Ga terug
+ servings

Boterkoek met appel

Deze boterkoek met appel is een variatie op de klassieke boterkoek. Door de toegevoegde citroenrasp en de appel is deze boterkoek heerlijk smeuïg en fris!
Porties: 13 personen (24 cm vorm)

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 200 gram ongezouten boter
  • 1 ei (+ extra ei om in te smeren)
  • snuf zout
  • rasp van een citroen
  • 2 appels

Instructies

  • Klop de boter en suiker romig. Voeg het ei en een snufje zout toe, mix tot een egale massa. Als laatst voeg je de bloem en citroenrasp toe, meng dit goed door het deeg heen.
  • Vet de bakvorm in en bestuif deze met bloem, verdeel het deeg over de bodem. Met een spatel of de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Schil de appel en snij deze in partjes. Leg deze in een waaier op de boterkoek, druk ze een beetje vast in het deeg. Bestrijk het deeg en de appels met een geklopt ei.
  • Bak de boterkoek in 35 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte). Hij wordt iets minder goudbruin dan je van boterkoek gewend bent, dat komt door de appels. Laat hem niet in de oven staan tot hij wel mooi goudbruin is, want daar wordt de koek droog van.
  • Laat de koek afkoelen en snij in punten.
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.