Ga terug
+ servings

Appel-karamel koeken

Deze appel-karamel koeken zijn het ultieme koekjesrecept voor het najaar. Heerlijke brosse koeken met smeuïge stukjes karamel en frisse blokjes appel.
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 185 gram ongezouten roomboter
  • 65 gram witte basterdsuiker
  • 65 gram poedersuiker
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 ei
  • 125 gram patentbloem
  • 125 gram Zeeuwse bloem
  • 1 kleine appel, geschild en in kleine blokjes
  • 75 gram karamelblokjes

Instructies

  • Doe de boter, basterdsuiker, poedersuiker, baking soda, zout, vanillesuiker en het ei in een kom. Meng dit goed door elkaar. Voeg nu de bloem toe en kneed tot een mooi koekdeeg.
  • Als het deeg mooi glad is, voeg je de stukjes appel en karamelblokjes toe. Kneed tot deze stukjes allemaal door het deeg verdeeld zijn.
  • Als het deeg heel plakkerig is, kun je het even koelen. Anders kun je nu gewoon gelijk beginnen met het draaien van 25 balletjes. Leg de balletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje platter. Je kunt nu eventueel nog wat extra stukjes karamel in het deeg duwen.
  • Zorg dat er voldoende afstand tussen de balletjes deeg op de bakplaat is, zo’n 5 centimeter is voldoende.
  • Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 190 °C (boven- en onderwarmte). Bij 15 minuten bakken zullen de randjes al lekker bros zijn terwijl ze van binnen nog wat zachter zijn. Als je ze langer bakt, worden ze in het geheel steeds brosser.
Tips

Heb je geen Zeeuwse bloem? Je kun ook gewoon 250 gram patentbloem gebruiken, het resultaat zal iets minder fijn en bros zijn.

Bewaren

Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel, daar blijven ze wel een week goed. Als ze dat redden tenminste ?