Ga terug
+ servings

Lemon meringue plaatcake

Een heerlijk zomers toetje die het hele jaar te maken is: lemon meringue plaatcake. Fris van smaak en ook nog eens heel makkelijk om te maken.
Porties: 15 personen (voor een ovenschaal van ongeveer 16x25 cm)

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 6-8 el lemon curd (volgens recept)
  • 2-3 handjes meringue stukjes*

Instructies

  • Doe de boter en suiker in een kom, mix dit tot een romig geheel. Voeg dan de eieren en het vanille extract toe, mix tot deze zijn opgenomen. Als laatst voeg je het zelfrijzend bakmeel toe, mix tot dit is opgenomen en dan is je beslag klaar.
  • Verdeel het beslag over een met bakpapier bekleder bakvorm, gebruik een spatel om het gelijkmatig te verdelen. Verdeel met een lepel de lemon curd in hoopjes over het beslag, roer dit er met een mes een klein beetje doorheen. Als laatst strooi je de meringue stukjes over de cake. Druk ze zachtjes aan.
  • Bak de plaatcake in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

* Ik kocht een verpakking met kleine meringues de een stukje in chocola gedipt waren. Dat stukje sneed ik eraf, en de rest verkruimelde ik om over de cake te verdelen. Je kunt natuurlijk ook zelf meringues maken volgens dit recept.

Bewaren

Cakes kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.