Ga terug
+ servings

Bramenjam

Zelf bramenjam maken is absoluut niet ingewikkeld. Sterker nog, je kun binnen een paar minuten al klaar zijn! Ik vertel je hoe je zelf jam maakt!
Porties: 600 ml

Ingrediënten

  • 500 gram bramen
  • 200 gram geleisuiker speciaal
  • 1 el citroensap

Extra nodig

  • schone (uitgekookte) potjes

Instructies

  • Was de bramen en pureer deze, bijvoorbeeld met een staafmixer. Als je geen pitjes in je jam wilt, kun je de bramenpuree nog even zeven. Ik heb dit zelf niet gedaan.
  • Doe de bramenpuree met suiker en citroensap in een pan. Breng het mengsel aan de kook terwijl je voortdurend blijft roeren. Als het eenmaal kookt laat je het ongeveer 2 minuten doorkoken, ook nu blijven roeren.
  • Giet de bramenjam in de schone potjes, draai de deksel er op en zet ze op hun kop. Laat ze in ieder geval 5 minuten zo staan voordat je ze weer rechtop zet. Je hoort een klik van de deksel als je dit doet, nu zijn ze vacuüm gezogen.
Tips

Ik gebruikte Geleisuiker Speciaal, dit omdat mijn bramen al lekker zoet van zichzelf waren en de jam die extra zoetigheid van de suiker niet nodig had. Zijn jouw bramen niet heel zoet en wil je je jam wel wat zoeter? Gebruik dan normale geleisuiker. Je hebt dan 500 gram geleisuiker nodig op 500 gram bramen.

Bewaren

Ongeopend blijft de jam tot wel een jaar goed, bewaar de potjes op een donkere koele plek. Na openen bewaar je het in de koelkast.