingrediënten

  • 75 gram crème fraîche
  • 60 gram mascarpone

Instructies

  • Belangrijkste is dat je de crème fraîche en mascarpone niet te stevig door elkaar klopt, als je dit wel doet wordt je clotted cream te dun. Ikzelf roer eerst beide mengsels even los van elkaar met een spatel een beetje door, voeg ze dan samen en spatel ze rustig door elkaar.
Tips

Met genoemde hoeveelheden vul je een klein schaaltje met deze room. Je kunt natuurlijk eenvoudig grotere porties maken. Houd in ieder geval altijd de volgende verhouding aan: 5 delen crème fraîche en 4 delen mascarpone.

Bewaren

Bewaar de room in een afgesloten bakje in de koelkast, hier blijft het een paar dagen houdbaar.

Clotted cream hoort natuurlijk bij scones. Wees niet bang, aankomend weekend komt daar een verrukkelijk recept voor online!

Vorige post

Volgende post

Behind the scenes – april 2016
Pizza met parmaham, mozzarella en tomaat

Related Posts

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft
13 januari 2021
14

Het...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft
10 januari 2021
27

Zoals...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft
09 januari 2021
3

Met...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 39

  1. Elly says:
    5 jaar geleden

    Clotted cream is dat hetzelfde als heavy cream?

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Nee dat is niet hetzelfde. Heavy cream is een extra vette slagroom (in Nederland niet/nauwelijks verkrijgbaar)

      Beantwoorden
      • Elly says:
        5 jaar geleden

        Heb jij een recept om dit zelf te maken?
        Vind zoveel recepten met heavy cream

        Beantwoorden
        • Laura says:
          5 jaar geleden

          Het is niet echt te maken, je hebt een slagroom nodig met een vetpercentage van minstens 35%.

          Beantwoorden
  2. Anja says:
    5 jaar geleden

    Waar gebruik je clotted cream zoal voor , heb er nooit van gehoord!

    Beantwoorden
    • Laura says:
      5 jaar geleden

      Voor bij scones 🙂

      Beantwoorden
  3. Tonny says:
    5 jaar geleden

    Wat een handige tip, want meestal zijn die potjes ook nog vrij duur.

    Beantwoorden
  4. Ellen says:
    5 jaar geleden

    Inderdaad een goede tip! Clotted cream is zalig op scones.

    Beantwoorden
  5. Sabine says:
    5 jaar geleden

    Ik gebruik soms zure room bij de scones, ook lekker…
    Sabine

    Beantwoorden
  6. Linda says:
    5 jaar geleden

    Dit is natuurlijk een heel erg lekkere variatie op clotted cream (gebruik ik zelf ook). Maar misschien leuk om dit ook een keer te proberen: http://www.cupcakeproject.com/2009/09/clotted-cream-recipe-making-clotted.html
    Staat ook nog op mijn verlanglijstje om te maken. En als het goed is zit je dan nog dichter bij de echte clotted cream.

    Beantwoorden
  7. Jaap says:
    5 jaar geleden

    Bedankt Linda! Het recept op deze pagina is natuurlijk geen echte clotted cream, jouw link lijkt er veel meer op!

    Beantwoorden
  8. Brenda says:
    4 jaar geleden

    Ook lekker om wat merg uit een vanillestokje toe te voegen.

    Beantwoorden
  9. Jade en tineke says:
    4 jaar geleden

    Heyy laura wij willen dit graag op school bakken maar wij vroegen ons af hoeveel clottend cream je nodig hebt voor 28 stuks want we hadden clottend cream gevonden die was 3 euro 170 gram

    groetjes jade en tineke
    P.s wij hebben je loempia’s ook een keer gebakt op school en die waren super lekker

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      4 jaar geleden

      Voor 28 scones zou ik dit recept ongeveer x4 doen.

      Beantwoorden
  10. Jade en tineke says:
    4 jaar geleden

    Super bedankt en ik weet niet hoe ik bij de loepia’s kwam maar dat was een vergissing ik bedoelde de Italiaanse filodeeg Quiches

    Groetjes jade en tineke

    Beantwoorden
  11. Marja says:
    3 jaar geleden

    Wat een goeie tip! Clotted Cream is idd erg duur. Ik maak vooral in de zomer, (blader-)deeg bakjes, doe wat Clotted Cream onderin en lekker veel vers fruit er bovenop. En dan nog een heel klein toefje Clotted Cream bovenop om het af te maken. Ik kan je zeggen dat ze altijd razendsnel verdwenen zijn. Het gebeurt nog al eens dat er voor mij niets meer is! En dan is jouw recept een stuk goedkoper want met 1 potje red ik het zeker niet, dus dan is het best prijzig. Ik ga het de eerstvolgende keer volgens jouw recept proberen. Kijken wat de reacties zijn. Bedankt voor de tip.
    Marja

    Beantwoorden
  12. Jacqueline says:
    2 jaar geleden

    Ik doe als alternatief wel eens Griekse yoghurt mengen met spuitslagroom en beetje vanillesuiker, heerlijk bij scones! En ik heb dan het idee dat het ietsje verantwoorder is.

    Beantwoorden
  13. Marcella says:
    2 jaar geleden

    Moet daar niets van suiker bij als je slagroom met mascarpone mengt?

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Clotted cream is niet per se zoet, en er hoeft geen slagroom in dit recept 🙂

      Beantwoorden
  14. Wilma says:
    2 jaar geleden

    Is het mogelijk om clotted cream een kleurtje (roze) te geven?
    Ik wil scones met clotted cream maken voor een babyshower..

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      2 jaar geleden

      Ja hoor, dat moet lukken.

      Beantwoorden
      • Wilma says:
        2 jaar geleden

        Wat voor product kan ik daarvoor het best gebruiken?

        Beantwoorden
        • Laura Kieft says:
          2 jaar geleden

          Je kunt kleurstoffen gebruiken, poeder of gel bijvoorbeeld.

          Beantwoorden
  15. elly says:
    2 jaar geleden

    echt zo lekker! zaterdag 4 mei gemaakt en morgen de andere helft. Met zelfgemaakte aardbeien frambozenjam. het was zalig.

    Beantwoorden
  16. Selah says:
    1 jaar geleden

    Dit is vloeken in de kerk Laura!
    Hoe goed bedoeld clotted cream is absoluut geen mengsel van mascarpone en créme fraíche!
    De beste oplossing zou zijn dat je écht tijd maakt om de slagroom met en vetpercentage van 35%(vaak op afspraak wel te vinden bij een melkboer)zijn tijd te gunnen op de juiste temperatuur.

    Beantwoorden
    • Laura Kieft says:
      1 jaar geleden

      Haha voor mij werkt dit zo prima en de smaak ligt er heel dichtbij. En vooral: zo kunnen mijn lezers het ook gemakkelijk namaken en dat vind ik erg belangrijk 😀

      Beantwoorden
      • Selah says:
        1 jaar geleden

        Dat is heel fijn om te horen!
        Ik moet er volgende keer even om denken dat ik emoticons gebruik in dit soort berichten, dan komen ze minder streng over. 😉
        Als iemand met een Schotse achtergrond vond ik het echt iets om even op te reageren.
        Maar…ik ben ontzettend blij dat créme fraíche en mascarpone een gelijkend mengsel brengen.
        Bedankt voor je reactie Laura!

        Beantwoorden
      • Vicky says:
        3 weken geleden

        Ik ben het toch eens met Selah… Clotted cream heeft niets te maken met mascarpone en crème fraiche. Ik vind het ook een beetje heiligschennis om het clotted cream te noemen. Noem het gewoon wat het is, een alternatief… Clotted cream maken is heus niet zo moeilijk, vraagt alleen wat tijd.

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          3 weken geleden

          Speciaal daarom hebben we ook échte clotted cream online staan: https://www.laurasbakery.nl/echte-clotted-cream-uit-de-oven/

          Beantwoorden
  17. Pingback: High tea menu inspiratie - Laura's Bakery
  18. Pingback: Amandel-dadelscones + review Modern Baking - Laura's Bakery
  19. Pingback: Chocolate chip scones - Laura's Bakery
  20. Pingback: Glutenvrije scones - Organic Happiness
  21. de greef mariella says:
    3 maanden geleden

    wordt de room eerst opgeklopd groetjes

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      3 maanden geleden

      Welke room? Heb je de bereiding gelezen?

      Beantwoorden
  22. Annet says:
    2 maanden geleden

    Kan ik dit ook in de vriezer bewaren?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      Dat heb ik nog niet geprobeerd.

      Beantwoorden
  23. Sabrina says:
    2 maanden geleden

    Hey laura

    Ik ben net pas begonnen met bakken en heb veel moeite met het lezen van recepten. Ik lees dat je hier in een uitlegt schrijft voor het verdubbelen van de inhoud. Maar bedoel je met 5 en 4 delen de aantal theelepels scheppen om er bij te doen. Wand de ingrediënten kan je niet kopen in die aantal en je kan het ook niet lang bewaren als het open is.
    Ik hoop dat je me begrijpt.

    Groetjes Sabrina

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      2 maanden geleden

      De ‘delen’ die ik omschrijf betekenen gelijken hoeveelheden. Dus bij 5 x 100 gram crème fraiche 4 x 100 gram mascarpone gebruiken. I.p.v. 100 gram kun je ook eetlepels, theelepels of wat dan ook gebruiken. Zolang het gelijke delen zijn.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • PRE-ORDER & WIN! Het is de hoogste tijd voor een update over Het Receptenboek. De publicatiedatum hebben we namelijk helaas door nog wat meer vertraging i.v.m. extra kwaliteitscontroles op moeten schuiven waardoor ze nu eind februari in de winkels en op jullie deurmatten liggen. Geloof mij, hij is het wachten helemaal waard, want het resultaat is zo mooi geworden!⁠⠀
⁠⠀
Goed nieuws voor wie al even op zijn eigen exemplaar van Het Receptenboek zit te wachten: Onder alle pre-orders verloten we 5 pakketjes met de oh-zo-gewilde (maar oh-zo-exclusieve) borreltas! En omdat ik zelf nogal gek ben op mijn notitieblokjes en pennen doe ik die er ook gewoon bij.⁠⠀
⁠⠀
HOE MAAK JE KANS?⁠⠀
Via de reserveer-link in mijn profiel @laurasbakery vind je alle uitgebreide informatie over deze leuke actie, maar ook over Het Receptenboek zelf én je kunt er gelijk jouw eigen exemplaar reserveren. (Of surf gelijk naar www.laurasbakery.nl/het-receptenboek)⁠⠀
⁠⠀
#hetreceptenboek #receptenboek #hetlaurasbakeryreceptenboek
  • NIEUW! Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Dit is een vraag die me ontzettend vaak wordt gesteld. Ik heb er de afgelopen tijd daarom mee geëxperimenteerd en deel vandaag op het blog al mijn bevindingen en tips! Link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
Wist je al dat
  • BAKTIP! Een lekkere frisse cheesecake met blauwe bessen en een krokante kruimeltopping met havermout. Toen ik deze cheesecake bakte vond ik @laurasbakery.⁠ ⁠ #cheesecake #kruimeltaart #taart #bakken #pie' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/138734414_1331486350542241_3515924113979641523_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=YqEAlsdhZwUAX9wOlz_&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=ea1c9a7e9293af30298ea2c5008553c1&oe=6025EBAD' title='BAKTIP! Een lekkere frisse cheesecake met blauwe bessen en een krokante kruimeltopping met havermout. Toen ik deze cheesecake bakte vond ik 'm zó lekker dat ik er wel drie puntjes van at. Dat gebeurt niet vaak kan ik je vertellen en dat is maar goed ook 🤣.⁠ ⁠ Het recept staat al even online en kun je vinden door de zoekbalk te gebruiken op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #cheesecake #kruimeltaart #taart #bakken #pie'>
  • NIEUW! Mijn basisrecept voor een volkoren bananenbrood heb ik dit keer in de vorm van 12 muffins gegoten. Een heerlijk en vullend tussendoortje voor iedere dag! Kun jij ook nooit genoeg krijgen van bananenbrood?⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag online, link in bio > @laurasbakery!⁠
⁠
#bananenbrood #tussendoortjes #gezondbakken
  • KOOKTIP! Af en toe is het maken van een ovenschotel gewoon heel erg lekker én makkelijk. Je kunt er alle kanten mee op. Deze gnocchi ovenschotel met geitenkaas is daar een mooi voorbeeld van en ontzettend lekker, het liefst met een frisse salade ernaast.⁠
⁠
Het recept staat al even online en je vindt het via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#gnocchi #geitenkaas #vegetarisch #kooptip #dinertip
  • Kwark pancakes met appel en kaneel zijn super makkelijk en snel te maken. Misschien lukt het je nu met thuiswerken zelfs wel op een maandagochtend. Dat is dan in ieder geval lekker de week beginnen toch?⁠
⁠
Het recept staat al langer op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #fijnemaandag #pancakes #kwark #appel #ontbijt' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/136847467_235395348116283_2389447567610711760_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=GfB1eDNV5X4AX-SBAIp&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=4d13c680e7ba0513e23afdc030c78b4a&oe=6025F77C' title='Kwark pancakes met appel en kaneel zijn super makkelijk en snel te maken. Misschien lukt het je nu met thuiswerken zelfs wel op een maandagochtend. Dat is dan in ieder geval lekker de week beginnen toch?⁠ ⁠ Het recept staat al langer op Laura's Bakery en je vindt het door het in de zoekbalk in te typen op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #fijnemaandag #pancakes #kwark #appel #ontbijt'>

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

Amerikaanse ingrediënten vertaald

Chocolade muffins

Brie-bacon croissanthapjes

Citroen-gember havermoutkoeken

Volgende Post
Pizza met parmaham, mozzarella en tomaat

Pizza met parmaham, mozzarella en tomaat

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

15 januari 2021

Volkoren bananenbrood muffins

13 januari 2021
Appel-havermout ontbijt uit de oven

Appel-havermout ontbijt uit de oven

10 januari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Ruitjes!

door Laura Kieft-29 april 2010-8

Deze taart vond ik echt ontzettend leuk om te maken! Hij is voor een vriendin die bijna jarig is en graag een taart van mij wilde; zo gezegd, zo gedaan. Eigenlijk niet ‘zo gedaan’ want...

Eerste cupcakes

door Laura Kieft-25 april 2010-0

Inmiddels heb ik al een aantal series cupcakes gebakken en gedecoreerd. Hier volgt een overzichtje van mijn eerste creaties. Van boven naar beneden en van links naar rechts: Cupcakes met een toef vanilla cream frosting,...

Eerste taarten

door Laura Kieft-25 april 2010-1

Eerder heb ik al mijn eerste cupcakes laten zien, nu mogen mijn eerste taarten natuurlijk niet ontbreken! Dit zijn mijn eerste 2 taarten, de bovenste is mijn allereerste taartje en heb ik gemaakt van een...

17 jaar!

door Laura Kieft-25 april 2010-2

Mijn zusje is net 17 jaar geworden en bij een verjaardag hoort taart! Voor haar verjaardag heb ik dan ook een taart van 26 centimeter doorsnede gemaakt (goed voor zo’n 18 stukken taart) en daarnaast...

Het is Lente!!

door Laura Kieft-25 april 2010-1

De lente is al weer even begonnen en met dit weer krijg ik al helemaal zin in de zomer. Maar om nog niet op de zaken vooruit te lopen (blijft toch Nederland hè met het...

Zomers toetje

door Laura Kieft-25 april 2010-2

Hartstikke lekker natuurlijk met dit mooie weer; een zomers toetje met fruit. Bij Blokker had ik een paar kleine kookboekjes op de kop getikt waaronder eentje met desserts. Na dit doorgekeken te hebben ben ik...

Even voorstellen

door Laura Kieft-21 april 2010-7

Wie een web-log begint, moet zich natuurlijk even voorstellen. Hier begin ik dan ook mee: Ik ben Laura, 19 jaar en ik woon en studeer in Haarlem. Sinds december 2009 maak en decoreer ik zelf...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 114
  • 115
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Gratis printables
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan