Go Back
+ servings

Spelt kruidnoten met karamel en zeezout

Deze spelt kruidnoten met karamel en zeezout zijn een experiment dat schandalig lekker uitpakte.
Porties: 70 stuks

Ingrediënten

  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram rietsuiker
  • 250 gram speltbloem
  • 6 gram speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 5,5 gram baking soda

Karamel + zout topping

Instructies

  • Klop de suiker en boter romig. Voeg dan bloem, speculaaskruiden, zout en baking soda toe. Mix dit door het botermengsel tot er een mooi deeg ontstaat.
  • Voor het lekkerste resultaat laat je het deeg minstens een uur in de koelkast rusten. De smaken trekken zo lekker in het deeg, wat zorgt voor een nog beter en lekkerder resultaat. Beter nog, ga de volgende dag pas verder met het deeg.
  • Na het rusten kun je het deeg in kleine balletjes draaien. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de kruidnootjes in ongeveer 12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de kruidnoten afkoelen. Als ze zijn afgekoeld, maak je de karamel volgens recept. Kook de karamel niet te lang door. Het kan beter iets te dun zijn, tijdens het afkoelen hardt het namelijk verder uit. Daarnaast moet je de karamel natuurlijk ook goed over de kruidnootjes kunnen gieten.
  • Als de karamel de juiste dikte heeft neem je de pan van het vuur en giet je met een lepel streepjes karamel over de kruidnootjes. Strooi er gelijk een paar vlokjes zout over, zodat die nog mooi blijven kleven aan de karamel.
  • Je kunt nu al gelijk beginnen met snoepen, maar wacht nog even tot de karamel helemaal is uitgehard voordat je ze in een trommeltje doet.
Tips

Zoals wij lekker gevarieerd hebben met de ingrediënten, kun jij dat dus ook doen. Geen rietsuiker en speltbloem in huis? Dan gebruik je gewoon kristalsuiker en tarwebloem!

Wij maakten een karamelsaus van water, suiker, boter en slagroom. Maar ik heb niet zo goed opgelet (veel te druk met kletsen 😉 ), dus weet de precieze verhoudingen niet meer. Sorry, ik zal de volgende keer beter opletten. Bij gebrek aan zo’n soortgelijk recept op mijn blog (ja, staat wel op mijn lijst dus hij komt echt een keer), verwijs ik je gewoon door naar mijn recept voor snelle karamel! Dat wordt er echt niet minder lekker op hoor 😉

Het recept blijft hetzelfde, je kookt het alleen minder lang door. Je kunt tijdens het koken even testen met een lepel. Als het net wat dikker begint te worden en je kunt het mooi gieten, is het goed.

Bewaren

In een afgesloten trommel tot 2 weken houdbaar.