Ga terug
+ servings

Lemon meringue pie

Een lekkere fris-zure taart deze lemon meringue pie. Het recept staat hier online met handige bakinstructies. Perfect voor zomerse dagen.
Porties: 36 cm langwerpige vorm

Ingrediënten

Bodem

  • 225 gram bloem
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • half losgeklopt ei
  • snuf zout

Vulling en topping

Instructies

  • Maak de lemon curd van te voren. Dit kun je prima al enkele dagen eerder maken.
  • Voor de bodem voeg je alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Meng de ingrediënten met een mixer of met de hand tot een bal deeg. Laat het deeg minimaal een half uur rusten voordat je verder gaat.
  • Vet de vorm in en bestuif deze met bloem. Rol het deeg uit tot een lap en bekleed de vorm. Vind je dat lastig? Verkruimel en verdeel dan de stukjes deeg in de vorm en druk deze met je vingers aan.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg een vel bakpapier in de vorm waar je de bakbonen op legt. Geen bakbonen in de buurt? Je kunt ook rijst gebruiken als blindbakvulling.
  • Bak de koekbodem op 180 °C (boven- en onderwarmte). Eerst 20 minuten met blindbakvulling, dan nog 10 minuten zonder deze vulling. Laat de bodem goed afkoelen.
  • Terwijl de bodem staat af te koelen kun je het Italiaanse schuim vast maken.
  • Zodra de koekbodem is afgekoeld verdeel je lemon curd over de bodem. Gebruik zoveel lemon curd als je zelf wilt. Overgebleven lemon curd is heerlijk bij desserts of op een cracker.
  • Dan is het tijd voor het schuim. Dit kun je er natuurlijk gewoon op scheppen en uitsmeren, maar ik vond het leuk om het mooi op te spuiten. Ik gebruikte spuitmondje 6B van Wilton. Je kunt ook spuitmondje 1M gebruiken voor mooie rozetten. Doe wat jij leuk en mooi vindt!
  • Om de bovenkant die mooie goudbruine details te geven gebruik je een gasbrandertje. Je kunt hem ook een paar minuutjes onder de grill zetten, hou de taart dan wel goed in de gaten.
Tips

Dit recept is voldoende voor een springvorm van 24 centimeter, maar je kunt hem ook maken in een langwerpige vorm zoals je op de foto ziet. Gebruik bakbonen om de bodem blind te bakken. Om het schuim een knapperig en goudbruin laagje te geven gebruik je een gasbrandertje.

Bewaren

Eenmaal aangesneden kun je de lemon meringue taart 3-4 dagen in de koelkast bewaren (goed afgesloten). Ikzelf breng zet de taart het liefst zo laat mogelijk in elkaar zodat de koelkast geen effect kan hebben op de meringue en je zeker weet dat de bodem niet slof wordt.

Hier lees je meer over het bewaren van gedecoreerde taarten.