Ga terug
+ servings

Pepernotencake

Een eenvoudig maar heerlijk recept voor Sinterklaas: pepernotencake! Met een basisrecept voor cake, speculaaskruiden en kruidnootjes ben je al bijna klaar.
Porties: 12 plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 8 gram vanille suiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 50 ml melk
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 100 gram pepernoten
  • ter decoratie: pepernoten en amandelschaafsel

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig, voeg de eieren één voor één toe en mix tot ze helemaal zijn opgenomen. Voeg de melk en het zelfrijzend bakmeel afwisselend in delen toe aan het beslag. Voeg samen met het meel ook de snuf zout toe.
  • Voeg de speculaaskruiden en pepernoten toe aan het beslag. Meng de pepernoten met een beetje bloem voordat je ze toevoegt aan het beslag.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik.
  • Ter decoratie strooi je wat pepernoten en amandelschaafsel over het beslag.
  • Bak de cake gaar in 60 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Wanneer de cake uit de oven komt zijn de pepernoten bovenop nog heerlijk knapperig. Later, nadat je hem verpakt, worden deze iets zachter door het vocht uit de cake dat in de pepernoten trekt. Mijn collega vond juist die knapperige pepernoten lekker en loste dit op een creatieve manier op, bij elke hap cake stopte hij ook nog een pepernoot in zijn mond. Volgens hem het puntje op de i ? .

Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.