Go Back
+ servings

Aardbeienjam

Zelf aardbeienjam maken is helemaal niet moeilijk. Hier een eenvoudig recept voor het maken van jam. Potten jam kun je wel een jaar bewaren.
Porties: 700 ml jam

Ingrediënten

  • 700 gram aardbeien (gewassen en schoongemaakt)
  • 780 gram geleisuiker
  • 1 el citroensap

Instructies

  • Als je weet welke potten je gaat gebruiken doe je die in een grote pan met water. Breng het water aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Droog ze niet af, ze zijn zo heet dat het vocht verdampt.
  • Je hebt nu je potten gesteriliseerd en kunt zo de jam lang bewaren.
  • Was eerst alle aardbeien en dep ze goed droog. Verwijder de kroontjes en snij de aardbeien in stukjes. Ik wilde niet allemaal stukken in de jam dus heb eerst even met een aardappelstamper de aardbeien iets fijner gemaakt.
  • Voeg de geleisuiker en het citroensap toe aan de aardbeien en draai het vuur aan op een middelhoge stand. Breng het mengsel aan de kook zodat het flink borrelt, roer ondertussen in de pan. Als het goed door blijft koken terwijl je roert moet je het ongeveer nog 4 minuten laten koken.
  • Let op! De massa zal even flink schuimen, zorg dus dat je pan hoog genoeg is. Het spettert ook behoorlijk en bij mij zat alles onder. Een hoge pan is dus zeker aan te raden ;).
  • Zet na 4 minuten het vuur uit en laat de massa tot rust komen.
  • Schep de jam met een soeplepel in de potten en draai de deksel er gelijk op, zet de potten dan op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt en zo kun je het dus ook beter en langer bewaren.
  • Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer overeind zet. Laat de jam nu goed afkoelen.
Tips

Wil je liever het hele pak geleisuiker in één keer opmaken? Op een kilo geleisuiker heb je 900 gram aardbeien nodig.

Bewaren

Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum. Bewaar de potten op een droge en koele plek, aangebroken potten bewaar je in de koelkast. De potten jam kun je, zolang de pot gesloten blijft, wel tot een jaar bewaren!