Ga terug
+ servings

Vanillecake zonder ei

Ben je dol op vanillecake maar moet je deze i.v.m. een allergie zonder ei maken? Dat komt goed uit, speciaal voor jou ontwikkelde ik dit ei-vrije vanillecake recept.
Porties: 16 personen
20x20 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram (patent)bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 flinke snuf zout
  • 1 tl vanille extract
  • 225 ml melk
  • 1 el azijn of citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven-en onderwarmte) en zet een ingevette en bebloemde bakvorm van 20x20 cm klaar.
  • Mix de suiker en de boter in een kom tot het romig is en licht van kleur.
  • Neem twee nieuwe kommen, mix in de ene het vanille extract, melk en azijn. Meng in de andere kom de bloem, bakpoeder en zout. Voeg dit in delen toe aan het suiker-botermengsel terwijl je kort mixt. Begin met een deel van het bloemmengsel en eindig hier ook weer mee totdat beide kommen in het mengsel zijn opgenomen. Mix niet te lang.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak in 45 minuten gaar in de oven, of totdat de cakeprikker er schoon uitkomt nadat je in het midden van de cake geprikt hebt.
  • Laat de cake een kwartier afkoelen in de oven en laat daarna volledig afkoelen in de vorm buiten de oven. Haal daarna eruit om naar jouw smaak te decoreren. Ook zonder decoratie erg lekker!
Tips

Dit recept voor ei-vrije vanillecake leent zich ook goed om in drie dunnere lagen voor een laagjestaart af te bakken; gebruik dan bakvormen van 18-20 cm en bak tegelijkertijd gaar in 20-25 minuten.

Ik heb nog niet geprobeerd om de cake in een klassieke cakevorm te maken, maar mocht je dat willen proberen dan moet de baktijd verlengd worden.

Ik hoor van veel lezers dat de cake gemakkelijk vegan te maken is door het gebruik van plantaardige (harde) margarine en een plantaardige melk naar keuze.

Bewaren

Bewaar de cake net zoals je dat met een 'normale' cake zou doen. Je leest er hier meer over.