Ga terug
+ servings

Roomboter kerstkransjes

Ken je die lekkere roomboter kerstkransjes uit de winkel? Die kun je met dit recept hartstikke makkelijk zelf maken en ze zijn stukken lekkerder.
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 geklutst ei (om in te smeren)
  • geschaafde amandelen en suikerparels ter decoratie

Instructies

  • Maak eerst het deeg. Voeg boter, basterdsuiker en vanillesuiker samen en klop dit tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Schep het bloem en zout erbij in de kom en kneed tot een stevig koekdeeg. Leg het minstens een uur in de koelkast voordat je verder gaat.
  • Als het deeg gekoeld is, rol je het uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Neem een (gekartelde) uitsteker van ongeveer 7 cm doorsnede en steek de koekjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek dan met een kleinere uitsteker (een spuitmondje werkt ook prima) een kleine cirkel uit het midden. Door dit pas te doen wanneer ze op de bakplaat liggen, zorg je ervoor dat ze hun vorm zo goed mogelijk behouden.
  • Kluts het ei en smeer de koekjes hier mee in. Strooi de geschaafde amandelen en suikerparels over de koekjes heen.
  • Bak de kerstkransjes in 14-16 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte)
Tips

Voor de oplettende lezer; dit is inderdaad mijn basisrecept voor koekjes met een kleine aanpassing zodat ze minder uitlopen in de oven. Voor de stap voor stap foto’s van de bereiding van het deeg kun je hier terecht.

Bewaren

Wil je de koekjes bewaren? Ik geef je hier mijn bewaartips!