Ga terug
+ servings

Sloffenbodem

Het maken van een sloffenbodem is niet ingewikkeld en een fijn basisrecept om eindeloos mee te variëren. In dit artikel staat het recept en extra tips.
Porties: 2 sloffen (in totaal voor 12 personen)
Sloffenvorm van 24×9 centimeter, je maakt 2 bodems

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei (de andere helft gebruik je voor de vulling)
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 280 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Vulling

Instructies

  • Om het deeg te maken meng je boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg.
  • Het deeg moet nu even koelen, het is makkelijk om er gelijk een plak van te maken. Straks ga je het uitrollen en dan heeft het vast de juiste vorm. Ook koelt het deeg wat sneller af.
  • Verpak het deeg met folie en leg minstens een uur in de koelkast.
  • Rol de plak deeg uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Ik doe dit zelf vast op het bakpapier, dan kan ik het gelijk op de bakplaat leggen zonder dat ik de lap deeg met de hand moet overplaatsen. De kans is groot dat je deeg dan vervormt. Strooi eventueel wat bloem op het deeg als het aan je roller plakt.
  • Als je deeg op de bakplaat ligt, steek je met de sloffenring de bodem uit. Verwijder de vorm en het overtollige deeg. Vet nu de binnenkant van de sloffenring in met een beetje boter en zet hem weer om het deeg heen.
  • Maak nu het spijsmengsel. In een kommetje kneed je het ei door het spijs heen tot een mooi egaal mengsel. De spijs is nu dunner en makkelijker te verwerken.
  • Je kunt de spijs met een lepel over de bodem verdelen, maar ik geef de voorkeur aan een spuitzak. Zo kun je de vulling wat netter en preciezer aanbrengen. Zorg dat je een rand van ongeveer 1 cm vrij laat van spijs.
  • Als je twee sloffenringen hebt doe je nu exact hetzelfde met de tweede ring zoals je bij de eerste hebt gedaan. Geen twee ringen in je bezit? Dan schuif je nu de eerste in de oven en leg je het overtollige deeg nog even in de koelkast voordat je straks de tweede maakt. Hou er rekening mee dat je ook genoeg spijs overhoudt voor de tweede sloffenbodem.
  • Bak de slof in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Zodra je sloffenbodem uit de oven komt verwijder je gelijk de ring. Hij moet nu mooi goudbruin zijn. Laat de sloffenbodem helemaal afkoelen voordat je een topping aanbrengt.

Tips

Voor de topping: Je kunt helemaal zelf kiezen welke topping je gebruikt voor jouw sloffen. Vaak wordt een banketbakkersroom of Zwitserse room gebruikt met daarop bijvoorbeeld fruit of een andere lekkere topping. Zwitserse room maak je door opgeklopte slagroom en banketbakkersroom (in gelijke verhouding) met elkaar te mengen.
Bewaren

Goed verpakt buiten de koelkast een week houdbaar (zonder topping).