Ga terug
+ servings

Konijnen broodjes

Voor het paasontbijt is het natuurlijk het leukst om konijnen broodjes te serveren. Je maakt ze eenvoudig zelf voor Pasen bij het ontbijt of de brunch.
Porties: 12 broodjes

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 6 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 325 gram volle melk, lauwwarm

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en roer met een spatel even kort door elkaar. Zet de mixer aan op een lage stand en kneed het in zo’n 10-15 minuten tot een mooi soepel deeg dat loslaat van de wand.
  • Na het kneden moet het deeg voor de eerste keer rijzen. Vorm het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Draai de bal deeg nog even om, zodat aan alle kanten een beetje olie zit. Dek de kom af en laat ongeveer een uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Na de eerste rijs vorm je het deeg. Druk met je handen het lucht uit het deeg en verdeel in 12 gelijke stukken. Maak bolletjes van het deeg, vorm ze eventueel een beetje ovaal.
  • Met een schaar maak je de oortjes. Zet twee knipjes naast elkaar om de oren te vormen. Doe dit niet te laag, anders is er geen ruimte meer voor de ogen.
  • Ik maakte de ogen door met de punt van de schaar een gaatje te prikken, dat werden uiteindelijk meer spleetogen dan de kraaloogjes die ik in gedachten had. Maak ze dus iets groter dan dat ik deed. Je zou ook een rozijntje in de broodjes kunnen duwen.
  • Nadat je de konijnen broodjes gevormd hebt, leg je ze op de bakplaat. Dek de plaat af en laat de broodjes 45-60 minuten rijzen tot het weer bijna in volume verdubbeld is. Je kunt eenvoudig testen of het genoeg gerezen is; druk met je vinger licht op het deeg, het zou nu langzaam terug moeten veren.
  • Verwarm tijdens deze laatste rijs de oven alvast voor op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.
Bewaren

Ongeveer 3 dagen in een afgesloten verpakking buiten de koelkast te bewaren. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.