Go Back
+ servings

Karadópita - Griekse walnotencake

Ik kon wel blijven eten van deze heerlijke Griekse cake vol met walnoten, zie hier het recept voor karadópita!
Porties: 15 personen
Voor een 18 x 25 cm vorm

Ingrediënten

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (M)
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl kruidnagel
  • snuf zout
  • 200 gram walnoten fijngehakt

Suikersiroop

  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • 100 gram suiker
  • 50 ml water
  • 2 el brandy (optioneel)

Instructies

  • Doe boter en suiker in een kom en mix in enkele minuten romig.
  • Voeg de eieren een-voor-een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Zelfrijzend bakmeel, kaneel, kruidnagel en zout kun je tegelijk toevoegen. Mix op een lage stand tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Spatel als laatst de walnoten door het beslag.
  • Bekleed een bakvorm van 18 x 25 cm met bakpapier en stort het beslag erin, spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de cake in ongeveer 30 minuten op 180 °C gaar en goudbruin.
  • Terwijl de cake in de oven staat, maak je de suikersiroop. Doe alle ingrediënten in de pan en breng aan de kook, laat het in totaal 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat staan tot de cake uit de oven komt.
  • Wanneer de cake gaar is prik je gaatjes in de bovenkant van de cake (terwijl deze nog in de vorm zit). Giet de siroop er gelijkmatig overheen. Laat de cake minimaal 2 uur rusten.
Bewaren

4-5 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking buiten de koelkast.