Ga terug
+ servings

Appel-kaneel slof

Met een goed gebakken sloffenbodem kun je heerlijk variëren en uitproberen. Wat dacht je van deze appel-kaneel slof. Ontzettend lekker als je het mij vraagt!
Porties: 2 sloffen (in totaal voor 12 personen)

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei (de andere helft gebruik je voor de vulling)
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 280 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Vulling

  • 150 gram spijs
  • half ei

Topping

  • 250 ml slagroom
  • halve portie makkelijke banketbakkersroom (volgens recept)
  • 1 flinke appel (of 2 kleintjes)
  • 1 tl kaneel
  • 1-2 el fijne kristalsuiker

Extra nodig

  • sloffenring (2 stuks werkt het makkelijkst)
  • bakplaat
  • bakpapier
  • spuitzak (of 3 wegwerp zakken)
  • stervormige spuitmond

Instructies

  • Meng boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg bloem en bakpoeder toe en mix tot een mooi deeg. Maak een plak van het deeg, verpak deze in keukenfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast.
  • Rol de plak deeg uit tot ongeveer 8 mm dikte, ik doe dit vast op een vel bakpapier. Leg het vel met deeg op de bakplaat en steek met de sloffenring de bodem uit. Haal het overtollige deeg weg en vet de sloffenring in. Zet deze weer om het deeg heen.
  • Maak het spijsmengsel door het ei door de spijs te kneden. Zo kun je de spijs beter verwerken. Je kunt het op de bodem verdelen met een lepel, maar ik gebruik zelf een spuitzak. Zorg dat je de buitenste rand van ongeveer 1 centimeter vrij laat van spijs.
  • Ik heb maar één sloffenring, daarom legde ik het deeg weer even in de koelkast terwijl ik de eerste sloffenbodem vast ging bakken. Als je er twee hebt kun je ze natuurlijk beide tegelijk bakken. Indien je in tweeën bakt, hou er dan ook rekening mee dat je voldoende spijs overhoudt!
  • Bak de slof in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken verwijder je direct de sloffenring en laat je de sloffenbodem helemaal afkoelen.
  • Schil je appel, verwijder het klokhuis en snij hem in kleine blokjes. Doe de blokjes appel in een pannetje met de kaneel en suiker. Bak tot de appeltjes net een beetje zacht beginnen te worden. Laat ze een beetje afkoelen. Terwijl ze afkoelen kun je de Zwitserse room maken.
  • Voor de vulling maak je de banketbakkersroom volgens recept en laat volledig afkoelen. Klop de slagroom op en voeg hieraan een evenredige hoeveelheid banketbakkersroom toe; spatel rustig door elkaar. Vind je hem nog iets te slap? Voeg dan wat extra banketbakkersroom toe. Je hebt nu Zwitserse room gemaakt, vul er een spuitzak mee. Spuit de Zwitserse room op de sloffenbodems en verdeel de afgekoelde appeltjes erover.
Tips

Zo simpel is het dus om met sloffenbodems te variëren! Als je nog wel wat extra tips kunt gebruiken voor het maken van de bodem kun je dit artikel even lezen.

Bewaren

De appel-kaneel slof bewaar je in de koelkast.