Ga terug
+ servings

Zelf gehaktballen maken

Gehaktballen in jus zijn echt een typisch Nederlandse lekkernij en hartstikke makkelijk om te maken.
Porties: 7 ballenn

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • 60 gram paneermeel
  • 1,5 el grove mosterd
  • 1,5 el ketchup
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl nootmuskaat

JUS

  • 250 ml runderfond
  • 1 el ketjap manis
  • 25 gram roomboter

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor de ballen samen in een kom en voeg een mespunt peper en zout toe. Vorm zeven ballen die gelijk zijn in grootte (zo garen ze straks gelijkmatig) en laat deze afgedekt een half uur rusten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten in de gehaktballen zullen binden.
  • Na dat half uur verhit je een braadpan op middelhoog vuur met een beetje olie erin. Leg de ballen in de hete pan en braad ze hierin 10 minuten gelijkmatig aan alle kanten.
  • Verwarm de fond in een ander pannetje en voeg ondertussen de roomboter toe aan de pan met gehaktballen. Braad de gehaktballen ook hier gelijkmatig aan alle kanten in totdat ze mooi bruin zijn.
  • Als de fond warm is voeg je deze ook toe, samen met de ketjap. Laat dit geheel nog 30 minuten pruttelen op een lager vuur.
Tips

Je kunt de nootmuskaat in dit recept ook vervangen door paprikapoeder of andere kruiden. Zo kun je heel makkelijk variëren in smaak met dit recept voor gehaktballen met jus.

Blijft het gehakt te erg aan je handen plakken met het rollen? Smeer dan wat olie op je handen.

Bewaren

Je kunt de gebraden gehaktballen tot twee dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer.