Ga terug
+ servings

Mueslibollen (mueslibroodjes)

Mueslibollen zijn ontzettend lekkere broodjes die rijk zijn aan noten, pitten en zaden. Erg lekker met kaas!
Porties: 12 bollen

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 175 gram volkorenmeel
  • 10 gram droge gist
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram volle melk 20-25 graden
  • 1 ei
  • Rasp van 1 citroen
  • 7 gram zout
  • 75 gram ongezouten roomboter

VULLING

  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram hazelnoten en walnoten grof gehakt
  • 25 gram havervlokken
  • 50 gram zonnebloempitten

Instructies

  • Wel een paar uur van tevoren de rozijnen in lauw water. Laat 15 minuten staan en giet ze dan af. Laat uitlekken en dep ze goed droog.
  • Klop het ei los en hou hiervan 1/3e deel apart. Om het deeg te maken doe je 2/3e van het ei en alle andere ingrediënten voor het deeg in een kom. Kneed in een staande mixer in ongeveer 10 minuten of met de hand in ruim15 minuten tot een stevig deeg. Het deeg is klaar als je een stukje deeg dun kunt uittrekken en er bijna doorheen kunt kijken, denk hierbij aan kauwgom. Als het vliesje te snel breekt kneed je het nog kort door.
  • Hou 25 gram zonnebloempitten apart. Kneed de rest van de vulling er doorheen en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, draai de bal deeg even om zodat deze volledig bedekt is met een dun laagje olie. Dek de kom af met folie of een schone theedoek en laat opkamertemperatuur 60 minuten rijzen. Het zal ongeveer in volume verdubbelen.
  • Stort het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkblad en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 gelijke delen. Bol alle stukjes deeg losjes op en laat afgedekt zo’n 15 minuten rusten.
  • Maak de bovenkant van de ballen deeg nat met een beetje water en rol ze door de zonnebloempitten. Leg ze vijf cm uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met (ingevet) plastic folie of een schone theedoek en laat in 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het hoeft niet in volume te verdubbelen.
  • De mueslibollen zijn klaar voor de oven als je er met een vinger op drukt en het deeg langzaam terugveert nadat je vingerafdruk even zichtbaar is geweest. Bestrijk ze met het resterende ei en bak ze in 14-15 minuten gaar en bruin op 200 °C (boven- en onderwarmte). Leg ze daarna direct op een rooster om af te koelen.
Tips

Vervang de rozijnen eens door stukjes gedroogde abrikoos of cranberry’s.

Bewaren

Bewaar luchtdicht verpakt twee dagen buiten de koelkast of tot drie maanden in de vriezer. Lees hier meer over brood bewaren.