Go Back
+ servings

Donut balletjes met suikerglazuur

Een grote donut te veel van het goede? Probeer deze donut balletjes met suikerglazuur dan eens, een heerlijke snack!
Porties: 80 stuks

Ingrediënten

  • 4 gram gist (gedroogd)
  • 20 ml lauw water
  • 85 ml lauwe melk
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 35 gram ongezouten roomboter gesmolten
  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • poedersuiker en melk voor het glazuur

Instructies

  • Doe gist, water, melk en suiker in een kom. Roer door en laat 10 minuten staan, je zult zien dat de gist oplost en gaat bubbelen.
  • Doe het gistmengsel, boter, bloem en ei in een kom en kneed tot een plakkerig deeg.
  • Bestrooi je werkblad rijkelijk met bloem en stort het deeg erop, kneed nog even kort door en plaats het dan in een kom. Dek de kom af en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek tot het (ongeveer) in volume is verdubbeld.
  • Bestrooi jet werkblad weer met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Neem een uitsteker met 3,5 cm doorsnede en steek net zo lang rondjes uit tot het deeg op is. Leg deze stukjes deeg allemaal op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de plaat af en laat nog zo'n 30 minuten rusten. Verhit in de tussentijd een pan met olie tot 180 °C.
  • Bak de donut balletjes in 1,5-2 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Als je alle balletjes hebt gebakken maak je een dun suikerglazuur van poedersuiker en melk. Ik gebruikte ongeveer 80-100 gram poedersuiker en voegde melk toe tot ik het glazuur dun genoeg vond.
  • Doe de donut balletjes en het glazuur in een grote kom en roer goed door. Laat de kom even staan en roer dan weer door, herhaal dit een paar keer zodat de donutballetjes het vocht ook een beetje kunnen opnemen.
Tips

Geen zin in een glazuur? Je kunt ze ook bestrooien met poedersuiker.

Bewaren

3-4 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking.