Ga terug
+ servings

Suikerbrood

Eén van de lekkerste broden die er bestaan: suikerbrood. Deze versie is rijk aan smaak en lekker smeuïg, zoals het hoort vind ik.
Porties: 12 personen
Voor een 25 cm vorm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 450 gram tarwebloem
  • 190 ml (half)volle melk lauw
  • 35 gram witte basterdsuiker + extra voor de bodem
  • 35 gram boter
  • 9 gram instant gist
  • 9 gram zout
  • 60 ml gembersiroop
  • 1 ei L, losgeklopt

Verder heb je nodig:

  • 200 gram parelsuiker
  • 1 flinke tl kaneel
  • 25 gram boter gesmolten + extra voor de bodem
  • 1 melk voor afsmeren
  • zonnebloemolie om kom in te vetten

Instructies

  • Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en en kneed met de mixer voor ongeveer 15 minuten (met de hand ongeveer 20 minuten). Doe ondertussen 200 gram parelsuiker, kaneel en 25 gram gesmolten boter in een kom en meng door elkaar. Zet even opzij.
  • Vet een kom in met wat olie en laat het opgebolde deeg hierin een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Zorg dat de kom afgedekt is met een droge theedoek en op een warme plek staat.
  • Vet de bakvorm alvast in en beleg met bakpapier. Vet het bakpapier in met een goede laag (gesmolten) boter en strooi er wat fijne basterdsuiker overheen. Als je gek bent van kaneel kun je dit hier ook nog een beetje overheen strooien.
  • Druk het gerezen deeg wat platter en maak er een lap van. Verdeel hier eenderde van het parelsuiker-mengsel overheen. Vouw de lap twee keer dubbel en druk weer een beetje plat. Verdeel de helft van de overgebleven vulling over het deeg en vouw opnieuw twee keer dubbel. Herhaal nog eenmaal tot je vulling op is.
  • Vorm het deeg nu tot een lap waarvan de breedte in de bakvorm past en rol het op. Leg het met de naad naar beneden in de bakvorm en zorg dat er geen stukjes parelsuiker aan de bovenkant naar buiten steken, die zullen verbranden. Dek het brood nu nogmaals af en laat nog een uur rijzen.
  • Strijk de bovenkant van het brood af met wat melk. Bak het brood dan af in 40 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). Let op dat de bovenkant niet te donker wordt, dek dan af met wat aluminiumfolie.
  • Laat het suikerbrood een beetje afkoelen in de bakvorm en stort vervolgens op een rooster. Laat volledig afkoelen en snijd dan in plakjes!
Tips

Is je suikerbrood de volgende dag wat aan de droge kant? Piep het dan even op in de magnetron, dan is het heerlijk warm en weer lekker smeuïg.