Zelf appelmoes maken

Gepost: 15 februari 2017 Laatst bewerkt: 20 februari 2024
Zelf appelmoes maken
66

Zelf appelmoes maken is ontzettend simpel. Met slechts 3 ingrediënten ben je zo klaar en kun je genieten van de lekkerste appelmoes ooit.

Appelmoes maken

Toen ik in de kleuterklas zat, moesten we een keer allemaal een appel meenemen. Hier gingen we gezamenlijk appelmoes van maken, wat vond ik dat leuk! Ik weet nog goed dat ik na het proeven die warme appelmoes helemaal niks vond. Het hoort voor mij koud te zijn, dat is het lekkerst.

Zelf appelmoes maken was voor mij dus niet helemaal onbekend. Mede omdat ik het al eens maakte voor de appelmoescake op mijn blog, alleen had ik er nog nooit een apart recept van geplaatst. Gezien het overschot appels dat ik in huis had, vond ik het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Heb jij ook teveel appels in huis of gewoon zin om zelf een keer appelmoes te maken? Probeer dan zeker eens dit makkelijke recept uit! Voeg er ook eens een extra smaakmaker aan toe, zoals kaneel, vanille of citroen.

makkelijke appelmoes

appelmoes maken

Bakken met appelmoes

Wil je appelmoes in een baksel verwerken? Dan kan dat bijvoorbeeld zijn omdat je een verantwoord tussendoortje wil maken met minder suiker. Appelmoes is in principe niet ontzettend zoet. Als je verder geen suiker toevoegt, zal het baksel een stuk minder zoet zijn dan je gewend bent.

Bij het toevoegen van de moes voeg je ook flink wat vocht toe aan het recept. Dit is iets om rekening mee te houden als je zelf wil experimenteren met bakken. Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te zoeken, want ik heb al een aantal recepten met appelmoes voor jullie ontwikkeld. Van gezonde tussendoortjes zonder toegevoegde suiker, tot een lekkere cake waar ik wel suiker in heb verwerkt:

In dit artikel lees je meer manieren om suiker in een recept te vervangen.

Wist je dat je appelmoes in sommige recepten ook kunt gebruiken om eieren te vervangen? Bijvoorbeeld in het recept voor gevuld speculaas, waarbij je het ei dat door de amandelspijs gemengd wordt prima kunt vervangen door appelmoes. Deze truc kun je niet blind op elk recept waar eieren ingaan toepassen. Je leest hier meer over het vervangen van eieren bij het bakken.

BAKTIP: Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasser bestendig.

zelf appelmoes maken

Het Basisbakboek

Hou jij ervan om basisrecepten onder de knie te krijgen? Dan is Het Basisbakboek echt wat voor jou. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding

Veelgestelde vragen

Wanneer grove of fijne appelmoes?

Voor dit recept besloot ik een grove variant te maken, dat vind ik heerlijk. Zo’n grove moes pureer je niet met een staafmixer, maar met een aardappelstamper. Kleine kinderen zullen over het algemeen de voorkeur geven aan een fijne moes. Ook wanneer je ermee aan de bak gaat en het in een cake of muffins verwerkt, kun je het beste fijne appelmoes gebruiken.

Kan ik ook appelmoes maken zonder suiker?

Absoluut. Je kunt nog steeds het onderstaande recept volgen, alleen laat je de suiker dan gewoon weg. Ik vind het persoonlijk gewoon net lekkerder als er wel wat suiker in zit, vandaar de toevoeging.

Welke appels zijn het beste voor appelmoes?

Onder de appels heb je twee soorten: handappels en moesappels. Vanzelfsprekend zijn moesappels het meest geschikt voor appelmoes. De meest bekende moesappel is de Goudreinet, maar ook Jonagold, Elstar, Cox of James Grieve kun je er goed voor gebruiken. Uiteindelijk kun je elke appel prima gebruiken, want als je ze lang genoeg kookt worden ze vanzelf zacht genoeg om er moes van te maken.

De hoeveelheid suiker die je toevoegt aan de moes hangt af van het zoete of juist zure karakter van de appel. Ik gebruikte Elstar appels, die zijn al wat zoeter en daardoor hoef je minder suiker toe te voegen. Goudreinetten zijn juist weer wat zuurder. Proef vooral even, je kunt op het laatst wat suiker naar smaak toevoegen.

Hoe maak ik appelmoes met schil?

Als je aan de slag gaat met appelmoes mét schil, gebruik dan het liefst biologische appels. Ook raad ik je aan om de moes fijn te pureren en niet grof te stampen met een aardappelstamper zoals ik heb gedaan. Alsnog zul je de schilletjes wel licht terug proeven. Om dat te voorkomen kun je de moes na het koken en pureren nog door een zeef halen.

Appelmoes maken recept

 

makkelijke appelmoes maken

Recept afdrukken

4.61 van 38 stemmen

Appelmoes

Heb je een overschot aan appels, of heb je gewoon zin om zelf een keertje appelmoes te maken? Probeer dan zeker eens dit recept uit!
Porties: 1 bakje van ongeveer 500 ml

Ingrediënten

  • 3-4 appels (Jonagold of Goudreinet)
  • 40 gram fijne kristalsuiker (kun je ook achterwege laten)
  • 50 ml water

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in blokjes. Doe ze in een pan met de suiker en het water en zet op het vuur.
  • Breng aan de kook en laat op een middelhoog vuur zo’n 10-15 minuten pruttelen. Roer af en toe even door.
  • Als de appelstukjes zacht zijn, kun je er een moes van maken. Voor een grove moes gebruik je een aardappelstamper. Voor een gladde appelmoes pureer je de appeltjes fijn met een staafmixer.
Tips

Voeg ook eens wat vanille, kaneel of citroenrasp toe aan de appelmoes en kook dit mee. Dat geeft een heerlijke smaak.
Bewaren

De appelmoes kun je een paar dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Ingevroren kun je het tot drie maanden bewaren, goed luchtdicht verpakt.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

29 reacties

  1. Teuni schreef:

    Appelmoes bereiden gaat ook heel gemakkelijk in de magnetron. Vooral kleine porties van twee appels of zoiets. Appels in stukken op vol vermogen tot ie omhoog begint te komen (snel er uit, want anders heb je heel veel zooi), beetje suiker erbij en met een vork losroeren. Als je de moes fijner wil hebben, moet ie nog ff terug. Geen water, pure moes en geen extra vieze pan voor een klein beetje.

  2. Jet schreef:

    Eigen appelmoes maak ik zónder suiker , is nóg puurder van smaak 🙂

    1. Laura schreef:

      Kan ook heel goed ja! Ik vind het (afhankelijk van het soort appel) net iets lekkerder met 🙂

  3. Wilma schreef:

    Ipv suiker gebruik ik kaneel. Dan word het ook heerlijk zoet en het is gezonder.

  4. Dorien schreef:

    Kan je deze appelmoes als het is afgekoeld ook in een bakje invriezen?
    Misschien dat ik dan eindelijk net zo lekkere appelmoes als oma’s appelmoes kan maken 🙂

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat gaat prima.

  5. Rozemarijn schreef:

    Ik heb laatst een variatie geprobeerd. Met van een vanillestokje meegekookt en geraspte citroenschil toegevoegd. Heerlijk!

    1. Rozemarijn schreef:

      Ik bedoel MERG ipv met.

    2. Laura schreef:

      Klinkt ook heerlijk!

  6. Marion schreef:

    Zelf maak ik altijd appels van 2 kg. tegelijkertijd. In plaats van suiker gebruik ik 80 ml. Appeldiksap (o.a te krijgen bij AH en Jumbo) wegens suiker intolerantie van mijn dochter. Verder 160 ml. water 1/2 eetlepel kaneel en 7 kruidnagels. Ik laat het altijd, nadat het aan de kook is gekomen, pruttelen totdat de appels zacht zijn maar er nog wel stukjes inzitten. Daarna schep ik het gelijk in weckpotten van een kwart liter en zo heb je wéken heerlijke appelmoes klaarstaan.

  7. Esmee schreef:

    Zoveel lekkerder en zo makkelijk! Mijn moeder heeft een appelboom vol met appels die perfect zijn voor appelmoes! Ik vind de grove, verse variant die gewoon echt lekker naar appeltjes smaakt ook zo veel lekkerder dan wat je in de supermarkt kan kopen.

    1. Marion schreef:

      Wij hebben ook eigen appels en je proeft het verschil écht 🙂

    2. Laura schreef:

      Dat is helemaal ideaal een eigen appelboom! 🙂

  8. Hoedje schreef:

    Wanneer je een wat grotere hoeveelheid maakt van bijvoorbeeld 2 kg appels kun je ook heel makkelijk wecken, zodat het nog langer houdbaar blijft.
    Gebruik lege jampotten of nog handiger, lege Hak potjes met zo’n easy open deksel.
    Maak de potten vooraf heel goed schoon, (nog beter, steriliseer ze even in de magnetron) vervolgens laat ik ze even staan met heel heet water.
    Dan de warme appelmoes direct vanuit de pan (kijk uit alles is nog heet!!) en vul het potje, daarna deksel erop en hele pot omdraaien…
    Super eenvoudig, hoeft niet meer te ontdooien en blijft echt weken goed!

    1. Kik schreef:

      Bedoel je om dit in te vriezen of te bewaren in een koele plaats (kelder) op deze manier?

  9. Appelmoesje schreef:

    Suiker vervang ik door honing.
    Soms kook ik cranberry’s mee of gedroogde abrikozen, maar ook ander gedroogd fruit kun je prima meekoken.
    Er is heel veel variatie mogelijk op dit gebied.
    Deze week ga ik de laatste goudrenetten oogst, van afgelopen herfst, tot appelmoes koken.

  10. Cora schreef:

    Dag Laura,
    heb gisteren nog lekker appelmoes gemaakt van een paar appels die al erg rijp waren dus dat kwam goed uit. Ik woon niet meer in Nederland en volg niet
    alles continue op de voet maar kijk wel graag naar Heel Holland Bakt
    op BVN, ga jij ook eens meedoen?
    Dank voor je recepten en veel succes,

    1. Laura Kieft schreef:

      Mij niet gezien 😉 overigens mag ik ook niet meedoen omdat bakken mijn werk is.

  11. Haanappel schreef:

    Het geheim! Een heel klein klontje roomboter erdoor. Heerlijk en natuurlijk Citroën schillen.

  12. Monique schreef:

    In plaats van suiker werkt het ook om een paar witte druiven mee te koken.

  13. Ron schreef:

    Suiker door de appelmoes? Nog nooit gedaan. Gewoon goede appels kopen 😉

    Magnetron lees ik in een reply? Hoe zo de voedingswaarde vernietigen?

    Old fashioned op een vuurtje, niet te hoog!

    1. J. Verhagen schreef:

      > “Magnetron lees ik in een reply? Hoe zo de voedingswaarde vernietigen?”

      Onderzoekers aan de Harvard universiteit hebben nu maar eens helder uitgelegd waarom deze stelling toch echt een mythe is. Dat begint met een goed begrip van hoe de magnetron dingen nu eigenlijk precies verwarmt. De, totaal ongevaarlijke, elektromagnetische straling die een magnetron uitzendt, gaat op zoek naar watermoleculen in voeding. De microgolven zorgen ervoor dat deze moleculen gaan trillen. Dat gaat zo hard tekeer dat er wrijving ontstaat die warmte veroorzaakt.

      Nu is het wel zo dat sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, langzaam afbreken wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. Dat geldt zowel voor hitte van de magnetron, als voor hitte in een oven of boven een haardvuur. Maar omdat de opwarming in een magnetron veel sneller gaat dan bijvoorbeeld in een oven, is het wat vitamine C betreft dus eigenlijk gezonder om dingen in je magnetron op te warmen dan in een warmtebron die er een stuk langer over doet. Een ander voordeel van de magnetron, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het koken van groenten in een pan water, is dat vitaminen niet weg kunnen lekken in het kookwater.

      Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld. Zelfs wanneer er een draaiplaat in zit, kan het binnenste deel van bijvoorbeeld een bevroren lasagne, minder goed verwarmd worden dan de buitenste randen. Daarom is het belangrijk om maaltijden in kleine gelijke stukjes op te warmen en tussendoor vaak om te scheppen.

      Eten uit de magnetron is dus helemaal niet ongezond. Met een paar goede tips en wat lekkere recepten, kom je een heel eind.

  14. Teresita schreef:

    Makkelijk recept en snel gemaakt. Mijn kleindochter vroeg om appelmoes bij haar eten, maar dat hebben we niet in huis, gebruiken we niet. Toen zei ik, dat kan oma wel voor jou maken, dus ging ik online een recept zoeken en vond deze. Bedankt!

  15. Jax Breek schreef:

    Ik vind de appelmoes heel goed gelukt, ik heb wel wat meer suiker en water toegevoegd tijdens het koken om er een beetje meer vocht te geven, maar het resultaat was wel héééél lekker.😋😋

  16. Gerard Van Den Berg schreef:

    Ik woon in Zweden en heb eindelijk eigen appels geoogst afgelopen herfst. We hebben 4 verschillende rassen en nu maar zien welke de beste resultaten geven. Veel rassen die we hier hebben kennen we niet in Nederland vanwege het veel koudere klimaat. Dus het wordt een leuk experiment. Als het lukt om er iets goeds, heel goed of fantastisch van te maken laat ik direct weten welk ras het is. Misschien is dat ook in NL te krijgen.

    Koken en bakken vind ik een prima bezigheid naast mijn werk als mechanisch ingenieur. En over enkele jaren met pensioen betekent nog meer experimenteren met alles wat we hier uit eigen tuin of broeikas kunnen oogsten. Met 71 jaar ben ik nog lang niet klaar met koken, bakken, braden, grillen, ontwerpen , machines bouwen én lekker leven.

  17. Paulette schreef:

    Een beetje gember en peper erin maakt het ook heel spannend! Dit naar Middeleeuws recept: erg leuk!

  18. Saar schreef:

    Ik vond het heel lekker doe appelmoes!
    Ik ga echt meer recepten gebruiken😁

  19. Ladybug schreef:

    Het opgeven van het aantal appels vind ik niet handig, want ze kunnen erg in grootte verschillen. Noem s.v.p. liever het gewicht in grammen of kilo’s.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt uitgaan van middelgrote appels van ca. 150 gram per stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *