Ga terug
+ servings

Gingerbread tulband met witte chocola

Het ultieme Kerst recept: Gingerbread tulband cake! Heerlijk met witte chocola, parels en hulstblaadjes en bessen als decoratie. Voor een heerlijke Kerst!
Porties: 22 plakken (25 cm tulband)

Ingrediënten

  • 360 gram ongezouten roomboter
  • 260 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • 8 eieren
  • 360 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 320 gram stroop
  • 1,5 el gemberpoeder
  • 1,5 el kaneel
  • 3 tl nootmuskaat
  • 150 gram witte chocola
  • eventuele decoratie: parels en rode en groene fondant

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze allemaal zijn opgenomen. Je voegt nu in verhouding veel vocht toe, het kan dus zijn dat je beslag er op dit punt geschift uit zien. Gewoon doorgaan, dat komt vanzelf goed!
  • Voeg de stroop toe en mix goed  door. Voeg het zelfrijzend bakmeel, zout en de kruiden toe. Mix tot een mooi glad en luchtig beslag.
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde tulbandvorm.
  • Bak de cake in 60-70 minuten gaar op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Stort de cake na het bakken op een rooster en laat hem hier volledig op afkoelen.
  • Terwijl de cake afkoelt kun je je decoraties voorbereiden. Ik maakte van fondant hulstblaadjes en besjes. Voor de blaadjes gebruikte ik de PME plungers, de besjes maakte ik uit de losse hand. Pak eventueel ook vast parels als je deze wilt gebruiken.
  • Smelt de witte chocola au bain marie en giet over de cake heen. Terwijl de chocola nog zacht is plaats je de decoraties, begin met het aanbrengen van de parels. Als de chocola iets uitgehard is (maar nog steeds zacht) plaats je de hulstblaadjes en besjes op de gingerbread cake. Laat de chocola volledig uitharden.
  • Je kunt deze gingerbread tulband natuurlijk decoreren zoals jij wilt, of misschien vind je hem zonder decoraties juist wel het mooist. Maak hem zoals jij wilt!
Bewaren

De tulband kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een tulband niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.