Ga terug
+ servings

Gevuld speculaas

Een lekker en eenvoudig recept om zelf gevuld speculaas te maken.
Porties: 20 stukken

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 5 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 125 gram koude harde boter
  • 7-8 el melk
  • 250 gram amandelspijs
  • 20 gram water
  • ei + melk voor bestrijken
  • halve amandelen ter garnering

Instructies

  • Meng zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Voeg de boter en melk toe en kneed tot een stevige bal deeg. Begin met 7 eetlepels melk, mocht het deeg te stug blijken kun je een extra eetlepel melk toevoegen. Je kunt het deeg gelijk verwerken maar het wordt lekkerder als je het in de koelkast laat rusten, het liefst een hele nacht. De smaak wordt er alleen maar beter van!
  • Verdeel het speculaas in twee delen, de een iets groter dan de ander. Het grootste deel rol je uit tot een langwerpige lap om de ingevette vorm mee te bekleden.
  • Meng de amandelspijs met het water. Zo is het makkelijker te verwerken maar het blijft ook langer mals. Mocht je nu meer amandelspijs gebruiken, hou aan dat je 8% van het gewicht van de spijs aan water nodig hebt. Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over de bodem. Rol het overige deeg uit tot een lap om de vorm mee af te dekken. Kluts een eitje en verslap dit met een beetje melk. Dit geeft een mooie glans en voorkomt dat er vellen op het speculaas komen, dat gebeurt wel als je met alleen ei afsmeert. Smeer het speculaas in met het ei-mengsel. Garneer je speculaas met de amandelen in een patroon naar wens en smeer dan nogmaals een laagje ei op het speculaas.
  • Bak het gevulde speculaas in 40 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Bewaren

Goed verpakt minimaal een week houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.