Go Back
+ servings

Harde broodjes

Op zoek naar een goed recept voor harde broodjes? Zoek niet verder, ik heb een heerlijk en makkelijk recept voor jullie met duidelijke uitleg.
Porties: 12 broodjes

Ingrediënten

  • 500 gram patentbloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram instantgist
  • 20 gram zachte ongezouten roomboter
  • 320 ml koud water

Instructies

  • Doe de bloem, zout, gist en boter in een kom. Voeg driekwart van het water toe en meng op lage snelheid. Wanneer het zich begint te binden voeg je de rest van het water toe. Meng nu nog zo’n 5 minuten door met een mixer tot het deeg zacht en elastisch is.
  • Plaats de bal deeg in een kom die je invet met een beetje olie. Bedek de kom met een schone theedoek en laat minimaal een uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom en leg op een met bloem bestoven werkblad. Druk het lucht er uit en verdeel in 12 gelijke stukken. Maak van al die stukken mooie bolletjes. Dit doe je door een stukje deeg op het werkblad te leggen, vorm met je hand een kommetje dat je over het balletje deeg zet. Draai je hand nu rond, in je handpalm vormt het deeg zich tot in mooi bolletje.
  • Leg alles broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek deze af met folie of een theedoek. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot de broodjes in volume zijn verdubbeld. Na het rijzen snij je met een scherp mes een kruis in de broodjes.
  • Giet heet water in de braadslede (die op de bodem van de oven staat) en zet de broodjes in het midden van de oven. Bak ze 15-20 minuten op 220 °C(boven- en onderwarmte) tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt.
Bewaren

Broodjes bewaren? In dit artikel lees je hoe je brood kunt bewaren zodat het lekker vers blijft.