Ga terug
+ servings

Bananen eclairs

Deze bananen eclairs met chocoladedip en karamelblokjes zijn een ware traktatie. Met dit recept maak je ze helemaal zelf.
Porties: 12 - 14 stuks

Ingrediënten

Soezendeeg

  • 125 gram water
  • 125 gram melk
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram bloem
  • snuf zout
  • 5 eieren (M)

Topping en decoratie

  • 100 gram suiker
  • 75 ml water
  • 8 gram cacaopoeder
  • 140 gram pure chocolade
  • karamelblokjes

Vulling

  • 250 gram banaan
  • 250 ml slagroom
  • 1 el suiker

Instructies

Soezendeeg

  • Doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook, zodra het kookt haal je de pan van het vuur.
  • Roer de gezeefde bloem en het zout met een garde door het mengsel. Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken. Het moet een droge bal worden die loslaat van de bodem, roer dit met een spatel door.
  • Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren. Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen. Als je het zwaar vindt, zou je dit ook met een handmixer kunnen doen. Het resultaat moet een mooi glanzend beslag/deeg zijn.
  • Vul een spuitzak met gekartelde spuitmond met het soezenbeslag. Spuit de eclairs op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik maakte ze ongeveer 10-12 cm lang.
  • Bak de eclairs in 25-30 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte).

Topping en decoratie

  • Leg de eclairs een tijdje in de koelkast of even in de vriezer voordat je ze wilt gaan vullen en decoreren. Dat werkt het fijnst met het dippen in de chocolade.
  • Doe suiker, water en cacaopoeder in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Blijf roeren tot deze helemaal is gesmolten.
  • Haal de eclairs uit de koelkast of vriezer en dip de bovenkant er voor de helft in. Leg ze op een vel bakpapier en strooi er wat karamelblokjes over.
  • Als de chocolade voldoende is gestold, kun je de eclairs horizontaal halveren. (PS: de chocolade zal niet helemaal hard worden, maar nog iets zacht blijven)

Vulling

  • Let op: maak de vulling pas op het moment dat je de eclairs wilt serveren, dan blijft de vulling het best qua uiterlijk en structuur.
  • Prak de bananen tot het kleine stukjes zijn, je wilt niet dat het een papje wordt.
  • Klop de slagroom met de suiker tot het stijf is. Voeg de stukjes banaan toe en spatel rustig door de slagroom.
  • Vul een spuitzak met grote gekartelde spuitmond met de room. Spuit de room op de onderste helften van de eclairs. Leg de kapjes er daarna bovenop.
Bewaren

Deze eclairs kun je het best gelijk opeten. De bananenroom blijft namelijk niet mooi als je het lang laat staan. Bewaar ze tot serveren in ieder geval in de koelkast.