Ga terug
+ servings

Rozenkoekjes

Maak rozenkoekjes met gekleurd koekdeeg en een stempel, zo maak je snel gedecoreerde koekjes. Klik verder voor een how to van deze rozenkoekjes.
Porties: 20 koekjes

Ingrediënten

  • 1 portie koekjesdeeg (basisrecept)
  • Rode kleurstof (bijvoorbeeld Tulip Red – Americolor)
  • Groene kleurstof (bijvoorbeeld Holly Green – Sugarflair)
  • Stempel in vorm van een roos (deze zat bij Taarten Decoreren deel 29)

Instructies

  • Bereid je koekdeeg volgens het recept. Verdeel het deeg in twee porties, de één iets groter dan de ander. Kleur de grootste portie groen en het andere deel rood. Leg het deeg in de koelkast zodat het wat steviger kan worden, een half uurtje is genoeg.
  • Als het deeg stevig genoeg is haal je het uit de koelkast. Rol het groene deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter. Druk de stempel in het deeg, druk dit goed aan zodat het patroon zeer goed zichtbaar is. Mocht de stempel blijven plakken kun je deze eerst in een beetje bloem dopen. Snij de rozen uit met een mesje en leg ze alvast op een bakplaat. Rol dan het rode koekdeeg uit en stempel het rozen patroon in het deeg. Uit dit deeg snij je alleen de rozen. Leg ook deze op de bakplaat.
  • Uit het groene deeg snij je de rozen, kijk uit dat je de blaadjes niet teveel beschadigt. Haal de groene roos weg en vervang deze door een rode roos. Zorg dat de twee kleuren deeg mooi op elkaar aansluiten. Je hoeft het deeg niet heel stevig aan te duwen, straks in de oven komt het namelijk gewoon aan elkaar vast te zitten. Als je alle groene rozen hebt vervangen door de rode zet je de koekjes eerst nog in de koelkast. Het is belangrijk dat de koekjes goed koud en stevig zijn voordat je ze in de oven gaat bakken. Doe je dit niet, dan verliest het koekjes zijn vorm en is er niets meer terug te zien van het patroon. Ik heb de koekjes ongeveer een half uur in de koelkast gezet tot ze stevig en een beetje hard aanvoelden.
  • Als de koekjes koud genoeg zijn schuif je de bakplaat in de oven. Bak de koekjes af op 180 graden in ongeveer 12 minuten. Laat de koekjes even rusten op de bakplaat voordat je ze op een rooster legt om volledig af te koelen.
Bewaren

In een afgesloten trommel blijven deze koekjes minstens een week goed (langer hielden ze het hier niet vol).