Zebra tulband

Gepost: 13 juni 2015 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Zebra tulband
253

Deze zebra tulband cake heeft een heus zebra patroon aan de binnenkant. Wat een verrassing bij het aansnijden! Ik laat je zien hoe je zelf dit makkelijke recept voor een zebra cake maakt.

Zebra cake recept

Het klinkt misschien een beetje gek zo’n zebra tulband, maar als je naar de binnenkant van de cake kijkt zul je begrijpen waarom hij zo heet. Dan zul je zien dat het chocolade- en vanille beslag elkaar in mooie streepjes afwisselen, het zebra patroon. Een soort marmercake deluxe eigenlijk. Op verschillende Amerikaanse blogs was ik deze techniek al tegengekomen en dat wilde ik ook wel eens proberen. Het zag er niet moeilijk uit, dus ik ging aan de slag.

Zebra tulband maken

Met twee ijslepels in de hand schepte ik het beslag om en om in de vorm, hopend dat het patroon wilde lukken. Dat is natuurlijk altijd maar de vraag en daar kom je pas achter als de cake helemaal klaar is. Tijdens het afkoelen is het nog even spannend, heeft het zebra patroon uitgepakt zoals gehoopt?

Ik was blij verrast toen ik een plakje uit deze zebra tulband sneed, gelukt! Een hele leuke techniek met vele mogelijkheden. Andere kleuren, meer kleuren. Alles is mogelijk. Ik laat je zien hoe jij zelf ook zo’n zebra cake kunt maken.

Zebra cake

zebra cake

Zebra tulband recept

Recept afdrukken

4.73 van 33 stemmen

Zebra tulband recept

Deze zebra tulband heeft een heus zebra patroon aan de binnenkant. Wat een verrassing bij het aansnijden! Ik laat je zien hoe je zelf een zebra cake maakt.
Porties: 22 personen
tulband bakvorm van Nordic Ware

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 500 gram suiker
  • 75 gram cacaopoeder
  • 65 ml water
  • 340 gram ongezouten boter
  • 2 tl vanille extract
  • 5 grote eieren
  • 120 ml melk

Instructies

  • Doe bloem, bakpoeder en zout in een kom. Roer door elkaar en zet de kom apart. In een andere kom meng je 100 gram suiker, cacaopoeder en water tot een papje, zet ook dit apart.
  • Doe de boter en resterende 400 gram suiker in een kom en smelt deze au bain marie, voeg de vanille toe en laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg dan de eieren één voor één toe, mix tot een mooi en luchtig beslag. Voeg de melk en bloem – om en om- in delen toe.
  • Verdeel het beslag in 2 delen, voeg aan één deel het cacao mengsel toe en meng dit tot een egaal beslag.
  • Tijd om de bakvorm te vullen! Het is handig om twee ijslepels te gebruiken, zo kun je het beslag makkelijk in gelijke delen toevoegen.
  • Begin met twee lepels vanillebeslag en schep daar een lepel chocolade beslag bovenop. Dan weer een vanille, wederom gevolgd door chocola. Zo ga je door tot je beslag op is. Als het beslag even niet goed in elkaar wegzakt, kun de vorm op je aanrecht tikken. Dan wordt het oppervlak wat egaler en kun je zonder problemen de rest van het beslag erbij scheppen.
  • Bak de cake in 75 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Goed verpakt 4-5 dagen houdbaar buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

156 reacties

  1. amberrr schreef:

    heyy,
    wat ziet dat er leuk uit!
    die techniek ga ik zeker eens proberen:-)

  2. Bianca schreef:

    Wow, lijkt me erg leuk om te maken…en goed te doen lijkt me:)
    Heb vaak problemen met m’n Nordic Ware vorm, helaas krijg ik de cake niet altijd zo mooi uit de vorm.
    Smeer altijd goed alle hoekjes etc in met margarine, daarna bestuif ik het nog met bloem. En dan nog GRRRRR zo zonde.
    Zou het kunnen dat ik hem langer moet laten afkoelen gezien de vorm vrij lang heet blijft? Of beter een bakspray? Hoor graag jouw tactiek…dan durf ik de gok weer te nemen om een zebra cake te maken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik laat de cake altijd minstens een kwartier in de vorm staan voordat ik hem los op een rooster. Verder gebruik ik een bakspray om de vorm mee in te vetten.

  3. Emma schreef:

    Wauw, wat een ontzettend gaaf idee!

  4. Phyllis schreef:

    Een prachtige cake, ga ik eens proberen, dank voor alle foto’s. Vraagje: is dat een Nordic Ware vorm? En hoe vet jij deze in? Ik zie nl geen boter/bloem (doe ik altijd) maar je cake is er wel prachtig uitgekomen. Ik zie deze vormen overal verschijnen en vind ze prachtig, wil er misschien zelf ook 1 aanschaffen, vandaar.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is inderdaad een Nordic Ware vorm. Ik spray hem alleen in met een bakspray, werkt prima bij deze vormen.

  5. Margot schreef:

    Wat ziet dat er leuk uit! Het lijkt me inderdaad spannend om dat eerste plakje te snijden.

  6. Joyce schreef:

    Mooie cake! Met die techniek kan je ook leuke regenboogmotiefjes maken 😀

  7. Lian schreef:

    Daar gaat mijn zebra cake Stond ook al enige jaren op mijn to-bake lijst. Had ‘m twee weken geleden bijna gebakken! Hij ziet er prachtig uit Laura!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon maken! 😉

  8. Carolien schreef:

    Wouw wat ziet die cake er mooi uit en zo gaaf aan de buitenkant het lijkt ook wel of je die bakvorm niet hebt ingevet of hoeft dat bij deze bakvorm niet
    Ik ga ‘m zeker ’n keer maken het is dat ik zomeren moet gaan werken anders was ik er vandaag al aan begonnen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb deze bakvorm met een beetje bakspray ingespoten, maar het zo ook zonder kunnen. Hele goede kwaliteit deze pannen (zijn van Nordic Ware)

  9. Marjolein schreef:

    Ik heb hem nu in de oven staan maar zonder zebra-streepjes! 🙁 Het was bij mij te dun, snap het niet goed, maar het liep gelijk uit toen ik twee scheppen in de vorm deed. Nu heb ik een streep-koe denk ik :), je weet wel, met zo’n witte band om de buik, want ik heb nu eerst een laag wit gedaan, toen een laag bruin en daarna weer een laag wit. En mijn vorm was te klein dus nu had ik nog chocoladedeeg over en daar heb ik amandel snippers door gegooid en in een kleine bakvorm gedaan. Het zal er best wel om smaken maar baal wel van de zebra! 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat jammer, maar volgens mij zou het ook moeten lukken als het beslag iets dunner is. Hopelijk is de koe in ieder geval wel gelukt 😉

  10. Bas schreef:

    Die ziet er prachtig uit! Wat een mooie techniek!

  11. Monica Disseldorp schreef:

    Marjolein,
    Een volgende keer wanneer het weer dun is ,gewoon met de spuitzak,dan komt het helemaal goed

    1. Marjolein schreef:

      Ga ik proberen Monica, de rest is ook mislukt, ik kreeg hem niet uit de (ouderwetse 🙂 ) tulbandvorm dus moet in de herhaling, vervelend he? 😉

  12. chucky1012 schreef:

    Mmmmmm…. mooi patroon in de cake 😉

  13. Tamara schreef:

    Die tulband ziet er heel lekker en mooi uit!

  14. Kübra schreef:

    Leuk! Heb ook een zebra cake gemaakt. Ook aardig gelukt (ander cake recept). Ga dit ook een x proberen =)

  15. Rebecca schreef:

    Super leuk idee 😉
    liefs, rebecca

  16. Adelina schreef:

    Hi Laura,

    Die van mij staat nu in de oven dus ik ben benieuwd. Ik kan redelijk goed koken en bakken (al zeg ik het zelf), nog nooit iets mislukt behalve alles wat ik met een tulbandvorm heb proberen te maken.
    Nu had ik ook nog eens geen melk in huis (lust ik niet) dus die heb ik vervangen door slagroom…..

    Let you know!
    Adelina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hopelijk is het gelukt!

  17. Adriana schreef:

    Wat een leuke techniek! Het proberen waard. Ziet er prachtig uit. Al je foto’s zijn trouwens erg mooi en uitnodigend om zelf ook aan de slag te gaan…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel, leuk om te horen 🙂

  18. Marja schreef:

    Oh hij ziet er echt geweldig uit! En wat een messcherpe hoeken heb jij aan je tulband zeg! Erg mooi. Maar dat komt waarschijnlijk door de Nordic Ware vorm? Ik heb een ( oude ) siliconen vorm en die geeft niet van die prachtige scherpe hoeken. Alles is ern beetje afgevlakt. Door het vele gebruik denk ik. Ik bak nooit een gewone cake, maar bouw altijd alles om naar een tulband cake. Mijn cakevorm was ook van siliconen maar heeft de geest gegeven. Er zit een scheur in en is dus onbruikbaar. Vandaar tulbandcakes. Maar die van jou met zebrastrepen en al is om te watertanden!
    Bedankt voor het recept!
    Groetjes en tot een volgende keer.
    Marja. 😀

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja die Nordic Ware vormen werken echt heel erg fijn! Cakes laten heel gemakkelijk los en de vormen zijn ook onwijs mooi 🙂

  19. Tanja schreef:

    Ziet er heerlijk uit, ga hem seffens samen met mijn 3jarige dochter maken. Hopelijk lukt het ons, xxx

  20. Tanja schreef:

    Hoi,
    Heb hem juist samen met mijn 3 jarige dochter Laura gemaakt.
    Had meer deeg bij de chocolade gedaan dan ik verwacht had 😉
    Heb niet echt het zebra effect maar de smaak in super.
    Zeker voor herhaling vatbaar maar dan met minder chocolade beslag.
    Grtjs,
    Tanja

  21. Roos schreef:

    Deze heb ik dit weekend gemaakt, maar dan niet in tulbandvorm (heb ik niet). Goed gelukt en vooral ook heel lekker! Smeuïg en vol smaak… Hij was snel op! Bedankt voor alweer een heerlijk recept!

  22. Sofie van Geffen schreef:

    Wauw, wat ziet deze cake er leuk uit! Ik moet voor school een gerecht maken en daar mooie foto’s
    van maken, deze cake ga ik dus maken! Ik hoop dat het er ook zo mooi uit gaat zien.
    En bedankt voor de inspiratie!

  23. Deborah schreef:

    Wat voor Vanille Extract gebruik jij? Ik heb die van dr. Oetker maar die is echt vies!

    Gr

    1. Laura schreef:

      Dr. Oetker heeft vanille aroma, dat is wat anders dan extract. Extract koop je bij kookwinkels, de toko, taartdecoratiewinkels, etc.

  24. Tonny schreef:

    Hallo Laura
    Heb inmiddels ook deze mooie tulbandvorm en ben in het weekend aan de slag gegaan om deze zebrataart te maken. Nu is hij bij mij veel compacter geworden en ook minder hoog. Wat heb ik verkeerd gedaan? Groetjes Tonny

    1. Laura schreef:

      Heb je het beslag misschien te lang geklopt, dan sla je de lucht eruit waardoor hij niet meer luchtig wordt.

  25. Tonny schreef:

    Hallo Laura,
    Dank je wel voor je reactie. Ik zal er de volgende keer rekening meehouden. Hoop dat het dan beter lukt. Fijne feestdagen!

  26. Tonny schreef:

    Hallo Laura, dank je wel voor je reactie. Probeer het volgende keer in de gaten te houden. Fijne feestdagen.

  27. ss schreef:

    Hoi Laura,

    Deze ziet er echt heel leuk uit! Kan je met dezelfde hoeveelheid ingrediënten hier ook cupcakes van maken?

    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, hier kun je flink wat cupcakes van maken.

  28. Diede schreef:

    Super lekker en hij is zo goed als gelukt.
    Wel zal ik de volgende keer als ik deze cake weer maak bij het verdelen iets meer wit doen dan chocolade want die wordt wat dunner dus die zakt er wel doorheen en had ik iets te weinig witte kleur.

    Bedankt voor al je leuke bak ideeën!

  29. Yolande Berkhoff schreef:

    Echt heerlijk !! Ik heb m gemaakt en hij is geweldig goed gelukt ! 🙂

  30. femke schreef:

    kan je hem ook maken zonder bakpoeder (en mss in de plaats van bloem en bakpoeder zelfrijzende bloem?)
    alvast bedankt!

  31. Janneke schreef:

    Heb hem gemaakt en hij was super goed gelukt. Ga hem dit weekend nog een keer maken voor een vriendin, maar dan met verschillende kleuren voedselkleurstof zodat het een unicorn cake wordt :’D

  32. Brenda schreef:

    Beste Laura, is het mogelijk om voor dit recept een ronde springvorm van 22 cm te gebruiken? Ik heb namelijk geen tulbandvorm! Zou ik ook de springvorm voor de Angelfood cake kunnen gebruiken? Alvast bedankt voor uw reactie!

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, je kunt elk recept altijd in een ander soort vorm maken. Op handigebaktips.nl vertel ik je hoe je recepten omrekent naar een ander soort/maat vorm.

      1. Brenda schreef:

        Beste Laura, bedankt voor uw snelle reactie! Ik heb de tabel al bekeken en ik kom uit op 2 (9 inch) ronde vormen, maar ik zou graag één ronde springvorm willen gebruiken. Dus ik dacht eraan om uw recept te halveren, maar dan kom ik uit op 2,5 eieren. Ik gebruik liever hele eieren. Hoe moet ik dit aanpakken? Alvast bedankt voor uw hulp!

        1. Laura schreef:

          Dan zou je het moeten omrekenen naar 2 of 3 hele eieren.

  33. Caroline schreef:

    Het beslag blijft bij mij vrij dik, daarom dacht ik dat het niet zou lukken om het beslag mooi uit te laten vloeien. Maar dat ging toch. Ik had meer chocoladebeslag, ms weeg ik het de volgende keer zodat ik het beter kan verdelen. Ik heb aan het chocolademengsel een zakje espressopoeder (en ook weleens speculaaskruiden) en wat zout toegevoegd, anders vind ik de smaak te vlak.
    Ook heb ik een gedeelte vanillebeslag genomen en daar 2 el cacaobeslag door geroers, zodat je 3 kleuren krijgt; vanille, lichtbruin en donkerbruin.
    Hmmm!

    1. Desiree schreef:

      Wat een leuk idee om zo met 3 kleuren te werken. Ik heb de 2e keer ook koekkruiden toegevoegd na het lezen van houw berichtje. Goede tip!

  34. Petra schreef:

    Hi, vul je hem vanaf 1 plek? Dus steeds op dezelfde plek beslag erbij en dat loopt uit door de hele vorm? Of ga je op en gegeven moment op een andere plek beslag erbij doen?
    Hoor het graag, dan ga ik hem proberen!

    1. Laura schreef:

      Ja steeds op dezelfde plek

  35. Desiree schreef:

    Hallo Laura, ik heb deze cake voor de 2e keer gemaakt, maar hij komt helemaal niet uit de vorm bij mij. Ik heb een tulband van hetzelfde ( duurdere) merk gekocht omdat deze zo goed zou loslaten.
    Ik heb de vorm ingesprayd. Heb jij misschien nog tips zodat het de volgende keer wel lukt?

    De cake ligt nu in stukken in de koektrommel en smaakt heerlijk. Dat dan weer wel 😉

    1. Laura schreef:

      Belangrijk is dat je de cake eerst zo’n 10-15 minuten laat afkoelen in de vorm voordat je hem lost. Als je te snel bent (of te lang wacht) komt hij er inderdaad in stukken uit.

  36. lisette schreef:

    Geloof dat ik iets te veel beslag had voor mijn tulband vorm, hij is er zo’n 7 cm bovenuit komen zetten en helaas gescheurd 🙁
    Na een sateprikker erin gestoken te hebben was de binnenkant nog niet gaar en heb er maar even aluminiumfolie overheen gelegd om de bovenkant niet te laten verbranden zodat hij nog wel verder kan garen.

    Positief puntje: wel waren de zebrastrepen goed te zien al!

    1. Laura schreef:

      Waarschijnlijk is jouw tulband dan kleiner qua inhoud, wel fijn dat je de strepen al zag! 😀

      1. Lisette schreef:

        Denk het ook; maar dat hij gescheurd was deed niet onder voor de smaak :)!
        Overigens jou basisbakboek net voor m’n verjaardag gehad, helemaal blij mee! ?

  37. Marjolein schreef:

    Hey laura ik weet niet in welke kom de suiker en de boter moet, kun jij me dat vertellen

    1. Laura schreef:

      Maakt niet zoveel uit, als hij maar groot genoeg is voor het gehele beslag.

  38. Nienke schreef:

    Ik snap de uitleg niet ik zou de website wat anders maken makkelijker en overzichtelijk (wil het niet afkappen hoor voor de rest ziet het er mooi uit)

    1. Laura schreef:

      En wat snap je er niet aan dan? Heb je het recept goed gelezen en de foto’s bekeken? Duidelijker wordt het niet hoor naar mijn mening 😉

      1. Kitty schreef:

        Ziet er fantastisch mooi uit! Ik wil hem erg graag maken voor de komende kerstdagen maar begrijp het ook niet helemaal…

        er staat bij stap 1 doe bloem bakpoeder en zout in een kom en zet dit appart… later bij stap 3 staat voeg melk en bloem om en om in delen toe.. maar hoeveel bloem gebruik ik bij stap 1 en hoeveel bij stap 3?

        Met opbouwen staat er 2 lepels vanille en 1 lepel choco erbovenop zakt het daarna vanzelf uit naar opzij of wanneer ga je ernaast beginnen en hoe bouw je dit het beste op?

        Alvast ontzettend bedankt voor uw reactie

        1. Laura Kieft schreef:

          In beide stappen gebruik je alle bloem. In stap 1 meng je het met zout en bakpoeder, dat mengsel voeg je in stap 3 in delen toe. En het zakt inderdaad vanzelf naar de zijkanten zoals ook te zien is op de foto’s.

  39. OLEG schreef:

    Hi,
    is it possible to send me this nice recipie in english language!?

    Thank you in advance!
    Oleg

    1. Laura schreef:

      No sorry, but you can use Google Translate 🙂

  40. A. schreef:

    op welke hoogte moet ik het rooster doen? 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      De bakvorm zelf moet altijd in het midden staan.

  41. Sabine schreef:

    Hoeveel gram is 2 tl bakpoeder? En kan ik gewoon bakpoeder van de wel bekende kleine zakjes gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik weeg dat eerlijk gezegd nooit af, maar volgens mij haal je uit zo’n zakje ongeveer 2 tl.

  42. Marjolijn schreef:

    Mijn beslag is echt veel dunner dan hier op de foto te zien is. Ik houd me precies aan de hoeveelheden. Heb je enig idee wat ik daaraan kan doen? De cake smaakt lekker, maar de streepjes zien er niet zo mooi uit als hier op de foto, helaas!

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan zijn dat mijn boter al wat meer afgekoeld was. Je gebruikt wel ongezouten roomboter?

      1. Marjolijn schreef:

        Ja, ongezouten roomboter.. ik zal het de volgende keer nog wat verder af laten koelen. Bedankt voor je reactie!

  43. Ellen schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb een vraagje zou ik de suiker kunnen vervangen door agave siroop? En hoeveel moet ik dan gebruiken, 2 derde van het gewicht van de suiker?
    Groetjes uit Frankrijk
    Ellen

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb geen ervaring met agavesiroop, dus dat durf ik niet te zeggen. Ik zou het gewoon eens proberen 🙂

  44. Marion. schreef:

    Hallo Laura,

    de tulband gaat nu in de oven.
    Het duurt wel heel lang voordat de suiker is opgelost in de boter.
    Of is dat niet erg.
    Ben heel benieuwd hoe hij er uit gaat zien.
    Neem de tulband morgen mee naar mijn werk.
    Ik bak vrijwillig taarten voor Talma Borgh in Apeldoorn.

    Groeten Marion Tack.

    1. Laura Kieft schreef:

      Afhankelijk van de gebruikte suiker kan dat lang duren inderdaad. Als het nog een beetje te zien/voelen is is het ook niet heel erg hoor.

  45. Marion schreef:

    Hallo Laura,

    de tulband was mooi uit de oven gekomen.
    Na uren rusten enz had de tulband er geen zin in om uit de vorm te komen.
    Na een tijdje kwam de bovenste helft er wel uit.
    En niet gelogen, de tulband zag er heel mooi uit.
    Maar niet om mee te nemen naar mijn werk.
    Dan maar thuis opeten, hahahahaha.
    Vandaag een tweede poging, vorm goed invetten Dübör Bakspray en met meel bestuiven.
    Ik heb een Nordic ware vorm.
    Duimen dat deze wel mee kan naar mijn werk.

    Groeten Marion Tack.

    1. Laura Kieft schreef:

      Belangrijk is dat je de cake na 10-15 minuutjes al uit de vorm haalt, wanneer hij is afgekoeld in de vorm gaat hij vast zitten.

  46. Marion schreef:

    Hallo Laura,

    de tulband was perfect uit de vorm gekomen.
    Collega’s verwend met een mooi stukje zebra tulband.
    En hij smaakte heerlijk.

    Veel liefs en groeten Marion.

  47. Patricia schreef:

    Heb hem vanmiddag ook gemaakt. Schrok van de hoeveelheid suiker en boter die erin ging. Zebra strepen heel goed gelukt. Maar vond hem heel erg zoet. Kan het zijn dat de hoeveelheid suiker en boter verkeerd vermeld staan? Eestal gebruik ik ongeveer 100 gram boter en 120 gram suikt.

    1. Laura Kieft schreef:

      De hoeveelheden kloppen gewoon. Smaken verschillen uiteraard, ik en mijn testpanel vonden hem precies goed zo.

  48. Emie schreef:

    Hoi Laura, de tulband staat nu in de oven. Mijn beslag was een beetje dun dus ik hoop maar dat de strepen goed gelukt zijn Dankjewel voor dit duidelijke recept!

  49. Laura schreef:

    Lekker en leuk om te serveren!
    Ik vond de buitenkant ook lekker krokant.

  50. Mirna schreef:

    Hallo Laura

    Kun je de vanille extract ook vervangen in vanille suiker?

  51. Monique schreef:

    Zo, net de tulband gemaakt, goed recept, goed te volgen! Heb je nog een tip qua oven? De cake kwam er wat gebroken, craquelé uit…. kan aan onze oven liggen. We hebben nu een combi.
    Dit wordt morgen onze Paastulband ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kwam de cake gebroken uit de vorm? Dan kan het zijn dat je hem te snel uit de vorm hebt gehaald, of juist te lang hebt laten zitten. Het best kun je hem 10-15 minuten in de vorm laten afkoelen en dan lossen op een rooster.

  52. Vronie schreef:

    Vandaag de cake gebakken! Helaas niet goed gelukt. Het witte beslag was dus, waardoor deze uitlopen op het bruine beslag. Maar wel de vorm gevuld en een eigen creatie gemaakt! 🙂 Alleen nu is de cake helaas ook aangebrand. Heb 170 graden en bij 60 min hem er al uitgehaald omdat de cake al zwart werd 🙁 We gaan het binnenkort gewoon nog een keer proberen !

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je misschien een combimagnetron? Of heteluchtoven? Bij die eerste is het lastig om een cake goed te bakken en bij die tweede moet de temperatuur 10-20% lager staan 🙂

  53. Gerrie schreef:

    Vandaag ook de zebratulband gebakken! Helaas geen zebra-strepen hier. Exact het recept aangehouden, maar het vanille-beslag was veel dunner dan het chocolade-beslag. Ik vind het ook best een ingewikkelde manier van beslag maken. Is dat nodig om de streepjes te kunnen maken? Of is er een andere reden? Zo eerst maar eens samen met de buurvrouw proeven. De cake ruikt iig heerlijk!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je wilt een dun beslag hebben zodat het in elkaar weg kan lopen. Ik vind het voor dit effect zelf het best werken. Heb je wel alles goed afgewogen?

  54. Selina schreef:

    Helemaal gelukt! Heerlijke cake.

  55. Sascha schreef:

    De vorm moet wel ingevet en bebloemd worden, neem ik aan?

  56. Chimay schreef:

    Cake nu 2 keer gemaakt, 2 keer heel mooi patroon. Gister i.p.v. chocolade, SPECULAASKRUIDEN en donkerbruine basterdsuiker voor het marmerdeel gebruikt, ook erg lekker. Helaas beide keren een heel grillig gerezen cake waardoor hij niet kan staan zonder er een heel stuk af te snijden! Hij rijst sneller in het midden dan aan de buitenzijde. Enig idee hoe ik dat zou kunnen voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien het beslag te luchtig geklopt? Verder kan het ook helpen om de cake op een lagere temperatuur te bakken (en dan evt wat langer)

  57. Cigdem schreef:

    Bedankt voor het recept. Wat een heerlijke smeuige cake is het geworden zeg! Alleen jammer genoeg tijdens het maken kwam ik erachter dat ik geen cacao meer in huis heb… heb daarom dat papje niet gemaakt. En heb alleen 1 citroen schil door het beslag gedaan. Heerlijk! Volgende keer met cacao proberen.

  58. Rinske schreef:

    Kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken ipv bloem en bakpoeder? ( geen bloem in huis?)

  59. TIMA schreef:

    Kan je hiervoor ook ingezouten roomboter voor gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, dat is het beste om mee te bakken

  60. Karen schreef:

    Hoi Laura,
    Laatst deze cake gemaakt in gewone cakevorm. Súper lekker!! Compact, maar wel heel zacht, was echt een groot succes!
    Ik wil de cake nu maken in een vierkante bakvorm (24x24cm). Moet de oven dan lager/hoger en wordt de tijd ook anders?
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat het recept in de smaak viel! Voor mij is zoiets ook lastig in te schatten, tenzij ik aan het berekenen sla 😉 Neem hier anders eens een kijkje: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

  61. Jolijn schreef:

    Deze tulband afgelopen weekend voor het eerst gebakken: wat een succes! Heerlijke cake & mooie zebrastrepen. Deze ga ik zeker nog eens maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Super dat ‘ie zo goed gelukt is!

  62. greetje schreef:

    heb het ook gemaakt en is goed gelukt en het is heerlijk ,eigenlijk best makkelijk ook de 2 kleuren

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, grappig he, veel makkelijker dan het eruit ziet.

  63. Hanneke schreef:

    Gisteren deze tulband gebakken. Een plaatje! Vandaag aangesneden, een blikvanger en ook nog eens super lekker.

  64. Christina schreef:

    Wat een leuke cake om te maken! Gister gemaakt voor de kerstdagen en hij is heerlijk! Versierd met chocoladesterren en hulstblaadjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt helemaal top!

  65. Kristien schreef:

    Ik vind 500g suiker wel heel veel voor deze cake! Iemand ervaring met minder suiker gebruiken?

  66. Jacinta schreef:

    Ziet er super lekker uit. Mag de boter vervangen worden door margarine?
    grt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat geeft wel een ander resultaat, ik heb het niet getest. Met harde margarine moet het wel lukken.

  67. Ella schreef:

    Super gelukt, tot halverwege de oventijd. Hij scheurt en de rest van het beslag pulpt er nu bovenuit. Denk dat de strepen nu ook weg zijn haha. Wat zou het kunnen zijn? Neem aan dat ie verder weg smaakt maar jammer van de streepjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      He balen! Waarschijnlijk stond je oventemperatuuur dan te hoog, dan scheurt een cake.

  68. Amber schreef:

    Ik zou graag deze tulband maken, alleen heb ik een tulband gekocht met een inhoud van ong. 1,4 ltr (20 x 8cm hoog). Klein dus!
    Ik weet niet wat voor inhoud jouw tulband heeft, maar ik neem aan dat ik nu minder ingrediënten nodig ben. Hopelijk kun je me helpen.
    Ik bak nog niet zolang, dus een beetje hulp zou leuk zijn!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt inderdaad alsof je minder ingrediënten nodig hebt, maar ik kan je daar op afstand helaas niet bij helpen.

  69. Jolanda schreef:

    Vandaag de cake gemaakt, samen met mijn puberzoon. De cake is supergoed gelukt, prachtige zebrastrepen en lekker van smaak! Volgende keer proberen we met voedingskleurstof, rood met blauwe strepen…nu al zin in..

  70. Irma schreef:

    Ik hou niet zo van te zoete cake en 500 gram suiker voor een tulband lijkt mij echt te veel! zelf maak ik mijn cake niet met zoveel suiker en mijn cakes lukken altijd.. ik heb deze tulband eerder gemaakt
    Ik heb 200 gram suiker in gedaan was zoet genoeg voor mij.

  71. Sinja schreef:

    Hai Laura, dit is de favoriete cake van mijn drie kinderen. Ik heb hem nu al een paar keer gemaakt. Wat ik me afvroeg is of ik wat suiker kan weglaten. Ik probeer de verhoudingen altijd netjes aan te houden, maar vind cakes en gebak snel te zoet. En als ik bijvoorbeeld 100 gram suiker weglaat, moet ik dit dan vervangen door een ander vast ingedrient?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet te zeggen, een ander ingrediënt toevoegen helpt denk ik niet. Maar je kunt eens beginnen met gewoon 100 gram weglaten.

  72. Chloë schreef:

    Moeten de hoeveelheden van de ingrediënten best herberekend worden voor een tulbandvorm met 24 cm diameter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je het niet doet dan wordt het een íets lagere tulband.

  73. Michelle schreef:

    Hoi laura,

    Ik heb gister de tulband gemaakt en helaas was de cake ingestort met het uit de vorm halen. Maar ik begrijp uit de reacties dat je hem niet te lang in de vorm moet laten zitten, omdat het dan te vast gaat zitten, maar na 10-15 min de cake er al uit halen. (Is de cake dan nog niet te heet?) Hij was ook gescheurd in de oven, dus dan te hoge temperatuur waarschijnlijk. Verder was de cake bij mij smeuïg en lekker. Streepjes waren ook mooi zichtbaar!! Bij jou ziet de cake er wel luchtiger uit en was het beslag bij mij ook wel wat dunner.. maar dat zal dan door het beslag mengen kunnen komen?

    Groetjes Michelle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was de cake ingestort of gewoon kapot gegaan en aan de vorm blijven plakken? Ingestort klinkt alsof de cake nog niet gaar was, heb je dit getest met een prikker?

  74. Martijn en Lieneke schreef:

    Hey Laura! Wij hebben zojuist deze tulband gemaakt. Hij is super lekker gelukt. We hebben nog witte chocolade ganache en walnoten erop gedaan. Om te smullen.
    Groetjes uit Enschede.

  75. Marleen schreef:

    Ik wil de zebratulband maken in een langebakvorm. Welke hoeveelheden gebruik ik dan? Mijn bakvorm is 28cm op 13 cm. Want lukt mij niet met de omrekentabel

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan moet je op inhoud omrekenen en dat met elkaar vergelijken.

      1. Marleen schreef:

        Maar bij mij lukt het niet blijft hangen. En rekent niet om

        1. Laura Kieft schreef:

          Inhoud omrekenen kan ook niet met deze tool helaas. Daar zul je een rekenmachine voor moeten gebruiken.

  76. Francis Akerboom schreef:

    Vindt dit recept geweldig!! Ook de strepen is zo gaaf dat het serveren ook een feestje is. Ik heb alleen het recept aangepast omdat mijn jongste dochter een koemelkeiwit allergie heeft. Ik gebruik amandelmelk en wajang margarine. Alles dezelfde hoeveelheid als jij schrijft. Dacht plaats het voor mensen die ook een koemelkeiwit allergie hebben.

  77. Suzanne schreef:

    Ontzettend lekker recept. Ik heb er kleine tulbandjes van gemaakt meer werk maar ook een heel leuk en schattig effect. Ik houd echter klontjes in het chocolade beslag over van het cacao water suiker mengsel. Wat kan ik hier tegen doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan de cacao via een zeef aan het mengsel voegen. Zo weet je zeker dat er geen poederklontjes komen.

  78. Jorijna schreef:

    Hoi Laura, zou je ipv het chocolade beslag ook een rood beslag kunnen maken bijvoorbeeld met bramen puree of iest dergelijks. Of wordt het dan te nat.

  79. Don Martinus schreef:

    Dag Laura,
    Van de week hebben wij onze zoon die 9 werd je kinderbakboek cadeau gegeven. Hij was er heel blij mee, en ik net zo, genieten voor ons allebei. Nu het herfstvakantie is meteen aan het bakken geslagen met de zebra tulband. Ik schrok van de enorme hoeveelheid suiker en heb de helft weggelaten (250 gr gebruikt). De tulband was erg goed gelukt, mooie zebra streepjes en kwam goed uit de vorm. Ik vond de buitenkant alleen wel erg wit aangeslagen. Ik had bakspray en bloem gebruikt, zoals in het boek staat. Kan ik dat op de op een of andere manier voorkomen? Ik heb een siliconen tulbandvorm.
    Ik vond het chocoladedeel ook wat te groot, dus de volgende keer zorg ik dat het gele deel wat groter is. Ik vond het chocoladedeel ook wat te ‘rijk’ en te zoet, ook al had ik 50 gr suiker gebruikt in het papje ipv 100. (Komt ook wellicht van de hoeveelheid boter?) Kan ik een volgende keer ook wat minder cacao gebruiken en kan ik dit ook direct aan het beslag toevoegen zonder eerst een papje te maken? Wat is de functie van het papje?
    Ik vind de tulband erg lekker maar ligt ook wel zwaar op de maag. We gaan m vast nog eens maken en eens uitproberen met nog iets minder suiker en ook minder boter en cacao. Wel een heel speciaal baksel, heel erg leuk! En ook een flinke tulband, genoeg om lekker uit te delen.
    Voor morgen staan de kwarkbolletjes op het programma, mijn zoon en ik kijken er al naar uit!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi, wat leuk dat jullie er helemaal jullie eigen tulband recept van maken op deze manier. Daar hou ik van! Het papje dient voor een goede opname in het beslag, dat komt de chocoladesmaak ten goede. Hoewel dit dus minder had gemogen in jullie geval 😉 Persoonlijk ben ik geen fan van siliconen tulband bakvormen, ik gebruik altijd tulbanden van rvs en dan heb ik geen last van een witte waas. Normaliter bij een chocolade tulband gebruik je cacaopoeder ipv bloem om de bakvorm mee te bestuiven, maar met zo’n zebra tulband is bloem toch echt het beste. Veel bakplezier met de kwarkbroodjes!

  80. Maria schreef:

    Ik heb vandaag mijn eerste tulbandvorm gekocht en heb deze cake geprobeerd te maken. Volledig blind, dus dat was nog een behoorlijke uitdaging,… heb eigenlijk geen geschikte pan en of mengkom om dingen in te smelten dus dat was even improviseren. Maar goed, hij staat nu in de oven en ben erg benieuwd als ie er uitkomt.

  81. Anneluus schreef:

    De tulband viel erg in de smaak en de streepjes waren ook goed gelukt! Ik had alleen een probleempje met rijzen: aan de rand van de tulband is het beslag nauwelijks gerezen maar in het midden wel heel erg. Er zat dus een bergje op de gebakken tulband, wat bij het omdraaien heel vreemd stond. Waardoor zou dit gekomen zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat je het antwoord wel in dit artikel kunt vinden: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/

  82. Susan schreef:

    Is de vanille steeds met 2 lepels? Of is het alleen het begin?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Alleen aan het begin.

  83. Gerd schreef:

    Dag Laura, ik bakte uw recept al enkele keren, met succes.
    Morgen staat hij ook weer op het programma, maar er viel me zonet iets op… In de beschrijving staat het aantal personen standaard ingesteld op 22. Ik probeerde dit te verlagen naar 16p, naar 15p, naar 12p… en de benodigdheden wijzigen dan wel, maar de beiding wijzigt niet mee. Jammer dat ik hier geen printscreen kan toevoegen, dus ik probeer het duidelijk te omschrijven. Ik heb enkel de suiker gecheckt, maar voor de andere ingrediënten zal het dan wsch ook niet (meer) kloppen.

    Voor 22p heb je 500gr suiker nodig. Daarvan gebruik je 100gr voor het cacaopapje, en de overige 400gr voor het deeg.
    Ik pas de hoeveelheden aan voor 12p, dan heb ik 272,73gr suiker nodig, maar de beschrijving blijft hetzelfde : 100gr suiker voor het cacaopapje en de overige 400gr voor het deeg. De
    hoeveelheden in de bereiding passen zich dus niet mee aan aan de ingrediënten voor het gekozen aantal personen. Bizar!
    Nu durf ik niet meer starten met de verjaardagstaart voor mijn kleinzoontje (3j) in door hem gekozen thema zebra, zoals zijn knuffel.
    Enig idee wat er fout loopt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik wil je graag helpen, maar begrijp niet helemaal wat je bedoelt met het aanpassen van de personen? Waar/hoe doe je dat?

  84. Gerd schreef:

    Dag Laura, als je klikt op ‘recept afdrukken’ verschijnt die pop up automatisch boven de titel van uw post, in dit geval de zebracake dus. Het aantal (voor dit recept) staat daar standaard ingesteld op 22p. Dit geeft 2 grote cakes, was mijn ervaring al. Wil je hem bijvoorbeeld aanpassen naar 12p dan veranderen de ingrediënten, dus minder hoeveelheden van alles, maar bij de werkwijze blijft dan bijvoorbeeld 100gr suiker voor het cacaopapje staan en de overige 400gr (vd in het totaal 500gr bij de ingrediënten) alles ongewijzigd, dus die 500gr suiker in totaal, terwijl dit eigenlijk verhoudingsgewijs ook lager zou moeten zijn omdat je voor minder personen wil bakken, dus voor 272gr suiker zoals de aangepaste ingrediënten dan tonen.
    Ik gok dan op 1/5de van 272gr suiker voor het papje, en de rest voor het deeg, logischerwijze…
    Bon, ik heb er dus gisteren weer 2 grote gebakken van 1 recept voor 22p. Een lange in broodvorm, droog, en een ronde van 24cm besmeerd met zelfgemaakte ganache (Callebaut puur) en rondom versierd met aardbeien die ik aan 1 kant ook in de ganache had gedoopt, en dus makkelijk op hun plaats bleven plakken. 🙂 En bovenop nog een speelgoedzebra.
    Flor (3) was blij met zijn Toetie-taart. Zijn zebraknuffel heet Toetie. Vandaar dus… 🙂
    Hij blijft wel heerlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Aha ik begrijp het nu! Daar worden inderdaad alleen de ingrediënten op aangepast en niet de bereidingswijze. Dat is technisch (nog) niet mogelijk. Maar fijn te horen dat het zo in de smaak valt!

  85. Patricia Bakker schreef:

    Even een iets ander vraagje, hoe krijg jij de cake zo mooi uit de vorm. Ik heb een iets andere vorm, heb al vanalles geprobeerd, invetten met boter, insprayen met bakspray, wel of geen bloem of paneermeel gebruiken. Héél soms gaat t goed maar meestal blijft er n gedeelte vast zitten. Met n recht hoekige of springvorm nooit geen last van, alleen met die speciale tulband vorm.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik veel tips voor, die lees je hier: https://www.laurasbakery.nl/tulband-cake-bakken-tips-en-trucs/

  86. Patricia Bakker schreef:

    Dit was trouwens niet zozeer op de zebracake van toepassing. Ik heb zojuist n wolkencake gemaakt. Nou moest ie eigenlijk ook in een springvorm maar ik dacht dat zal wel niks uitmaken…. had ik dat nu toch maar gedaan..

  87. Jolanda bijmolt-Lange schreef:

    Hoi Laura
    2 vraagjes.
    ik maakte mijn tulband gisteren maar de de bovenkant ( binnenkant van de vorm) is wat wit uitgeslagen door de bloem, Ik had de vorm ingesprayt met bakspray en daarnaast bloem erover heen.
    hoe kan ik dit in het vervolg voorkomen?

    en welke prachtige bakvorm heb jij bij de zebra gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een iets dunner laagje bloem kun je dan proberen of als je een donkere cake hebt cacaopoeder ipv bloem. Dit is al een ouder recept, maar zo te zien is het een tulband vorm van Nordic Ware.

  88. Liduin schreef:

    Hallo Laura, je schrijft “ik gebruik altijd vormen van rvs”, maar Nordic Ware vormen worden toch van gietaluminium gemaakt? Verder spray jij ze in met bakspray, die wordt door Nordic Ware afgeraden, omdat er lecithine in zit; dat laat op den duur een kleverig laagje achter. Beter is bv een spray waar bloem in zit, zoals de Pam spray Baking. Die is voor zover ik weet alleen via internet te koop en behoorlijk duur. Je doet er wel heel lang mee.

  89. Hanne schreef:

    Dag Laura, al veel recepten uitgeprobeerd en heel enthousiast erover! Bij dit recept gaat mijn cake wel erg bol staan door het rijzen en is de bovenkant gescheurd. Ik probeer alvast op lagere temperatuur te bakken volgende keer. Gebruik ik best ook minder bakpoeder? Of kan ik iets anders doen om de bovenkant platter te krijgen? Nu wordt het moeilijk om de cake om te draaien. Maar dat zal gelukkig niks afdoen aan de smaak 😉

  90. Doris de Leeuw schreef:

    500 g suiker WOW

  91. Liduin schreef:

    Is ook een heel grote tulband (grootste vorm van Nordic Ware).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *