Ga terug
+ servings

Brioche

Een brioche is absoluut niet moeilijk om te maken. Ik geef je het recept en leg je uit hoe je zelf een brioche kunt maken en hoe je dat plant.
Porties: 12 personen (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 10 gram gist, gedroogd
  • 20 gram basterdsuiker
  • 6 gram zout
  • 3 eieren
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 1 eidooier met een snufje zout, voor het afstrijken

Instructies

  • Doe de bloem, gist, suiker, zout en eieren in een kom en kneed met de mixer voor ongeveer 8-10 minuten. Voeg dan de boter toe en kneed tot dit volledig is opgenomen, dit kan ook met de mixer.
  • Laat het deeg een nacht in de koelkast opstijven in een goed afgedekte kom. Je kunt natuurlijk ook ’s ochtends vroeg het deeg maken en dit ’s avonds afbakken.
  • De volgende ochtend kneed je het deeg nog even kort goed door. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen, maak hier balletjes van en leg deze in een ingevette bakvorm. Smeer de brioche af met het eidooier waar een snufje zout aan toegevoegd is.
  • Laat je brioche nu nog zeker 70 minuten narijzen. Bak het brood dan af in 25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de brioche een beetje afkoelen in de bakvorm, hij krimpt dan iets waardoor je hem gemakkelijk uit de vorm kunt verwijderen. Warm is een brioche het allerlekkerst, maar ook helemaal afgekoeld kun je er heerlijk van smullen.
Tips

Wat ook heel lekker is: wentelteefjes maken van brioche! Ik had nog een stukje brioche over dat iets droger was geworden en daar heb ik fantastisch lekkere wentelteefjes van gemaakt.

Bewaren

Goed verpakt 4-5 dagen houdbaar buiten de koelkast.