Ga terug
+ servings

Walnoten, gorgonzola en peer broodjes

Paul Hollywood's recept voor walnoten, gorgonzola en peer broodjes. In deze post is het recept duidelijk uitgelegd met stap voor stap foto's.
Porties: 9 broodjes

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram instantgist
  • 20 gram zachte ongezouten roomboter
  • 300 ml koud water
  • 230 gram gorgonzola
  • 100 gram halve walnoten
  • 2 grote peren

Instructies

  • Doe de bloem, zout, gist en boter en driekwart van het water in een mengkom. Zorg ervoor dat het zout en gist nog niet met elkaar in aanraking komen.  Zet de mixer aan zodat alle ingrediënten zich met elkaar vermengen. Voeg de rest van het water beetje bij beetje toe. Ga hiermee door tot alle bloem aan de zijkanten ook gemengd is. Het kan zijn dat je minder water nodig hebt, of misschien een klein beetje meer. Uiteindelijk heb je een zacht deeg nodig, maar het mag niet al te nat zijn.
  • Ik vind het zelf prettig om het laatste stukje met de hand te kneden, zo voel je goed of het deeg wel of niet klaar is. Daarvoor vet je je werkoppervlak en handen met wat olijfolie in, dan blijft het niet plakken. Blijf kneden tot je een mooi soepel deeg hebt. In het begin kan het nog wat nat aanvoelen, maar als je eenmaal begint te kneden wordt het een hartstikke mooi deeg.
  • Als het deeg soepel en zacht aanvoelt leg je het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg rijzen tot het minstens twee keer zo groot is. Dit duurt zeker een uur, maar je kunt het ook goed 2 of 3 uur laten rijzen.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 2,5 centimeter dikte. Zorg ervoor dat de lange kant naar je toe ligt en druk deze rand met je vingers vast aan je werkblad.
  • Smeer de gorgonzola over het gehele oppervlak van het deeg. Hak de walnoten fijn en strooi deze ook over het deeg. Rol het deeg op tot een lange rol. Snij deze rol in plakken van 3 centimeter dik en leg met de platte kant op de bakplaat.
  • Doe de plaat met het deeg in een zak en laat een half uur rijzen (of tot het twee keer zo groot is).
  • Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in dikke plakken. Steek de stukken peer in de broodjes of leg ze er op. Strooi een beetje bloem over de broodjes.
  • Bak de broodjes 15-20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn op 220 graden. Nog warm zijn de broodjes het lekkerst.