Ga terug
+ servings

4-persoons lemon meringue taartje

Een lemon meringue taart is heerlijk, maar soms simpelweg te groot voor een klein gezelschap. Daar is dit kleinere taartje de ideale oplossing voor!
Porties: 4 porties
15 cm bakvorm

Ingrediënten

BODEM

  • 100 gram bloem
  • 15 gram amandelmeel
  • 40 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 60 gram boter
  • 15 gram losgeklopt ei ongeveer eenderde van een ei

VULLING

  • lemon curd half recept is meer dan voldoende
  • 50 gram eiwit
  • 20 gram poedersuiker
  • 80 gram kristalsuiker
  • 22 ml water

Instructies

  • Begin met het bereiden van de lemon curd volgens het recept. Laat de curd afkoelen.
  • Doe bloem, amandelmeel, poedersuiker, zout en boter in een kom. Mix tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed tot een mooi soepel deeg. Verpak het in folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 4-5 mm dikte. Bekleed de bakvorm met bakpapier en beleg met het deeg. Prik gaatjes in de bodem, je hoeft de bodem niet blindt te bakken. Bak ongeveer 15 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) tot de bodem goudbruin is. Laat helemaal afkoelen voordat je deze gaat vullen. Terwijl die afkoelt, kun je alvast door met de meringue.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en voeg de poedersuiker al mixend toe. Dit laat je zo even staan, straks voegen we de suikersiroop hier aan toe.
  • Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje en kook tot een siroop van 121 graden. Je hoeft niet te roeren in het pannetje. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur te meten.
  • Zodra de siroop de juiste temperatuur heeft bereikt, zet je de mixer met het schuim alvast aan (een staande mixer is nu fijn zodat je je handen vrij hebt!), zorg dat een eventuele spatdeksel niet meer op de mixer/kom zit. Haal de steelpan van het vuur en schenk de siroop langzaam bij het schuim terwijl de mixer aan staat. Blijf kloppen op de hoogste stand tot het schuim koud is en er pieken ontstaan, de kom zelf voelt op dit punt meestal nog lauwwarm aan.
  • Vul de bodem met de lemon curd. Vul een spuitzak met spuitmond met de Italiaanse meringue. Neem de spuitzak en versier de taart met de meringue zoals jij dat mooi vindt.
  • Gebruik een crème brûlée brander om de meringue wat goudbruine accenten te geven. Als je geen brander hebt, kun je de taart ook kort even onder een hete grill zetten terwijl je erbij blijft.
Tips

Ik heb een digitale suikerthermometer (merk CDN) die ik met een klemmetje vastzet aan de rand van de pan, hij geeft ook een seintje wanneer de temperatuur nog maar 2 graden van de door mij ingestelde temperatuur af zit. Heel handig!

Ik heb het recept voor Italiaans schuim dusdanig voor jullie omgerekend dat het zo precies voldoende is voor dit taartje. Je kunt natuurlijk ook het volledige recept maken en van wat overblijft schuimpjes bakken.

Bewaren

Dit recept leent zich perfect voor mensen die van voorbereiden houden. Zowel de lemon curd als de zanddeegbodem kunnen van tevoren bereid worden. De bodem blijft in een afgesloten trommel zeker twee weken goed. Na bereiding kun je de curd in een afgesloten verpakking 2-3 weken in de koelkast bewaren. Eenmaal bereid bewaar je de gebakjes 2-3 dagen luchtdicht afgesloten in de koelkast.