Ga terug

Speculaas(plank)

Zelf speculaasjes maken maakt het Sinterklaasfeest natuurlijk helemaal compleet. Met dit recept voor speculaas(plank) is dat ook nog eens hartstikke makkelijk.

Ingrediënten

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 2 el melk
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 mespuntje zout
  • speculaasplankje(s)

Instructies

  • Het bereiden van dit recept is erg eenvoudig. Je doet alles tegelijk in een kom en mengt het tot het deeg stevig en donkerbruin kleurt. Het laatste stukje kneed je met de hand tot een bal. Wikkel het deeg in folie en laat het minstens 2 uur in de koelkast rusten. Het is nog makkelijker om het al een dag van te voren te maken. Heb je nog geen speculaasplankjes? Dille en Kamille heeft er een aantal in het assortiment. Op het internet is veel te lezen over het ‘voorbereiden’ van zo’n plank. Dit varieert van ‘een nacht in koud water’ tot ‘goed insmeren met slaolie’. Ook las ik dat de plank door gebruik vanzelf vet zou worden. Dit klonk het makkelijkst dus daar ben ik voor gegaan.
  • Voordat je begint warm je de oven voor op 250 °C (boven- en onderwarmte). De kleine figuurtjes (9cm hoog) bak je in 6 minuten gaar, de molen (12cm hoog) hebben een minuutje langer nodig. De hoeveelheid deeg is goed voor 14 poppetjes en 6 molens.
  • De plank heb ik hier al een paar keer gebruikt, je ziet dat hij al vettiger is geworden. De eerste paar keren zul je er hoogstwaarschijnlijk geen normaal figuur uit krijgen, dus heb geduld!
  • Bestuif de plank goed met bloem
  • Klop het bloem er weer af, zorg dat het bloem niet in de kieren gaat zitten. Dit gaat namelijk ten koste van de print in het speculaas
  • Neem een bolletje van het deeg en vorm dit al iets naar de vorm in de plank
  • Druk het deeg goed aan in de vorm, ga hierbij over de randjes heen
  • Met een goed scherp mes snijd je het overtollige deeg weg. houdt het mes goed plat zodat je geen gaten snijdt in het figuur
  • Je figuur is nu klaar om te lossen
  • Sla met de rand van het plankje op het aanrecht tot de randjes los komen te zitten. Haal voorzichtig het figuur los, houdt hierbij het plankje zo horizontaal mogelijk en dicht bij het aanrecht of je hand
  • Leg de figuren op een ingevette bakplaat (of op bakpapier) en bak ze in de oven.
Bewaren

In een trommel 2 weken houdbaar.