Ga terug
+ servings

Pepernoten (kruidnoten)

Niet moeilijk en vooral heel leuk om te doen: pepernoten (kruidnoten) bakken! Ook leuk om samen met kinderen te doen.
Porties: 70 stuks

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 tl speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 100 gram koude harde boter
  • 6 el melk

Instructies

  • Deze pepernoten zijn snel gemaakt, verwarm je oven dus vast voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Voeg alle droge ingrediënten samen (zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout) en meng dit door elkaar. Voeg dan de boter en melk toe en kneed dit met de hand tot een stevige bal.
  • Het deeg hoeft niet af te koelen in de koelkast, je kunt dus gelijk beginnen met het draaien van balletjes. Ik haal uit dit recept ongeveer 70 pepernoten. Dan draai ik balletjes ter grootte van een flinke knikker (en hebben we thuis allemaal al een lekker stukje deeg gesnoept). Wanneer je bakplaat vol is gaat deze voor ongeveer 25 minuten de oven in. Binnen een uur kun je dus al lekkere warme pepernoten snoepen!
  • Geniet van deze heerlijke pepernoten! Of eigenlijk moet ik zeggen kruidnootjes, pepernoten zijn van die brokken. Net iets wat ik nu eigenlijk helemaal niet lust. Ik weet nog goed dat ik zeer teleurgesteld was toen een piet bij ons thuis van die echte pepernoten achterliet, ik vergeleek ze toen met hondenbrokken… Geef mij maar kruidnootjes! Al noemen de meeste (zoals ik) deze gewoon pepernoten.
Tips

Er is ook een recept printable beschikbaar van deze kruidnoten! Je kunt de printable gratis downloaden via deze link.

Bewaren

In een afgesloten trommel 2-3 weken. In de vriezer tot 3 maanden.