Go Back
–+ servings

Boter

Zelf boter maken? Het is niet zo moeilijk! Hier laat ik je zien hoe dat moet.
Porties: 1 kommetje

Ingrediënten

  • 1 liter room (je kunt gewoon slagroom gebruiken)
  • 165 gram karnemelk
  • 2 gram zout

Instructies

  • Meng de room met de karnemelk en het zout. Giet het in een afsluitbare bak en laat in een ruimte van 22 graden aanzuren. Dit duurt minimaal 24 uur. Daarna zal het mengsel wat dikker zijn en iets zuurder smaken.
  • Giet het mengsel over in een goed afsluitbare pot. Wij gebruikten weckpotten. Schud flink met de pot tot het mengsel begint te klonteren en gelig wordt. Dit heet de wrongel.
  • Neem een kom waar je een zeef in hangt, in de zeef hang je een passeerdoek (kaasdoek of dunne schone theedoek zou ook kunnen). Giet de wrongel in de doek en pak de uiteinden van de doek bij elkaar. Druk de boter samen tot een bal, het vocht (de karnemelk) zal eruit lopen. Druk er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Plaats de boter in een schaal en zet deze in de koelkast, als hij steviger is geworden kun je hem wassen met ijswater. Omdat hij stevig is kun je dit heel eenvoudig doen. Herhaal dit proces een paar keer tot het water na het wassen helder van kleur blijft.
  • Druk de boter nogmaals in de doek uit om al het vocht eruit te krijgen, dit verlengt de houdbaarheid van de zelfgemaakte boter tot ruim een maand.
  • Dol op gezouten boter? Dan strooi je er vlak voor serveren een beetje zout over.
Bewaren

De boter bewaar je afgedekt in de koelkast.