Ga terug
+ servings

Volkorenbrood

Een lekker recept om zelf volkorenbrood te maken volgens het recept van Paul Hollywood. Nog een beetje warm is dit zelfgebakken brood heerlijk!
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 400 gram volkorenmeel
  • 100 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram instantgist
  • 40 gram zachte ongezouten roomboter
  • 320 ml lauwwarm water
  • olijfolie om te kneden

Instructies

  • Doe beide bloemsoorten in de kom. Voeg het zout en gist toe, elk aan een andere kant van de kom zodat ze nog niet met elkaar in aanraking komen (zout zorgt ervoor dat het gist niet meer goed kan werken). Voeg ook de boter toe en driekwart van het water.
  • Zet de mixer aan zodat alle ingrediënten zich met elkaar vermengen. Voeg de rest van het water beetje bij beetje toe. Ga hiermee door tot alle bloem aan de zijkanten ook gemengd is. Het kan zijn dat je minder water nodig hebt, of misschien een klein beetje meer. Uiteindelijk heb je een zacht deeg nodig, maar het mag niet al te nat zijn.
  • Ik vind het zelf prettig om het laatste stukje met de hand te kneden, zo voel je goed of het deeg wel of niet klaar is.Daarvoor vet je je werkoppervlak en handen met wat olijfolie in, dan blijft het niet plakken. Blijf kneden tot je een mooi soepel deeg hebt. In het begin kan het nog wat nat aanvoelen, maar als je eenmaal begint te kneden wordt het een hartstikke mooi deeg.
  • Als het deeg soepel en zacht aanvoelt leg je het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg rijzen tot het minstens twee keer zo groot is. Dit duurt zeker een uur, maar je kunt het ook goed 2 of 3 uur laten rijzen.
  • Als het deeg voldoende gerezen is leg je het op een met bloem bestoven werkblad. Druk alle lucht eruit door er op te drukken en het herhaaldelijk naar binnen te vouwen. Doe dit tot je weer een glad deeg hebt.
  • Rol het deeg dan tot een lange streng en maak hier een knoop van. Leg de knoop op een met bakpapier beklede bakplaat en doe hier een schone plastic zak omheen. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in ieder geval in volume verdubbeld is. Als je er met je vinger op drukt moet het deeg snel terugveren.
  • Terwijl het deeg rijst verwarm je de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Zet ook een braadslede op de bodem van de oven.
  • Zet het brood in de oven en vul de braadslede met heet water (echt alleen heet water, anders breekt de braadslede). De braadslede zorgt voor een knapperig laagje. Geen braadslede? Je kunt ook met een plantenspuit wat water op de bodem van de oven spuiten op het moment dat je het brood in de oven schuift, of een klein bekertje water leeggieten in de oven. Dat doen we hier thuis regelmatig en dat werkt ook prima. Het gaat om de stoomvorming.
  • Bak het brood in 30 minuten af.
  • Controleer of het gaar is door op de onderkant van het brood te kloppen, dit moet hol klinken.
Bewaren

In een zak 3-4 dagen houdbaar, houd er rekening mee dat de korst na verpakken niet meer knapperig is. Invriezen kan ook, dan kun je het tot 3 maanden bewaren.