Ga terug
+ servings

Appelgebakjes met cranberries en noten

Een simpel maar ontzettend lekker gebakje voor de feestdagen: appelgebakjes met cranberries en noten. Lekker snel klaar zodat jij niet lang in de keuken hoeft te staan!
Porties: 8 gebakjes

Ingrediënten

  • 8 velletjes bladerdeeg
  • paneermeel
  • 2 appels (ik gebruikte Elstar appels)
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 80 gram noten, gehakt (ik gebruikte pecannoten, walnoten en hazelnoten)
  • 60 gram gedroogde cranberries
  • vanille ijs (of andere smaak naar keuze)
  • eventueel poedersuiker ter decoratie

Instructies

  • Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien, eenmaal ontdooid bekleed je de cupcakevorm ermee. Je hoeft de vorm niet in te vetten. Met elk velletje kun je één vormpje vullen. Zorg dat je hem zo strak mogelijk tegen de vorm legt. Het bladerdeeg dat overblijft aan de bovenkant hoef je niet af te snijden. Prik met een vork wat gaatjes op de bodem en schep in elk gebakje een kleine theelepel paneermeel. Dit neemt het vocht van de appels op zodat je geen vochtige bodem krijgt.
  • Terwijl de plakjes bladerdeeg liggen te ontdooien maak je de vulling. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes. Voeg suiker en kaneel toe en roer even door. Hak de noten grof en voeg deze met de cranberries aan het appelmengsel toe. Roer weer even goed door.
  • Vul de taartjes met het appel-noten mengsel. Dat mag best een beetje vol, de vulling zal tijdens het bakken iets slinken.
  • Bak de appelgebakjes 15 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze een tijdje afkoelen in de vorm voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen. Hoe verder de gebakjes zijn afgekoeld, hoe beter je ze uit de vorm kunt verwijderen.
Bewaren

Deze appelgebakjes kun je zowel warm als koud eten en zijn ook nog eens prima voor te bereiden. Wel zo handig tijdens de drukke kerstdagen. Hier kun je lezen hoe je ze kunt bewaren en eventueel weer opwarmen.