Ga terug
+ servings

Thumbprint cookies

Thumbprint cookies zijn niet meer dan koekjes met een kuil door een duimafdruk. Vul het kuiltje met jam, chocola, karamel of een lekkere crème.
Porties: 15 koeken

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snuf zout
  • suiker om de balletjes deeg door te rollen
  • zelfgemaakte jam 

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg het eidooier toe en meng er doorheen. Voeg bloem en zout toe en meng tot een stevig deeg.
  • Laat het deeg minimaal een uur rusten voordat je er mee verder gaat.
  • Rol balletjes van het deeg en rol deze door de suiker. Leg de balletjes deeg op een bakplaat en prik er een gat in. Volgens de naam van de koekjes doe je dit met je duim, maar ik gebruikte zelf de achterkant van een pollepel en draaide deze een beetje rond zodat het gat iets groter werd.
  • Bak de koekjes af in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen voordat je de kuiltjes vult met jam. Ik gebruikte hiervoor mijn zelfgemaakte aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk elke jam gebruiken die je lekker vindt.
Bewaren

Deze koekjes zijn met de jam er bovenop wat lastig te bewaren (het stapelt ook niet zo handig 😉 ), dus ik adviseer om ze te vullen voordat je ze gaat eten. Kun je de koekjes gewoon in een afgesloten trommel bewaren en laat je het potje jam mooi in de koelkast staan. Krijg je visite? Dan kun je natuurlijk prima een schaal klaar zetten, het is niet zo dat de koekjes heel snel zacht worden door de jam.