Ga terug
+ servings

Stroopwafel taart

Op zoek naar een verrukkelijk recept voor een eenvoudig te maken stroopwafel taart? Dan ben je hier aan het juiste adres voor een heerlijk recept!
Porties: 12 tot 14 personen (26 cm vorm)

Ingrediënten

Banketbakkersroom

 • 350 ml melk
 • 65 gram suiker
 • 16 gram vanillesuiker
 • 35 gram bloem
 • 3 eidooiers

Taart

 • 6 grote stroopwafels
 • 17 mini stroopwafels
 • 40 gram ongezouten roomboter
 • 500 ml slagroom
 • 1 portie banketbakkersroom
 • karamelsaus

Instructies

Bereiding banketbakkersroom

 • In een kom roer je de bloem met de eidooiers tot een papje. Voeg eventueel een eetlepel melk toe om het tot een mooi papje te maken. Breng de melk aan de kook en voeg dit beetje bij beetje toe aan het eimengsel terwijl je goed blijft roeren.
 • Doe het mengsel terug in de pan en breng het aan de kook terwijl je blijft roeren. Laat het mengsel drie minuten zachtjes doorkoken voordat je de suiker toevoegt. Blijf roeren tot al het suiker is opgenomen. Zie je op dit punt toch nog veel klontjes in je room? Haal deze dan door een zeef voordat je verder gaat.
 • Giet de room op een schaal en dek deze af met plastic folie. Laat in de koelkast afkoelen voordat je het gaat gebruiken.

Bereiding taart

 • Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Snij van de kleine stroopwafeltjes een kwart af. Zet de grote stukjes rondom tegen de rand van de springvorm. Doe de kleine stukjes in een keukenmachine en voeg hier de 6 grote, in stukjes gesneden, stroopwafels aan toe. Vermaal de koeken tot fijne kruimels.
 • Smelt de boter en voeg de kruimels hier aan toe, roer goed door en stort in de springvorm. Verdeel over de bodem en druk goed aan, ook naar de randen zodat de stroopwafeltjes vast zitten. Het lijkt alsof je teveel boter hebt gebruikt voor de bodem. Dit is niet zo, dat komt door de karamel die ook gaat smelten door de warme boter. Zet de vorm in de koelkast totdat deze stevig is.
 • Wanneer de room en taartbodem volledig zijn afgekoeld haal je beide uit de koelkast. Schep 5 volle eetlepels banketbakkersroom in de vorm en verdeel dit over de bodem, zet dan terug in de koelkast.
 • Klop de slagroom stijf in een kom. Vul vast een spuitzak met stervormig spuitmondje (Wilton 1M) met slagroom en leg deze nog even in de koelkast. De banketbakkersroom en slagroom die nu overblijft roer je door elkaar, nu heb je Zwitserse room. Schep de room in de vorm en verdeel gelijkmatig in de vorm. De verhouding die ik altijd gebruik voor de zwitserse room is 1:1, gelijke delen dus. Als je hier iets van af wijkt maakt dit niet uit, maar probeer het in grote lijnen wel aan te houden.
 • Zorg dat de karamelsaus  op kamertemperatuur is. Giet deze over de room, genoeg voor een dun laagje saus. Verdeel gelijkmatig met de bolle kant van een lepel. Met de slagroom spuit je rondom kleine toefjes. Laat de taart in de koelkast staan tot je deze gaat serveren.

Tips

Extra tips voor het maken van de bodem
Door de karamel die smelt en weer stolt na afkoelen wordt de bodem harder dan je gewend bent bij taarten. Met een goed scherp (en heet) mes kom je hier prima doorheen. Om de bodem niet al te hard te maken kun je de koekkruimels iets groter laten. Dus meer brokjes dan hele fijne stukjes. Druk de bodem dan ook niet al te hard aan. Wel stevig genoeg dat het een samenhangend geheel wordt, maar niet zo hard dat hij te compact wordt.
Extra tips voor het maken van de vulling
Uit alle vragen en reacties die ik krijg merk ik dat de vulling van de taart nog wel eens voor problemen zorgt. Ik hoor regelmatig dat de vulling te dun is en dat daardoor geen mooie punten gesneden kunnen worden. De slagroom moet goed stijf zijn, als extra hulpmiddel kun je een zakje klopfix gebruiken. De banketbakkersroom moet ook goed stevig zijn. Wanneer je een schep uit de schaal haalt moet de rest van de room keurig op zijn plek blijven zitten. Hou je bij het maken van de banketbakkersroom goed aan het recept. Ik maak deze altijd een dag van te voren zodat er genoeg tijd is om hem op te laten stijven.
Zitten er nog wat klontjes in de room? Probeer deze er niet uit te halen door een garde of staafmixer (of gewoon heel hard roeren) te gebruiken. De room wordt hier weer dunner van en zal niet meer goed opstijven. Het beste is om de room gewoon te verwerken zoals in het recept staat. Dan zullen er ook nog wel klontjes verdwijnen en de weinige die er dan nog in zitten zul je niet meer zien/proeven.
Zet de taart als deze helemaal klaar is weer in de koeling zodat de vulling stevig blijft.
(Update: Inmiddels staat er een nóg makkelijker recept voor banketbakkersroom online. Deze kan niet mislukken en is lekker stevig!)
Bewaren

Deze taart kun je prima voorbereiden! De taartbodem kun je al enkele dagen van de voren maken. Zorg dat de vullingen een dag van te voren klaar zijn en dan hoef je op de dag zelf alleen nog maar de taart te vullen. Ik zou het niet aanraden om de taart in zijn geheel al een dag of langer van te voren te maken. De vocht van de vulling trekt dan in de bodem en de koekjes rand. De koekjes worden dan een beetje taai door het vocht dat er in trekt.