Go Back
+ servings

Moussaka

Deze Griekse ovenschotel wil je proberen! Daarom hier het recept voor zelfgemaakte moussaka.
Porties: 4
Voor een grote ovenschaal, formaat luistert niet heel erg nauw.

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 500 gram gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 tl kaneel
  • 1 el oregano gedroogd
  • peper en zout
  • 600 gram aardappelschijfjes

Bechamelsaus

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 75 gram geraspte kaas
  • 1 ei M

Instructies

  • Snijd de aubergines over de lengte in plakken. Smeer deze in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Leg op een bord en zet even apart.
  • Verhit een scheut olie in een pan en fruit hierin de snipper ui en tenen knoflook.
  • Voeg het gehakt toe en bak rul. Tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel en oregano kun je tegelijk toevoegen. Breng verder op smaak met zout en peper.
  • Verhit een grillpan en grill hier de plakken aubergine in, zorg dat op beide kanten goudbruine strepen staan van de pan.
  • Verdeel de helft van de plakken augergine over de bodem van je ovenschaal. Hierop gaan de aardappelschijfjes, gevolgd door het gehaktmengsel. Eindig met de rest van de plakken aubergine.
  • Maak de bechamelsaus door de boter te smelten. Voeg bloem toe en laat een paar minuren garen terwijl je blijft roeren.
  • Voeg melk in delen toe, blijf roeren en breng het mengsel aan de kook. Voeg de kaas toe en roer tot deze is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur, voeg het ei toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de bechamelsaus over de aubergines heen.
  • Zet de moussaka voor ongeveer 45 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) in de oven tot de bovenlaag mooi goudbruin is gekleurd.
Tips

Zonder aardappelen maken? Serveer dan met een salade en lekker vers brood.

Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen houdbaar, in de vriezer tot 3 maanden.