Ga terug
+ servings

Croquembouche

Een fijn recept en duidelijke how to voor iedereen die graag een croquembouche wil maken.
Porties: 1 croquembouche

Ingrediënten

Ingrediënten soesjes (70 stuks)

  • 250 gram bloem
  • 250 gram melk
  • 250 gram water
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 10 eieren
  • snuf zout

Vulling

  • Je kunt elke vulling gebruiken die je maar wilt, wij hebben banketbakkersroom gebruikt.
  • Deze makkelijke banketbakkersroom kan niet mislukken, vermenigvuldig alle ingrediënten met 3.

Karamel

  • 750 gram suiker
  • 225 ml water

Instructies

  • Begin met het maken van de banketbakkersroom volgens recept. Dit kan dan opstijven terwijl je de soesjes maakt.
  • Voor de soesjes, doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook, zodra het kookt haal je de pan van het vuur. Roer de gezeefde bloem en het zout met een garde door het mengsel. Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken. Het moet een droge bal worden die loslaat van de bodem, roer dit met een spatel door. Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren. Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen. Wij hebben de pan van het vuur gehaald tijdens het toevoegen van de eieren en het roeren afgewisseld. Dat kan ik iedereen aanraden als er iemand in de buurt is, het is best zwaar om te blijven roeren bij deze hoeveelheid.
  • Vul een spuitzak met het soezenbeslag. Spuit de soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Als er puntjes op zitten kun je deze makkelijk wegdrukken, maak je vinger even nat in een glas water zodat het beslag niet aan je handen blijft plakken.
  • Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte). Na een kwartier zagen ze er mooi uit bij ons. We hebben toen nog even gaatjes in de onderkant geprikt en ze nog een paar minuutjes in de oven gedaan. Zo drogen de soesjes van binnen ook en zakken ze niet in.
  • Vul een spuitzak met de banketbakkersroom en vul alle soesjes hier mee.
  • Maak een koker van karton, hier kun je mooi alle soesjes tegenaan stapelen. Onze kartonnen toren was ongeveer 30-35 centimeter hoog. Maak het karton met nietjes aan elkaar en vouw er bakpapier omheen, dit zet je makkelijk vast door de uiteindes naar binnen te vouwen. Het bakpapier zorgt ervoor dat er niet allemaal papier meekomt als je een soesje van de toren haalt.
  • Maak nu ook de karamel. Breng de suiker met het water aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost tot een heldere siroop. Veeg nu met een nat bakkwastje langs de rand van de pan om suikerkristallen op te lossen. Let op: je mag nu niet meer roeren. Karamelliseer de suikersiroop tot het een mooie egale goudbruine kleur heeft. Tijdens het karamelliseren beweeg je de pan heen en weer (maar niet roeren!). Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak. Kijk uit dat je de karamel niet laat verbranden (te donker), dan is de smaak niet meer lekker. In deze post zie je hoe je karamel maakt. De eerste stap-voor-stap foto laat zien wat je moet doen, maar je karamel moet wel donkerder worden dan hij op de foto is.
  • Pas op je vingers want de karamel is gloeiend heet!
  • Nu het leuke werk, het bouwen van de croquembouche! Doop de soesjes voorzichtig in de karamel, kijk echt heel erg goed uit voor je handen. Werk per laag aan de croquembouche en werk zo naar boven. Plaats alle soesjes dakpansgewijs op elkaar zodat je zo min mogelijk van de kartonnen kegel ziet. Als de karamel te hard wordt verwarm je het pannetje nog even op het vuur zodat hij weer wat vloeibaarder wordt.
  • Als de toren in elkaar zit kun je deze decoreren met karameldraden. Steek een vork of lepel in de karamel en laat het meeste karamel hier af lopen boven de pan tot het een dun sliertje wordt. Dan verplaats je de vork/lepel naar de croquembouche en draai je hier omheen om de toren in te pakken met draden karamel. Blijf dit herhalen tot je tevreden bent.
Tips

Wij hadden ongeveer 60 soesjes nodig voor de toren, maar het is altijd fijn om er een paar extra te hebben.

Bewaren

De soesjes kun je heel goed al een dag van tevoren maken. Vullen doe je pas wanneer ze zijn afgekoeld. Hoelang je de croquembouche kunt bewaren hangt af van de vulling. Met vullingen die je normaliter in de koelkast bewaart zou ik hem pas op de dag zelf maken.